Skocz do zawartości

Wobki GrzesiekM.

GrzsiekM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Od niedawna zacząłem strugać woblery. Materiał to póki co balsa.
Są to moje pierwsze woblery i początki potrafią być trudne. Jednak nic tak nie psuło mi nerwów jak malowanie i lakierowanie. A to za sprawą tego, że kupiłem nieodpowiednie spraye, które nie zgrywają się z lakierem i czasem potrafi spłynąć cała farba, albo rozmazać się (co przynosi nawet ciekawe efekty :) ). Przed każdym lakierowaniem głowie się co zrobić, żeby pozostał kolor taki jaki sobie zamierzyłem...
Całe szczęście nie było jeszcze żadnego odpadu z powodu braku pracy, z każdego da się coś wykrzesać :)

Oto kilka moich potocznie zwanych "wypocin" B)

Pstrąg
zdjcie0651d.jpg

zdjcie0653z.jpg

zdjcie0655w.jpg

zdjcie0660w.jpg

Efekt lakierowania

zdjcie0661.jpg

Złota łuska
zdjcie0668c.jpg

I malowanie, które najbardziej mi się podoba. Niestety jeszcze przed lakierowaniem...

zdjcie0670h.jpg

Na początku, to muszą dobrze pracować, to jest najważniejsze. Przepiękny ale "martwy" będzie zawsze gorszy o łownego brzydala ;)  Jeśli użyjesz oczy 3D, to estetyka natychmiast się podniesie.

I nie przejmuj się ich wyglądem, podpatruj, pytaj, strugaj i chwal się!

P.s.

To raczej nie gryzienie się farb, tylko typowe spłynięcie. Żeby zafundować sobie taki efekt, wystarczy jako podkładu użyć srebrnej w sprayu, a później zanurzyć w domaliksie :D . Przerabiałem, jak chyba każdy :D  :D  :D

To raczej nie gryzienie się farb, tylko typowe spłynięcie. Żeby zafundować sobie taki efekt, wystarczy jako podkładu użyć srebrnej w sprayu, a później zanurzyć w domaliksie :D . Przerabiałem, jak chyba każdy :D  :D  :D

Możliwe także ,że polakierowałeś nie do końca suchego woba

Jestem prawie pewny, że to wina farb (sprayów), nawet po tygodniu od malowania potrafią być jeszcze delikatnie miękkie.
Spróbuję jeszcze niedługo z innym lakierem i zobaczymy. Nie lubię iść na łatwiznę więc będę próbował i kombinował, bo w tym cały smaczek  :)

Szybkim przejazdem do lubej, przy okazji poustawiałem wobki. Trzy do poprawki a trzy przerosły moje najśmielsze oczekiwania a to ich efekty
zdjcie0682n.jpg
zdjcie0684z.jpg
zdjcie0689m.jpg

Łącznie trzy albo cztery sztuki + naprawdę potężne uderzenie i wir na wodzie... Satysfakcja niesamowita i radość złowienia na swojego woblera :)

Chyba przepadłem... Teraz to już mnie wciągnie na maxa B)

Jeśli chodzi o oczka z drutu to prymitywną metodą śrubokręta i kombinerek, stelaż przez całość. Nie przykładałem do nich zbytniej uwagi, bo stelaż to jedyna rzecz która najbardziej nie podoba mi się w robieniu woblerów :rolleyes:  Ważne, żeby się kółeczko zmieściło :)

Taki projekcik sobie wymyśliłem na wiosne. Może kiedyś komuś się skojarzy wyglądem z żabką :D
Jego zadaniem ma być spławianie z nurtem i tutaj właśnie pojawia się pytanie:
Czy w ogóle przykładać wagę do pracy w takiej przynęcie, która w sumie płynąc z nurtem nie będzie pracować?
Jeśli tak to jak polecalibyście rozłożyć obciążenie w nim?
zdjcie0692r.jpg

Spróbuj delikatnie przeciążyć i dać kilka (szeregowo) oczek mocujących na grzbiecie żabki, a następnie przeprowadź testy wodne z lekkim poszarpywaniem przynętą. Jeden z punktów mocujących powinien dać bardzo ciekawe efekty ożywiania wabika :) 

P.s.

Pomysł ciekawy, daj znać, co Ci się udało dokonać