rally Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Pierwsze serie najlepsze - pamiętaj miejmy nadzieję że i z nową BG tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Co prawda nie łowię boleni szybkimi kołowrotkami ale może warto żebyś się przyglądnął nowej Daiwie BG 3000,- 95cm za jednym obrotema prac.Kultura pracy, nawoju, hamulca itd na przyzwoitym średnim poziomie a i cena niezbyt wygórowana...U mnie służy on do plażowych troci i jestem na razie bardzo zadowolony ale musisz wiedzieć, że nie łowię nim zbyt długo a już na pewno nie na tyle długo bym poznał jego słabe strony...Sam zastanawiam się Arku nad tą daiwą, mówisz że praca i hamulec na przyzwoitym poziomie..zastanawiam się jeszcze nad stradicem x gtm albo gtm, zestawił byś ją pod względem pracy i hamulca z tymi kołowrotkami czy raczej to nie ten segment? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Sam zastanawiam się Arku nad tą daiwą, mówisz że praca i hamulec na przyzwoitym poziomie..zastanawiam się jeszcze nad stradicem x gtm albo gtm, zestawił byś ją pod względem pracy i hamulca z tymi kołowrotkami czy raczej to nie ten segment?Chętnie bym zestawił,- gdybym miał taka wiedzę.Shimano nie łowiłem od .... 1997, tylko okazyjnie kilkoma Stellami kolegów pokręciłem ....Ale nie sugeruj się tym bo w moim przypadku nie był to "wybór" po jakichś tragediach znad wody, tylko na zasadzie, że jedni lubią kobitki z dużą ławeczką a inni z sporym bufetem Edytowane 6 Marca 2017 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Hej, odświeżę temat bo mam podobną zagwozdkę.Jaki budżetowy (cena 120-180 zł max) kołowrotek z wyższym przełożeniem pod bolenie możecie polecić. Łowienie na zbiorniku zaporowym (raczej nie rzeka) na przynęty do 9-15g max. Nie będzie często katowany, raczej 10-12x w roku. Takie śliczności wygrzebałem na podstawie przełożenia, głównie 6.2:1. Możecie coś z tego polecić czy wszystko to jeden sh..it.1. Shimano Nexave FE 2500 HG2. Daiwa Crossfire LT 2500-XH3. DRAGON STREET FISHING HS FD FD420i4. MISTRALL CANOS 20005. SHIMANO SIENNA FG 2500 HG6. Shimano Catana FD 2500 HG7. VDE-Robinson Match FD 306Pytam bo nie wiem, czy bolenie łowi się przyjemniej na kołowrotki z szybkim przełożeniem ? Nie chciałbym kręcić tak, by doprowadzić do zapalanie się szpuli gdybym miał to robić np. Okuma Ceymar z nawojem 60cm. A może coś innego w podobnym budżecie ktoś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Jak dla mnie to idziesz w zły rozmiar... na bolenie kupiłbym coś w rozmiarze 4000. Nie skupiłabym się na przełożeniu lecz na ilości zwijane linki za jednym obrotem. Na początku swojej przygody z boleniami używałem zaubera w rozmiarze 4000 i byłem zadowolony. Nie zwija jakoś dużo linki ale wystarczająco jak dla mnie. Jeżeli ma być taniej szukał bym jakiegoś tańszego modelu Ryobi 4000. Z tańszych kołowrotków mogę polecić daiwe BG 3000, posiada duży nawój i swoją kilka lat temu kupiłem za około 250zł ale obecnie chyba ciężko znaleść w takiej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 @19john92Dzieki za odp. nigdy nie łowiłem tych ryb ale denerwują mnie jak chlapią w moim towarzystwie. Naczytałem się debilizmów, że to szybkie przełożenie musi być. Skoro nie to poszukam coś lepszego a wolnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Nie chodzi o cos wolnego... chodzi o nawój.... kolowrotek 2500 z szybkim przelozeniem bedzie nawijal tyle same albo mniej linki za jednym obrotem co 4000 ze standardowym przelozeniem.Z racji tego ze bolenie to raczej spore ryby, łowi się je w miare mocną linką i przynętami o odpowiedniej wadze... zdecydowanie lepiej posłuży ci 4000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Ja tam lowię bolenie (i nie tylko) kolowrotkiem wielkości 4000, który nawija 71cm linki, czyli jest mega wolny. Gdyby się dało, kupiłbym taki, co nawija jeszcze mniej i ma tej samej wielkości body ???? Generalnie idzie jesień, zatem lepiej skupić się na nieszybkosciowym łowieniu boleni. A i w lato wcale nie trzeba sprintować. Większym problemem jest wpasowanie się w to, na czym żerują, niż za***nie kołowrotkiem z prędkością dźwięku ???? Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez psd27 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Kol. Gnat - odpuść sobie kołowrotki rozmiaru 2500 w tym budżecie bo je na rzece po prostu zajeździsz. Do tego kołowrotek rozmiaru 2500 w większości przypadków nie wyważy Ci wędki długości 2,70 i dłuższej a pewnie takimi będziesz się posługiwał. Tak jak koledzy powyżej napisali - nie kieruj się przełożeniem tylko wielkością nawoju a i większy rozmiar posłuży dłużej. A wspomniany przez Ciebie Ceymar rozmiar 35 na boleniach po pół godzinie zaczął wydawać takie dźwięki że odechciało mi się łowienia - to nie jest kołowrotek do łowienia w rzece, chyba że okonków lub płotek na jeziorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 @19john92Dzieki za odp. nigdy nie łowiłem tych ryb ale denerwują mnie jak chlapią w moim towarzystwie. Naczytałem się debilizmów, że to szybkie przełożenie musi być. Skoro nie to poszukam coś lepszego a wolnego.W takim wypadku szybki kołowrotek prędzej zaszkodzi niż pomoże. Szukaj czegoś wielkości jak shimanowskie 