Skocz do zawartości

Jaki spacing i przelotki do CD 3,05 10 lb

Forecast

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszło tak, jakbym oceniał kompetencje zbrojmistrza. A ja odnoszę się do obecnego standardu zbrojenia UL/L/ML, gdzie - jak juz pisałem - możliwości znacznie wzrosły w stosunku do okresu, o którym piszesz. Z drugiej strony, nie od dzisiaj wiadomo, że FC do niedawna zbroiło raczej konserwatywnie. 

A czy hulają, aż miło, to dla mnie kwestia mocno subiektywna. Ja wszystkie moje wędziska zbrojone kilka lat temu przezbroiłem i jest zdecydowanie ciekawiej :)

Ironia :) ? Tak, czy nie, to odpowiem neutralnie: nie wiem, jak Panowie Ossowski i Banachowski, ale Irek promuje i sprzedaje K-concept aż miło. I bardzo dobrze. A tam - wiadomo: tip-top + cały tunel waży zapewne tyle, albo niewiele więcej niż tip-top 06 flanged. Lepsze jest wrogiem dobrego i w zbrojeniu kijów UL/L/ML nastąpił znaczny postęp. To, że Wojtek Fortuna zdobył złoto olimpijskie skacząc klasykiem, to nie znaczy, że PZN powinien zakazać skakania stylem V ;)

BTW - ostatnio w kupię-sprzedam pojawia się mnóstwo fajnych wędzisk. Czasem mam ochotę coś wciągnąć, aż mnie ręka świerzbi. A nie robie tego tylko dlatego, że w 9 na 10 przypadków są "dziwacznie" uzbrojone (V-ki, SV-ki, topy flanged, długaśne foregripy, odwrócone uchwyty, etc.), i - jak mam się chrzanić z przezbrajaniem , to wolę uzbroić od zera - pod si

Krzysiek jeśli piszesz o wczorajszym  wysypie cukierków w dziale S ,to też z jęzorem na brodzie zacząłem najpierw przeliczać dudki ,po czym troszkę później włączyły się kalkulacje. 

Kije piękne i z pewnością zbrojone w/g wtedy obowiązujących trędów,idących w parze z najwyższych lotów myślą techniczną.

Dzisiaj technologia pozwala na rozwinięcie skrzydeł, co wbrew pozorom wcale nie ułatwia ,odnalezienia się w tym mętliku.

:)

Dokładnie tak. Już-już miałem rezerwować Talona i dwie armaty na morskich blankach muchowych. Ale jak zobaczyłem MN po całości, wejściowe V-ki, uchwyty upside-down, to ostygłem. Jestem za bardzo przywiązany do własnych koncepcji, żeby z czasem nie zaczęło mi to przeszkadzać. A na użeranie się z rozbrajaniem nie mam po prostu czasu... Lubię vintage, ale przy mojej nerwicy natręctw szlag by mnie trafiał.

Spróbuj jeśli jeszcze decyzja nie zapadła nowych tytanów z spiekiem slim dostępne są u Krzysztofa Zielińskiego.

Mam dwa różne kije o mocy 10 lb ubrane własnie w te przelotki i muszę powiedzieć (po kilku próbach z mocniejszymi blankami) te przelotki pasują właśnie do 10 lb blanków najlepiej!!! Cena w zależnosci od tego czy spiek zyrkonowy czy sic odpowiednio ok 300 lub 400 zł

Jak nie masz ciśnienia z terminem przeróbki kija ,to do miesiąca czasu będzie dostępna szersza oferta przelotek Phenixa.Ramki delikatniejsze od Fuji , bedą w tytanie z pierścieniem sic, oraz w stalowej kolor gunsmok sic i alconit .Dzisiaj przywiozłem od Łukasza komplet castingowy gunsmok  SIC ,tylko 20%droższe od Fuji alcont. Bardzo starannie wykonane ramki oraz ciekawe innowacyjne umieszczenie pierścienia (wygląda jakby lekko przesyniety w ramce ,ale jest go poprostu mniej ,w celu zmniejszenia wagi. Ramki Y ciut dłuższe od Y Fuji.  Sety Phenixa ponoć lżejsze od analogicznych Fuji.

Kij już prawie uzbrojony. Miało być lekko  tanio i tak wyszło. Czeka mnie jeszcze testowanie jak leci z niego i jak będzie czuć pracę wabików. Kij jest pozornie szybki ale szczyt 1,9 mm nie jest demonem szybkości. Jedno jest pewne w starych przelotkach latał jak bat na krowy patrząc jak teraz gaśnie.

@Guzu czekam jeszcze na 2 przelotki. Rękojeści nie ruszałem. Jak go skończę na pewno wstawię fotki i napiszę co nieco.

Edytowane przez Forecast

Co do Minim przelotki jak najbardziej trafione leciutkie , mocne i tanie. Ramka match jest trochę delikatniejsza od ramki v ale obie są mocne. Spokojnie można zbroić kije do mocy H ekonomicznie i nie patrzeć na trendy. Żeby nie było tak kolorowo czasem trafia się w nich wada fabryczna powstała przy wywijaniu pierścienia dlatego kazdą trzeba dokładnie obejżeć po ringu i czy jest poprawnie nabity z wywinięciami po obu stronach nim zaczniemy montować je na kiju.

Co do kija jest to podobna konstrukcja jak batson 2,90 do 21 gr z rx 8. Ciut niższy moduł 10 lb i 3.05. W tym Cedeku nie ma stanów przejściowych. Przy małych wabikach jak moje będzie nieustępliwy szczyt nawet w silnym nurcie i to mnie cieszy bo bedę w koncu wszystko czuł. Przy większym oporze wchodzi z marszu cały w parabolę. Resztę sprawdzą ryby.

Edytowane przez Forecast

Dziś wyskoczyłem nad wodę z nowo ubranym patykiem. Pierwsze wrażenie to finezja rzutu podawania przynęt i dalsza odległość niż wcześniejszym kijem to było. Ładnie się ładuje od małego wymachu i momentalnie gaśnie. Następnie męczyłem go w kwestii czucia pracy przynęty i też jestem miło zaskoczony kij jest czulszy od mojego wysłużonego batsona. Ryb nie udało się oszukać gdyż miałem trochę do poustawiania wobków choć mam nadzieje że przyjdzie i na to pora. Poniżej kilka fotek. Dziś będzie trzeba polakierować omotki ;) i odstawić batsona w kąt.

dsc09383y.jpg

dsc09384hd.jpg

dsc09385sf.jpg

dsc09391u.jpg

dsc09390h.jpg

• Like 1

Warte każdego grosza. match 25 -12-8-6 reszta v6 + v5 ... i szczyt fst 6 sic któremu przyciąłem rurkę. Wabiki lecą jak trzeba i to nawet te moje pchły 15 mm. Chciałbym również podziękować wszystkim co mi pomogli radą jak i materiałem głównie kolega Dabek 111 i Woblerwz.

Edytowane przez Forecast
  • Like 1

I pięknie się sprawiłeś na etapie uzbrojenia patyka ,nic dodać nic ująć. :) Koniecznie pochwal sie efektem końcowym,ale choćby Ci nie wyszło lakierowanie tak jakbyś sobie wymarzył i tak bedziesz podwójnie zadowolony , bo łowisz ryby na swój badyl i jeszcze swoimi wobkami. :D Kolejnego wystrugasz sam od poczatku do końca,czyli od rekojeści .A to smaczku dodaje ;)

Do lakierowania nie mam tego rollera aby fajnie wyszło. A pod wiertarkę nie będę podpinał bo kiedyś potencjometr mnie oszukał i nowy kij był skracany ;) Zrobię tak aby przy rybie mi przelotki nie uciekły kilka cienkich warstw i będzie.

Porzuć ten szalony pomysł,zamiast 2 dodziny kręcić badylem ,łapkami można siegnąć w ciekawsze miejsca :)

A badylek możesz suszyć na czymś takim

http://www.discotech.pl/produkty/silniki-prądu-zmiennego-z-przekładnią/silnik-synchroniczny-z-przekładnią.html

plus dwie deski zbite do kupy.