Skocz do zawartości

Kołowrotek boleniowy

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zakupiłem Stradica FM C3000XG ale pod moje łowienie z brzegu z wędką 2,90m jest zbyt lekki (225 gram). Ideolo by było 265-285g. Do mają trochę czasu jeszcze zostało na poszukiwania.

Dlaczego nie chcesz o rozmiar większego stradic 4000?

4000 MHG ma płytką szpulę, 94 cm mawoju i waży 275 gr

4000 XG 101 cm (!)

Ewentualnie najmniej wysilony

3000 MHG 84 cm, 245 gr. Korpus od 4000, rotor i szpulka mniejsze. Ale drogi. Jdm

• 1 rok później...

Nie umiem porównać do Abu bo nigdy takiego nie miałem. Mam właśnie 3000 HG używałem go do belon i trochę boleni było ok teraz służy przy pellet wagglerze. Pamiętam że kiedyś miałem Ultegre poprzednia wersje z szybszym przełożeniem i stawiała większy opór niż ten Nasci. Boleniówki nie stawiają dużego oporu w wodzie więc myślę że będzie ok, najważniejsze dla mnie że korba wkręcana i spory nawój. Teraz do tych zastosowań używam BG 2500ale on poza budżetem.

Zamów sobie Stradic FM 3000MHG z digitaka.com, samo zamawianie jest banalne, a wyjdzie cię podobnie do ceny krajowej już z opłatami, mam takiego wariata wyszedł mnie coś ok 800zł , choć u mnie podstawowy to TP 3000MHG, Stradica kupiłem żeby sprawdzić czy hybrydy wogóle są dla mnie i okazało się że są na tyle że nie widzę innego rozmiaru pod Wiślane łowienie boleń, kleń sandacz, nie chcę innego rozmiaru.

• 1 miesiąc temu...

Szukam czegoś budżetowego, wpadł mi w oko Kołowrotek Mitchell MX2 Spinning Reel 4000 FD ze względu na parametry przełożenia i nawoju:

przełożenie: 6,2:1

nawój: 98 cm

Czy ktoś miał z nim doczynienia? :) Ewentualnie co obecnie do dwóch stów można sensownego, co nie rozpadnie się w połowie sezonu kupić?

Rok temu, z ciekawości, pomacałem kilka Mitchelli. Były to wyższe modele od MX2. Moje wrażenia są następujące: większych paździerzy nie miałem w ręku od czasów NRD-owskiego Rexa. Być może firma chce tą serią kołowrotków efektownie pójść na dno. Chińskie wyroby z Ali za 150-200 złotych pracują przy tych wyrobach jak masło. Tyle mojej recenzji po teście na sucho. Może nad wodą pokazują lwi pazur, ale ja na pewno tego nie sprawdzę.

Dzięki za komentarz, bo dzięki niemu nie kupię ;) co alternatywnie możesz polecić do 200 zł?

Na Wiśle (prawie) zawsze używałem Pennów. Nie wiem, gdzie będziesz łowił, jak i na co, bo to dość istotne. Moim zdaniem Wisła demoluje w ekspresowym tempie kołowrotki o delikatnej konstrukcji. Penn Battle DX (to taka srebrna, wzmocniona i lepiej uszczelniona wersja) jest świetny. Jeśli wolniejszy uciąg i czysta woda nożna przebierać w założonej przez Ciebie cenie. Na Aliexpress przy odrobinie cierpliwości i skorzystaniu ze zniżek kupisz Daiwę Legalis (200-250 zł.). Mają duży wybór rozmiarów i przełożeń. Można też niedrogo dokupić zapasową szpulę. Inne pomysły może podsuną wytrawni boleniarze, choć oni raczej poruszają się w czterocyfrowych rejestrach.

Dlaczego zaraz czterocyfrowych? Daiwa BG to tak udana konstrukcja, że marketingowo niemal nieudana. A są i pasujące szpule po 40 zamiast 130 zł. Sezon na bolenie zaraz się kończy, odłóż te 200zł, dozbieraj 300 i kup BG zamiast byle szrot.

Gość Umbra The Sidewinder

Wszystko zależy od przynęt i miejsca

Jak zaporówka i topwater to "zwykły" jako tako sezon wytrzyma (nie katowany)

Jeśli rzeka i cykady, wahadła i jakieś sdry w rynnie no to ta wyżej wspomniana ninja jak wytrzyma 2 tygodnie to będzie cud :)

Od znajomego boleniarza usłyszałem, że najlepiej niskie przełożenie i mocna konstrukcja.

Lepiej szybciej kręcić niż co chwilę kupować kolejne kołowrotki