Skocz do zawartości

Jezioro Słup Dolnośląskie

bartexxx90

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

w listopadzie jak sie nie myle jest chyba walne zgromadzenie milosciwie nam panujacych , zobaczymy co wymysla. niby czemu mieli by zamknac wode ? przeciez tj zwykla najzywklejsza zaporowa. i zawsze taka byla., niecny plan wody pitnej to byla abstrakcja ,ktora nas karmili przez tyle lat. moze jakies obostrzenia  doloza , dla mine moga zrobic sezon no kill .

Edytowane przez siarq
  • Like 1

ogolnie to nie mam pojecia gdzie ta ryba siedzi teraz,. w niedziele żesmy na dwie detki splywali , dwie dziury . i moze trafilem na dwie takie sobie lawice... , na plytsza czesc zbiornika nie plynelem ,bo juz dwa tygodnie temu bylo tam echo . ryba sie przegrupowala i rozproszyla na glebinach, koledzy kilka krotkich sandaczy zlapali i kilka okoni. d.. nie urwalo

w niedzielę i sobotę nikt nie połowił - pojedyncze okonie i mało brań

do późnego września miałem lepsze wyniki na płytszych częściach

jadę w czwartek i  niedzielę to dam znać czy coś drgnęło - ale słup w tym roku słabo obdarza.... trzeba wiedzieć gdzie szukać

• 2 miesiące temu...

http://www.pzw.org.pl/legnica/cms/17520/zbiornik_zaporowy_slup

"nowy-stary" regulamin + zarybienia 2016, ciekawe czy autentyczne. Ciekawi mnie wasze zdanie na temat wpuszczenia 50 000 szt. narybku sandacza. Nie lepiej wpuścić zdecydowanie mniej ale trochę większych osobników? Zaznaczam, że jestem całkowitym laikiem w tej sprawie. pozdro :D

nikt tego nie wie , od dziesiątek czynników to zależy , ilość drapieżnika ,białorybu itd .. , w swoim stawie wpuszczałem sandacze 4 cm , i przeżyło chyba  dużo bo często gryzą ,teraz takie 30 , a na pewno lekko im nie było bo większe też są i szczupaków też kilkanaście pływa ( tak z ciekawości na 1000 sielaw przy zarybieniu jeziora  przyjmuje sie 2 sztuki --kolega ichtiolog mi mówił ) ,    ale chyba lepiej zawsze narybek wychodzi niż kroczek , przeliczając na kase

Przeciętnie na 1 kg. masy ciala samicy pozyskuje się 200tysięcy ziaren ikry o średnicy 1-1.5mm.
W optymalnych warunkach po 72 godzinach następuje zaoczkowanie.
Wylęgnięte sandacze mają długośc 4-5 mm. W pierwszych dniach życia larwy są mało ruchliwe, zużywają wtedy zapasy z woreczka żółtkowego, a następnie odżywiają się planktonem.
Po 3-4 tygodniach osiągają długość około 15 mm i wtedy właśnie moga być "użyte" do zarybiania innych wód.
Jako ciekawostkę dodam, że nie pozostawia sie wylęgu i narybku w dużym zagęszczeniu ponieważ powoduje to duże straty ze względu na kanibalizm występujący wśród sandaczy. przeżywalność narybku jesiennego wynosi około 20 %, letniego zaś tylko 2%

Edytowane przez inter