pablo Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Przy odrobinie szczęścia uda Ci się namierzyć stare modele z serii Aero GT lub GTM - 3010. Takie coś można kupować praktycznie w ciemno. Używam tych modeli od lat. To sprzęt praktycznie nie do zajechania, nawet na Wiśle. Owszem jakość wykonania nie powala ale mają wszystko to czego potrzeba boleniowemu kołowrotowi. Aha, i nie sugeruj się przełożeniami tylko ilością nawijanej żyłki przy jednym obrocie korbką. Przełożenie i szybkość nawijania nie idą zawsze ze sobą w parze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seeb Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 @GinelJa też używam małego ,ale szybkiego kołowrotka.Cenie sobie lekkość mojego boleniowego zestawu @WłóczykijZauber i jego klony mają jedną wadę jeżeli używa się żyłki.Jeżeli zamykamy kabłąk korbką to żyłka często zaczyna nawijać się na hamulec.Przy plecionie ten problem nie występuje.Ogólnie to świetne kołowrotki ,używam i zamierzam kupić podobny ,ale z bardziej pojemną szpulką,czyli 4000. Ja śmigam plecioną i problem nawijania na hamules również występuje Pozdr.Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witam Wszystkich.Potwierdzam, co napisał @pablo, sam używam GTM3010 kupionego chyba w '94r i do tej pory jest bez zarzutu, kołowrotek faktycznie nie do zajechania. W tym czasie był tylko dwa razygruntownie rozbierany, czyszczony i smarowany. Tu dygresja jeślibędziemy samodzielnie rozbierać taki kołowrotek pamiętajmy o złożeniu w odpowiedniej kolejności wszystkich elementów hamulcazamiana kolejności którejkolwiek podkładki czy tarczki hamulcaspowoduje, że nie będzie działał prawidłowo.Pozdrawiam Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 @GinelJa też używam małego ,ale szybkiego kołowrotka.Cenie sobie lekkość mojego boleniowego zestawu @WłóczykijZauber i jego klony mają jedną wadę jeżeli używa się żyłki.Jeżeli zamykamy kabłąk korbką to żyłka często zaczyna nawijać się na hamulec.Przy plecionie ten problem nie występuje.Ogólnie to świetne kołowrotki ,używam i zamierzam kupić podobny ,ale z bardziej pojemną szpulką,czyli 4000. Ja śmigam plecioną i problem nawijania na hamules również występuje Pozdr.Seba Ja od lat zamykam ręką więc dopiero Wy mnie oświeciliście że taki problem w tym kołowrotku występuje Swoją drogą nie jest tak trudno wyrobić sobie taki nawyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Dokładnie tak, to o czym pisze @włóczykij można sobie wyrobić(ten nawyk) kiedy łowi się pstrągi na małych rzeczkach, strzał z kabłąka zamykanego korbą potrafi przepłoszyć ryby z rejonu o promieniu min. 30-40m. A więc zamykajmy kabłąk ręką.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Też uważam ,że to dobry nawyk.Zarówno dla zdrowia kołowrotka jak i sprzyjający zachowaniu ciszy. Co do starych Shimano to mam stuningowane Super Aero GT 3000 z końca lat 90-tych.Super maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 No i mam kołowrotek w domu. Zamówiony przez allegro od kolekcjonera, nieużywany, made in Japan. Pierwsze wrażenie bardzo dobre, może rączka sprawia zbyt plastikowe wrażenie. Płynność pracy super, wielkość pod kij odpowiednia. Zobaczymy jak spisze się nad wodą? Acha nie napisałem najważniejszego . Kręcioł to Shimano Stradic FA 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Właśnie trafia się okazja: http://allegro.pl/item222480764_shimano_aero_3010_gt_japan_o kazja_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 No Panowie do dzieła, jak jest okazja to warto z niej skorzystaćznam te kołowrotki, mam GTM3010 z chyba 94r oczywiście Made in Japan są nie do zaje...ia. Polecam, i jeszcze jedna informacja do GT i GTM 3010 pasują szpule o nr. 7,5 czyli od modeli 4000 jak uda nam się dostać taką szpulę płytką od GTM4000 to już jestAmeryka mamy szpulę matchową na którą da się nawinąć prawie 180mżyłki 0.18. Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 hehehe Górzyca szpiegu co? pewnie znasz ten kreciek jak mało kto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 mogę poznać w każdej chwili kolega z bloku obok sprzedaje go ehhh jaki ten świat jest mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Witam Panowie i Panie nie chce zakładać nowego wątku a wypowiedzi są dość stare. Szukam kołowrotka boleniowego do mojego kija rzecznego uniwersału czyli batson xst 1143 ale to raczej znaczenia nie ma chodzi mi o to żeby nawijał dużo żyłki wiadoma sprawa przy boleniowaniu cena jaką mogę przeznaczyc hmmm 500 ? może 700zł ? celowałem w stradica tego fk w każdym razie model 2014 lub 2015 ten srebrny czy ktoś ma jakieś inne propozycje ? wielkościowo hmmm raczej dużego znaczenia nie ma byleby mi wyważył moj kij 290 cm ale kij jest dość lekki przynajmniej tak mi się wydaje wielkościowo pasowałoby mi coś w rozmiarze 2500 lub 3000 ale wiadomo wielkość to pojęcie względne bardziej waga jest istotna ale dobrze by było żeby nie był bardzo duży a wagę swoją miał jednak to 290cm ciężko wyważyć Edytowane 5 Marca 2017 przez bencur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Mam taki sam dylemat i zastanawiam się teraz nad nową daiwą BG 3000, za jednym obrotem korbki nawija 95 cm tylko ciekawe jak z wytrzymałością tego modelu bo to nowość.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 No właśnie...ja nowości się wystrzegam wiadome dlaczego mnie interesuje coś z przednim hamulcem do max 700zl a najlepiej coś tańszego przez ostatni sezon używałem starego białego stradica który jest naprawdę w rewelacyjnym stanie ale niestety prawda jest taka że technologicznie stary i tyle i ma małą szpulę wolałbym większą Brałem pod uwagę Daiwę lecz z tego co poczytałem z niższej półki średnio wytrzymałe Liczę na jakieś sugestię i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Jeżeli nie musi mieć wysokiego przełożenia, to się przyjrzyj Daiwie Tournament. W tej cenie można dobrą używkę wyhaczyć.Model 2500 lub 3000 ma szeroką szpulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 właśnie chodzi mi o to żeby to przełożenie było w miarę duże bo śmiganie kołowrotkiem z małym przełożeniem strasznie męczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 W takim razie popatrz na Stradica 4000 XG, kol. Mefi ma w dobrej cenie i w budżecie się zmieścisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 @bencur ... Pod mojego xst1144f na jesień kupiłem stradica 4000 xg fk. Zaliczył do końca sezonu jakieś 5,6 wypadów nad wodą i jak na razie jestem zadowolony. Pomimo rozmiaru 4000 jest dość lekki i dobrze wyważa mi zestaw. Nawój 99 cm powinien sprostać Twoim oczekiwaniom Pod Twój patyk raczej nie schodził bym do rozmiaru 2500/3000 bo to młynki kleniowo-pstrągowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybakaw Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Może spróbuj Mitchell Mag Pro Lite (stara seria nie LR). Rozmiar 2000 (w realu wygląda jak 3000 bo mają jakieś dziwną rozmiarówkę). Przełożenie 1:6,2, waga 234 g. Mam takiego od zeszłej jesieni i powiem szczerze, że jest na prawdę szybki. W tym sezonie mam zamiar popróbować go na wiślanych boleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Co prawda nie łowię boleni szybkimi kołowrotkami ale może warto żebyś się przyglądnął nowej Daiwie BG 3000,- 95cm za jednym obrotema prac.Kultura pracy, nawoju, hamulca itd na przyzwoitym średnim poziomie a i cena niezbyt wygórowana...U mnie służy on do plażowych troci i jestem na razie bardzo zadowolony ale musisz wiedzieć, że nie łowię nim zbyt długo a już na pewno nie na tyle długo bym poznał jego słabe strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Ewentualnie BG 2500.....przyzwoite 84 cm nawoju oraz całe 40 gramów mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 sprawdzę jak leży ten stradic 4000 bo kolega właśnie taki ma ale wydawał mi się on znacznie za duży jeśli chodzi o wielkość gabarytowo do mojego kija kijek wygląda naprawdę zgrabnie i wielki młynek nie pasuje do niego w sumie co mi szkoda sprawdzić fajnie by było kupić coś ciut mniejszego a wagowo jak 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Bez przesady, Shimano 4000 to jeszcze zgrabne kołowrotki, tym bardziej w wersji plastikowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Sprawdzę i przemyślę sprawę tak czy siak dziękuje za odpowiedzi a jak z awaryjnością ? dodam że raczej będzie używany do boleni na lekko z racji że kij jest uniwersalny średniaczek więc ma być wielozadaniowy czyli również pod klenia z wielkiej rzeki. Tyrany raczej nie będzie boleniówki max 8-10g i sporadycznie coś do 15g nie wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi