Skocz do zawartości

Kołowrotek boleniowy

wujek

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie jestem sprzętomaniakiem zwracam się z prosbą do obeznanych w temacie kolegów o radę w wyborze kręciołka boleniowego. Ma to być maszynka która będzie dobrze nawijała, czyli nieskręcała cienką plecionkę (0.10-0.12) i zbierała jak najszybciej linkę. Do dodatkowych cech pożądanych zaliczyłbym bezawaryjność przez przynajmniej dwa sezony wiślanego boleniowania. Cena do 500zł. Droższych nie chcę bo i tak dłużej nie pociągną. Z firm preferowałbym jakąś Daiwę.

Daiwa Certate 3000

Daiwa Certate Hyper Custom 3000

Daiwa Morethan Branzino 3000

ewentualnie

Daiwa Exist 3000 lub 3012

uuuuuu...przepraszam nie zauważyłem pułapu cenowego :(... w takim to raczej nic w daiwie nie ma... chyba , że

Daiwa Freams KIX 3000...generalnie ciężko będzie coś w tej cenie. Pozdrawiam

Aha...wszystkie wymienione pociągną na pewno zdecydowanie dłużej niż dwa sezony.

Do Twojego kija przyczepiłbym Stradica 4000FH.Oczywiście w tej cenie.

Daiwy wymienione przez kolege nawet kilkurotnie przewyższają kwotę ,którą postanowiłeś przeznaczyć na kołowrotek.

Pozatym wielkość 3000 Daiwy przy Twoim kijku boleniowym(3,2m 1oz.) nie będzie raczej odpowiednia.4000 byłoby ok.

ps.Jak się spotkamy pokaże Ci Daiwę SSII 3500.Powinna podpasić na bolki bo sporo linki nawija za jednym obrotem korbki.

Do Twojego kija przyczepiłbym Stradica 4000FH.Oczywiście w tej cenie.

Daiwy wymienione przez kolege nawet kilkurotnie przewyższają kwotę ,którą postanowiłeś przeznaczyć na kołowrotek.

Pozatym wielkość 3000 Daiwy przy Twoim kijku boleniowym(3,2m 1oz.) nie będzie raczej odpowiednia.4000 byłoby ok.

ps.Jak się spotkamy pokaże Ci Daiwę SSII 3500.Powinna podpasić na bolki bo sporo linki nawija za jednym obrotem korbki.

Nie podałem wielkości bo myślałem że to już kwestia mojego wyboru. Teraz łowię 4000 i takiego samego szukam.

Widziałem Maciek że łowisz Shimano, ale też spotkałem się z opiniami że obecne Shimano to już nie to samo i obecnie liczy sie Daiwa. Z chęcia zobaczę tą Daiwę, myślisz że te 3500 wystarczy?

dzięki i pozdrawiam

Też uważam ,że Daiwa jest lepsza,ale jak szukałem w maju kołowrotka do boleniowania (także do 500zł i do kupienia w PL) to nie znalazłem nic lepszego niż amerykański Stradic FH.Jest Made in Japan ,wiec troszkę pociągnie, mam nadzieję :D

Ta Daiwa SSII przy rozmiarze 3500 jest gabarytowo podobna do Twojego obecnego kręcioła.To sprawdzona produkcja,jeszcze Made in Japan.Waży ok.380gr.Obejrzysz ją sobie.

Tu jest podobny temacik http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=24059& amp;#msg_24059

pozdr :D

Też uważam ,że Daiwa jest lepsza,ale jak szukałem w maju kołowrotka do boleniowania (także do 500zł i do kupienia w PL) to nie znalazłem nic lepszego niż amerykański Stradic FH.Jest Made in Japan ,wiec troszkę pociągnie, mam nadzieję :D

Ta Daiwa SSII przy rozmiarze 3500 jest gabarytowo podobna do Twojego obecnego kręcioła.To sprawdzona produkcja,jeszcze Made in Japan.Waży ok.380gr.Obejrzysz ją sobie.

Tu jest podobny temacik http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=24059& amp; amp;#msg_24059

pozdr :D

Dzięki Maciek :D

Uzywalem tej Daiwy intensywnie na bolenie. Bardzo solidna maszyneria, kablak moglby byc rozwiazany ciut lepiej, zdarza sie jak w pospiechu nie do konca go odegne przy rzucie to sie wtedy nie zbija i trzeba zamknac recznie.

Nada sie przy podejsciu na ciezko, rozsadna linka do tej maszyny to okolo 15LBS.

Przy zdecydowanie finezyjniejszym podejsciu do sprawy wzialbym 2500 (na razie jade na co innego)

A Slammera nie rozwazales, ciekawe jakby sie sprawowal przy tego rodzaju lowieniu (nie probowalem)

Gumo

W podanym pułapie cenowym Stradic będzie oki, użytkuje dwa egzemplarze 3000FG i 4000FG (różnią się tylko poj. szpuli ) na zmianę w tym jeden 5ty albo 6ty sezon..są niezawodne, szybkie i dobrze wyważone, co przy ekspresowym łowieniu ma znaczenie.

@Ginel

Przełożenie to tylko jeden z czynników wpływających na ilość nawijanej linki za jednym obrotem korbki.

Szpula o dużej średnicy zapewnia często większy nawój niż mniejszy kołowrotek z większym przełożeniem.

To prawda.

Przy założeniu ze obwód szpuli jest 14cm to taki kołowrotek ze współczynnikiem 5,5 nawinie tyle samo linki ci onny z większą 16cm szpulą i współczynnikiem 4.8.

Inna sprawa że przy wielkości 4 ja wolę używać mniejszy i lżejszy szybciej nawijający kołowrotek. Ale duża szpula też ma swoje zalety. Większa moc i płynniejszy hamulec.

Z tego co widzę stradic cieszy się powodzeniem i dobrą opinią więc zdecyduję się na niego.

Kołowrotek będzie podpięty pod batsona 3.20 do 28g. Jest to dość solidny kij więc i kręciołek musi być słuszny.

Czy łowiliście stradickiem z plecionką? Czy nie będzie skręcał linki? Głównie z tego powodu zmieniam kołowrotek. Boję się że w końcu mi siądzie na śródrzeczu jakiś duży boleń i nie dam rady żyłką 0.18.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :D

Janek tylko pamiętaj,że Stradici są różne.Nie wiem jak spisują się i gdzie produkowane są te ,które obecnie sprzedawane są na rynek europejski :wacko:

Każdy kołowrotek o stałej szpuli będzie skręcał w jakimś tam stopniu linkę,taki jego urok.Nie jest to na tyle znaczne w przypadku Stradica FH ,żeby przeszkadzało łowić.

Ja od 2 tyg. łowię swoim Stradiciem z plecionką Power Pro 8lbs.

Doszedłem do takiego wniosku jak Ty i nie chcę sracić szansy na życiówkę.

Minusy to przedewszystkim częstsze splątania plecionki z kotwicami i częstsze rozginanie kotwic przez ryby,ale to wina badziewnego uzbrojenia większości wobków(Ty masz Ownerki,wiec luzik B) ) .

Jeszcze nie wiem ,czy przejdę na stałę na plecionkę,testy trwają :mellow:

ps.bym zapomniał.Hol bolka na plecionce jest bardziej ekscytujący niż na rozciągliwej żyłce.Czuć mocne kopnięcie przy braniu a i w czasie holu Bolesław jest agresywniejszy jakoś :o Dla mnie to dodatkowy plus :mellow:

pozdr.

@Ginel

Przełożenie to tylko jeden z czynników wpływających na ilość nawijanej linki za jednym obrotem korbki.

Szpula o dużej średnicy zapewnia często większy nawój niż mniejszy kołowrotek z większym przełożeniem.

Ja tam mam bardzo szybkie ręce i wystarcza mi seria 3000 i jeszcze przy przelożeniu 6.3:1 to już jest git :D

Obecnie będe testował nową Librę SA 3000 H-zobaczymy ile pociągnie. Jesli padnie, wtedy zainwestuje w najdroższą, najlepszą, najszybszą wyciągarkę na świecie wysadzaną diamentami :mellow:

@Ginel

Ja też używam małego ,ale szybkiego kołowrotka.Cenie sobie lekkość mojego boleniowego zestawu :D

@Włóczykij

Zauber i jego klony mają jedną wadę jeżeli używa się żyłki.

Jeżeli zamykamy kabłąk korbką to żyłka często zaczyna nawijać się na hamulec.Przy plecionie ten problem nie występuje.

Ogólnie to świetne kołowrotki ,używam i zamierzam kupić podobny ,ale z bardziej pojemną szpulką,czyli 4000.

Jest dokładnie tak jak pisze Maciejowaty - Zauber czasem nawija na hamulec lub dolną część szpulki przy zamykaniu kabłąka korbką i to jest jedyna wada jaką ma ten kołowrotek. Mam model 4000 i to jest uniwersalna maszynka - ważąc 315 g ma niesamowicie mocną konstrukcję. Nie znam drugiego tak uniwersalnego kołowrotka - można nim obsłużyć całe wiślane łowienie, od klenio-jaziowania po łowienie sandaczy boleni i szczupaków. Jedyne zastosowanie do którego będzie jednak zbyt delikatny, to celowe łowienie dużych sumów - tu potrzebna będzie zdecydowanie większa maszynka. :D