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2024 Odświeżę temat dot. kołowrotka do łowienia boleni. Pochwalcie się jakich młynków używacie, z których jesteście zadowoleni lub jeśli planujecie zakup to co macie na oku. Również planuje coś zakupić przed sezonem i zastanawiam się w jakim kierunku iść. Rozważam coś na poziomie Stradica FM, Caldii, sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2024 Ja najczęściej używam dwóch, Daiwa morethan 2510PE-H, Daiwa Tatula LT 4000-CXH. Mam w odwodzie jeszcze kilka ale te dwa najlepiej mi pasują. Gdybym teraz miał kupować młynek na wiślane bolenie, prawdopodobnie byłaby to Daiwa BG 2500. Celowo piszę o rapach z Wisły, bo u mnie na brzegach są tony błocka, mordechaja mi szkoda w nim tarzać po nocach, a Tatula to już plastikowe LT i choć dzielnie znosi trudy, to jest to za delikatne body na opaskowy beton i wspomniane błoto, BG pasuje mi idealnie cenowo i materiałowo. Za kilka dni szarpnę się na oczko mniejszy do lekkiego łowienia okoni z opcją grubszego przyłowu, w tym właśnie boleni. Na papierze hamulec ma tylko 2kg, ale podobno te modele mogą więcej niż producent zadeklarował. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2024 Odświeżę temat dot. kołowrotka do łowienia boleni. Pochwalcie się jakich młynków używacie, z których jesteście zadowoleni lub jeśli planujecie zakup to co macie na oku. Również planuje coś zakupić przed sezonem i zastanawiam się w jakim kierunku iść. Rozważam coś na poziomie Stradica FM, Caldii, sam nie wiem...Stradic FM to chyba jeden z lepszych jakie trafisz w tym budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2024 Między innymi z tych powodów co napisałeś raczej w grę będzie wchodził kołowrotek nie droższy niż Stradic. Mam BG ale rozmiar 3000, długość nawoju ideolo ale trochę za ciężki do posiadanego spiningu. W rozmiarze BG 2500 nawija 84 cm a ja w poprzednim sezonie używałem kołowrotka o małym ( jak na bolenia) przełożeniu i nawoju co wielokrotnie skutkowało odprowadzeniu przynęty bez ataku. Zabrakło tej prędkości uciekające przynęty. Ale dopiero był to pierwszy sezon gdzie świadomie łowiłem bolenie. Dlatego preferuje nawój troszkę większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 21 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2024 Warto poszukać rozmiar 3000mhg. Ja mam takiego TP. Korpus od 4000, a rotor i szpula 3000. Przełożenie 5,8Podobne wychodziły syradic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luciano Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Też warto mieć Shimano Stradic FL C3000 XG nawój 94cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Używałem kilka ładnych lat temu białego Stradica z hamulcem walki na bolenie, tego japońskiej produkcji z tylnym hamulcem. Po połowie sezonu był już do serwisu, w bo ledwo zipiał. Co prawda po każdym serwisie wracał do "ustawień fabrycznych", raz nawet jeden mechanik wysmarował go tak, że nigdy nie miałem tak płynnie pracującego używanego młynka, niemniej do boleni i szybkiego prowadzenia był zbyt delikatny. Ekspresowe prowadzenie i setki rzutów dają maszynkom mocno w kość. Musisz szukać czegoś mocnego moim zdaniem albo z naprawdę długim nawojem per obrót korbką. Te Daiwy o których wspomniałem wyżej mają metr nawoju i nie trzeba nimi zwykle kręcić na wyścigi, chyba, że w bystrzu z prądem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Ja używam Stelli 5000SW . Daje radę w najsilniejszym prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Ja na bolenie używam BG MQ 3000D-XH / 265gr / przełożenie 6,2:1 nawój 83cm w zupełności wystarczy. Nie czuję że muszę jakoś specjalnie szybko kręcić. Wcześniej używałem zwykłe BG 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 (edytowane) Z racji tego że używam wędki na blanku sls - bardzo lekki i smukły. Chciałabym zakupić lekki kołowrotek pod bolenia. Zainteresowały mnie te nowe kołowrotki abu garcia " zenon ". Używa ktoś tych młynków? Edytowane 27 Stycznia 2024 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 Mateo_1989 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 Ja zakupiłem Stradica FM C3000XG ale pod moje łowienie z brzegu z wędką 2,90m jest zbyt lekki (225 gram). Ideolo by było 265-285g. Do mają trochę czasu jeszcze zostało na poszukiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 (edytowane) Ja zakupiłem Stradica FM C3000XG ale pod moje łowienie z brzegu z wędką 2,90m jest zbyt lekki (225 gram). Ideolo by było 265-285g. Do mają trochę czasu jeszcze zostało na poszukiwania.Może coś z Penna w takim razie? Szybszy Clash II? Albo jakieś Shimano w rozmiarze 4000. Edytowane 27 Stycznia 2024 przez Dziad Wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 Może coś z Penna w takim razie? Szybszy Clash II?Biorę go również pod uwagę ale w marcu odwiedzę Rybomanię i pewnie będzie okazja pokręcić różnym sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 Z racji tego że używam wędki na blanku sls - bardzo lekki i smukły. Chciałabym zakupić lekki kołowrotek pod bolenia. Zainteresowały mnie te nowe kołowrotki abu garcia " zenon ". Używa ktoś tych młynków?Popatrz na certate 3000d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi