Skocz do zawartości

Wybór okrągłego multika

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że casting pochłonął mnie bez reszty, rozglądam się za okrągłym multikiem. Chciałbym mieć coś solidnego, co obsłuży mi przynęty 15gr+ (okrągły od 5gr+ to chyba majątek?) Zastanawiam się nad Shimano Calcutta (bez DC), Shimano Conqest lub ABU C3. Co polecicie? Czy C3 z Allegro po gruntownym wyczyszczeniu i nasmarowaniu oraz wymianie łożysk na nowe będzie sensownym i ekonomicznym rozwiązaniem?

Rozmowa w rodzaju co kupić Conquesta Shimano czy C3 f.Abu to coś takiego jak dyskut w rodzaju co kuić: Volvo S80 czy starego dobrego Forda taunusa po remoncie i wyczyszceniu?

To najpierw trzeba położyć na stół konkretne złotówki na ten cel i dopiero później się zastanawiać nad wyborem w zakresie możliwości.

Rozmowa w rodzaju co kupić Conquesta Shimano czy C3 f.Abu to coś takiego jak dyskut w rodzaju co kuić: Volvo S80 czy starego dobrego Forda taunusa po remoncie i wyczyszceniu?

To najpierw trzeba położyć na stół konkretne złotówki na ten cel i dopiero później się zastanawiać nad wyborem w zakresie możliwości.

<_< <_< <_< <_<

andrzejku jest rozbrajająca i celna jak maverick :mellow:

okragle C3 sa robione po dziś dzień. rok temu doznaly malego liftingu i zmiany hamulca na szesciopunktowy z dwu.... ponoc maja lepsze podkladi na hamulcu i ogolni sa... brzydsze :mellow:

ale to dobre i TANIE maszyny. Jesli stac cię na CC (calcutta conquest to innej opcji ja nie widze... no chyba ze lubisz daiwe... ale wtedy juz nie doradze :mellow:

ponizej 10 gram dobrze sobie radzi conquest 50/51. lekko ponizej powinien tez zejsc 100/101. ale tego drugiego nigdy nie mialem w lapie (w tej wersji) wiec ni bede sie wymadrzal :mellow:

51 uzywam do lekkiego pstruchów orazbiałego drazpienika (bolen glownie w lezjszej odmianie), do tej ciezszej mam inny sprzet

Dawid, jeśli masz srodki na conquesta 201, czy 101 i chcesz rzucac tym multikiem 10g to na twoim miejscu za posiadaną sume pieniędzy kupiłbym, scorpiona 1001 czy curado 101 do lekkich wabików i nowego C3 4601 do tych cięższych. Pieniędzy pewnie by ci jeszcze zostało na jakis przyzwoity kij i 300 m markowej i świeżej plecionki.

pozd JW :D

Pytanie o lekką wersję było tak poza konkursem. Chciałem zorientować się w rynku.

Wymyśliłem po prostu tak:

Kupuję właśnie kij na SHII 5-14gr. Posadzę na nim właśnie coś w stylu scorpiona lub curado. Będzie to zestaw do łowienia gumami, woblerami i blaszkami 8-12gr.

Zostaje mi goły TRC66MF. Jeżeli posadzę na nim coś okrągłego, to będę miał cięższy zestaw do poważniejszej gumy, większej blaszki i lekkiego jerka (14-25gr). Akurat coś na większe ryby.

Dobrze kombinuję? :D

Pytanie o lekką wersję było tak poza konkursem. Chciałem zorientować się w rynku.

Wymyśliłem po prostu tak:

Kupuję właśnie kij na SHII 5-14gr. Posadzę na nim właśnie coś w stylu scorpiona lub curado. Będzie to zestaw do łowienia gumami, woblerami i blaszkami 8-12gr.

Zostaje mi goły TRC66MF. Jeżeli posadzę na nim coś okrągłego, to będę miał cięższy zestaw do poważniejszej gumy, większej blaszki i lekkiego jerka (14-25gr). Akurat coś na większe ryby.

Dobrze kombinuję? :D

Kombinujesz prawie dobrze. Bo na tym triumphie lepiej by wyglądał i pracował np. metanium XT, Daiwa Fuego, Ziliion czy TD sol. Te cięższe gumy na 25g główkach latały by równie dobrze a te na 14g lepiej niż z C3, ponadto w grę wchodzi jeszcze komfort samego lowienia. Niski profil jest wygodniejszy i zazwyczaj lżejszy.

pozd JW :D

Spoko to na razie przymiarki :D Chciałem z okrąglakiem wyglądać tak fachowo jak Thymallus

Oprócz wyglądu liczy się również komfort

Nie wiem, czy rzucałeś kiedyś okrąglakiem :unsure:

Dla mnie np. one są po prostu za duże - ja wolę niskoprofilowe.

Warto wcześniej z kimś się umówić i przetestować, lub chociażby wziąć do łapki w sklepie

(kurcze ale się wymądrzam )