Skocz do zawartości

Jezioro Słup Dolnośląskie

bartexxx90

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno nie pomaga tej sytuacji z roku na rok powiększająca sie ilość bolenia na Słupie który bardzo dobrze sie tam zadomowił ... Z tego co zauważyłem trochę troci jeziorowej wpuścili, jakieś wasze doświadczenia na tym akwenie z tą rybą? Wiem jedynie od kolegi z pracy, że jakieś 3 lata temu koło tamy w jedną nockę 3szt na żywca złowili...

A czy ktoś ma jakieś potwierdzone doniesienie o złowieniu dorosłej troci jeziorowej na Słupie?

Mówię o poważnych przypadkach, a nie kolega kolegi na komórce kolegi widział, ale komórka się zepsuła.

W maju 2009 złowiłem 56 cm. Pamiętam, że w tym czasie na zawodach mojego koła ktoś złowił rybę poniżej 50 cm, a na innych zawodach, chyba rok później, ten sam kolega holował troć ok 60, ale mu spadła. Widzieli to inni.

• 4 tygodnie później...

Uważajcie, bo Słup leży w takim miejscu, że w mojej okolicy jest jednym z najpóźniej zamarzających zbiorników. Poza tym grubość pokrywy lodowej potrafi znacznie się różnić grubością w różnych partiach zbiornika. Z tego, co wiem, to jakiegoś szału z rybami nie ma. Poza tym jeszcze 2 tygodnie temu miejscami było ledwie 5-8cm lodu, podczas, gdy na zbiornikach położonych nieco bardziej w górach...dochodzi do 40cm ;)

Ktoś wie jaki lód na zbiorniku ? Można bezpiecznie chodzić?

było 7-8 cm, chodziliśmy ale ja się czułem niepewnie i dałem sobie spokój. Teraz jest dużo lepiej ale to wielki zbiornik i lepiej uważać. Jak już ktoś napisał , lepiej jechać bardziej w góry :)

znajomi chodzą tam od 2 tygodni non stop, rewelacji nie ma, trafiają się garbusy ale w sztukach nie ma szału 2 do 9 dziennie koło 30 cm

• Like 1

Lód ma od 13 do 20 cm  a lowilem na 3/4 powierzchni zbiornika co do ryb to niestety lipa kupa jazgarza okonie jak trafilem to tylko 30 plus ale tylko kilka z dziury bialorybu nie polowilem strasznie malo bran ogolnie kiepsko malo bran wiec o aktywnosci ryb mozna tylko pogdybac

• Like 1

Lód ma od 13 do 20 cm  a lowilem na 3/4 powierzchni zbiornika co do ryb to niestety lipa kupa jazgarza okonie jak trafilem to tylko 30 plus ale tylko kilka z dziury bialorybu nie polowilem strasznie malo bran ogolnie kiepsko malo bran wiec o aktywnosci ryb mozna tylko pogdybac

pisałem właśnie o tym co kolega, będąc na miejscu tylko w szybkim skrócie "że można wjeżdżać autem" a nie co jest gdzieś tam lub co mi się śniło i co bym zrobił gdybym był... mądrale na ryby a nie tylko przed klawiaturą...

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Nie wyobrażam sobie ,żeby wędkarz który wypuszcza sandacze odpisał " Na Słupie biorą przyjeżdzaj" .

Zakładasz z góry . Że ten kto pyta, właśnie umył lodówkę i szykuje sie na zapchanie jej rybami ....? Jesli biorą ,to trzeba być w odpowiednim miejscu i czasie oraz sprowokowac ryby do współpracy. Do tego masz 500ha wody i kilka godzin szans na zlowienie...

Edytowane przez siarq