Skocz do zawartości

kołowrotek do 400 zl szczubak, bolen co wybrac?

Popeye

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz bliżej urodziny ojca dlatego zamierzam kupić mu kołowrotek, przedni hamulec maksymalna kwota to 400 zl. Szczupak, boleń młynek pod plecionke także dobrze musi nawijać. Rozmiar 3000 ewentualnie 4000. Nie mam pomyslu co wybrać a musi być zadowolony :) oczywiście mlynek nowy.

Ja mogę z czystym sumieniem polecić kołowrotek Penn Sargus 3000. Używam go do praktycznie wszystkiego: trociowanie, ciężki sandaczowy opad, szczupaki na małe i duże przynęty, a także bolenie. Kołowrotek jest naprawdę solidny i prosty w serwisie (smarowaniu). Ważne, że przy rzucaniu stosunkowo lekkimi przynętami nie plącze się plecionka. W zestawie zapasowa szpula, więc posiada wszystko co potrzeba.

P.S. Co do battle 4000, to akurat mój egzemplarz strasznie się plącze przy rzucaniu boleniowymi wobkami (robi się broda itp.). Kilka razy odstrzeliła mi przez to przynęta :/

Edytowane przez pepe17

Ja mogę z czystym sumieniem polecić kołowrotek Penn Sargus 3000. Używam go do praktycznie wszystkiego: trociowanie, ciężki sandaczowy opad, szczupaki na małe i duże przynęty, a także bolenie. Kołowrotek jest naprawdę solidny i prosty w serwisie (smarowaniu). Ważne, że przy rzucaniu stosunkowo lekkimi przynętami nie plącze się plecionka. W zestawie zapasowa szpula, więc posiada wszystko co potrzeba.

P.S. Co do battle 4000, to akurat mój egzemplarz strasznie się plącze przy rzucaniu boleniowymi wobkami (robi się broda itp.). Kilka razy odstrzeliła mi przez to przynęta :/

Czym sargus od battle się różni mechanicznie? :)

Generalnie też polecam Sargusa choć miałem podobny przypadek jak kolega @Luke, u mnie sprężyna wypadła w trakcie mocniejszego zbicia (ręką) kabłąka, natomiast co do jego innych cech to jestem zadowolony z tej maszynki, praca lekka, bez wyczuwalnych luzów, konstrukcja zwarta, może nawój nie jest idealny ale przy żyłkach splątań nie miałem, łowię nim od trzech sezonów. 

Tylko dzisiejsz Zaubery nie mają nic wspolnego z pierwszymi ich wypustami. :huh:

Wszystko tłuczone przez małe chińskie łapki w jednej fabryce ;)

Nie to żebym coś miał do azjatów :rolleyes:  broń boże.

Tak jak tutaj koledzy proponują albo BATTLE 4000 albo ciekawą alternatywą jest PENN Spinfischer V 3500.

Za wiele na temat Spinfischera nie powiem ale wygląda dość przyzwoicie , poprawnie układa plecionke,pracuje płynnie ,mocny hamulec.

To takie subiektywne odczucie bo nad wodą był dopiero kilka razy.

• Like 1

nie zauber odpada japoński design chiński producent ;), już lepszy spro red arc by był. Mam jeszcze do nabycia trochę tańszego stradica ale wypust z Malezji. Z kolei o Pennach słyszałem że jest problem z plecionką.Ojczulek na pletke łowi a ponoć brody się robią. Nie miałem tych młynków w ręce także ciężko mi się rzetelnie wypowiedzieć  

Tak się składa że mam dwa Blue Arc-i 1000 i 3000 i oba doskonale układają plecionkę i żyłkę, na pewno nie gorzej od Red-ów ( sprawdzałem bo kolega takowy posiada ).

Tylu specjalistów od Daiwy to może napiszcie czy pod w/w wymagania odpowiedni będzie Exceler S ?

3000 kosztuje ok 360 - 380 zł nowy w sklepie, czyli  w podanej kwocie się mieści, waga 315g też odpowiednia do wyważenia szczupakowo/boleniowego wędziska.

Szczerze, nigdy nie kupił bym żadnego zaubera,reda czy wymienianego penna za 400zł.  Poszukał bym czegoś używanego "made in japan"od sprawdzonych userów tego forum a jakby trochę brakło,to bym uzbierał. Jak dobrze prześledzić dział "sprzedam", to widać kto co ma do zaoferowania a czasami nawet można kupić. Satysfakcja z użytkowania gwarantowana.

na temat red arca i zaubera jest wiele pozytywnych opinii, osobiście posiadam battla 4000 i mimo złych opini co do plecionki, przy odpowiednim nawinięciu wszystko jest ok, bardzo fajny kręcioł.

nawet jak kupisz nowy i okaże się, że posiada jakąś wadę to wymienią Ci na nowy.

pozdr

Szczerze, nigdy nie kupił bym żadnego zaubera,reda czy wymienianego penna za 400zł.  Poszukał bym czegoś używanego "made in japan"od sprawdzonych userów tego forum a jakby trochę brakło,to bym uzbierał. Jak dobrze prześledzić dział "sprzedam", to widać kto co ma do zaoferowania a czasami nawet można kupić. Satysfakcja z użytkowania gwarantowana.

Tak, tylko Kolega Popeye pytał o nowy kołowrotek, a nie o używkę.

na temat red arca i zaubera jest wiele pozytywnych opinii, osobiście posiadam battla 4000 i mimo złych opini co do plecionki, przy odpowiednim nawinięciu wszystko jest ok, bardzo fajny kręcioł.

nawet jak kupisz nowy i okaże się, że posiada jakąś wadę to wymienią Ci na nowy.

pozdr

Tylko po co kombinować, czy uda się trafić na sprawny kołowrotek czy nie uda ?

Kołowrotek miał w zamyśle Kolegi Popeye niezawodny i dobrze nawijać (ja się domyślam również plecionkę)

W tej cenie, nie ma zbyt wiele konkurentów ZAUBER, lub jego klony :)