Skocz do zawartości

Certate 2013

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, drogą analogii to certate daiwy odpowiada w linii produktów shimano twin power'owi a tam CI4 już siedzi od dawna.

Inna sprawa, że exist 2012 też jest zaionowy.

Mag sealed wsadzili też do rolki kabłąka.

W opisie z tej strony przy opisie mechanizmu można znaleźć cytuję: "Silent Osh military ration". Czy to znaczy, że jest to kołowrotek wojskowy? :D

Ja czekam na pierwszy model, który w celu serwisowania najpierw trzeba będzie podłączyć do komputera :D .

• Like 1

Kierunek jest jasny : ma byc maslo, ma byc lekko, ma byc obezwladniajaco "kosmicznie" ;)

I kolowrotek nie moze za dlugo zyc. Najlepiej wymiana jak najwiekszej liczby elementow co rok w serwisie (autoryzowanym).

Właśnie  w takim kierunku to idzie... za jakiś czas zatęsknimy za ząbkowaniem i kołowrotkami w "starym" stylu.

Na co pewnie,- o ile to westchnienie będzie dość mocne medialnie i zauważone przez firmę to pewnie wypuszczą coś pod tytułem: " powrót legendy" i znów się będzie kręcić ;)

• Like 1

• 8 miesięcy temu...

jak widać parę miesięcy się wahałem, głównie ze względu na problem z serwisem (MagSeal), ale w końcu zaryzykowałem i zamówiłem 2510R-PE i powiem, że kołowrotek jest genialny, dla mnie lepszy od Vanquisha, ale to może moje spaczone widzenie Shimano

• Like 1

Phi, poza nieco inną architekturą szpuli i bocznych nakładek, niczym nie różni się od mojej Ceraty 2012. Bardzo przyzwoity kołowrotek i tyle. Na pewno nie genialny. Ma jeden plastikowy mankament na który trzeba uważać. Poza tym kręci jak złoto.

Air rotor to oczywisty, nic w pracy kołowrotka nie zmieniający ani nikomu nie potrzebny bajer. Ale jak już jest, to niech będzie. Nowocześniej wygląda.

Łowię Ceratą, lubię Ceratę i nic lepszego, a już z pewnością droższego nie potrzebuję. Zresztą u Daiwy nic wyraźnie lepszego w tej klasie się nie kupi.

Mag Sealed to też ewidentny bajer dla nieświadomego klienta. Ta nowa ma to czerwone coś podobno w rolce kabłąka i piszą żeby tego nie smarować. Kolejny kit. Nie wyobrażam sobie pracującego i smarowanego elementu, w którym od czasu do czasu nie trzeba by tego smaru wymienić ew. dołożyć. I zapewniam was, ze smar może być normalny, niekoniecznie opatrzony magiczną nazwą Mag Sealed.

Edytowane przez skippi66
  • Like 1

phi, porównuję go ze Stellą FD i Vanquishem i wg mnie pracuje lepiej, jest sztywniejszy i od V bardziej kulturalny, phi :)

miałem praktycznie wszystkie Certate (zwykłe, Custom, Hyper Custom, 2010 ominąłem świadomie) i tym jestem mile zaskoczony i nie liczę na 10 lat użytkowania, raz, że te czasu już nie wrócą, dwa, że żaden kołowrotek u mnie nie zagrzał dłużej niż 2-3 sezony, co u mnie sprowadza sie do 20-30 razy nad wodą

a Mag Seal wymieniać trzeba, co najmniej raz na dwa sezony, co na razie sprowadza się do odesłania kołowrotka do serwisu fabrycznego, bo smar na wolnym rynku nie dostępny

a Mag Seal wymieniać trzeba, co najmniej raz na dwa sezony, co na razie sprowadza się do odesłania kołowrotka do serwisu fabrycznego, bo smar na wolnym rynku nie dostępny

Kamil ja słodko ich chromolę, wolę zostać przy starych tradycyjnych młynkach, jak z mag sealem się bujać :) .

Trzeba wymieniać według nich. Bo na serwisie też się zarabia. Przyślijta pany wszystkie wasze magsealowe Ceraty do mnie a ja wam tego seala elegancko benzynką wypłukam, zapaćkam tym co aktualnie będę miał pod ręką, grosza nie wezmę i dam gwarancję na dłuuugą i bezawaryjną pracę. 

Chyba że zechcecie wyrazić swoją wdzięczność w postaci składkowej butelki 0,7 Jasia Wędrowniczka. Tego przyjmę z ochotą a i tak będzie taniej niż u Daiwy :)

Edytowane przez skippi66

Zastanawiam się skąd przekonanie o słabości nowych konstrukcji, skoro te nawet nie zdążyły solidnie zagrzać miejsca na sklepowych regałach. Czyżby wróżenie z fusów, kości, a może podróże w czasie ktoś z Kolegów odbył i stwierdził, że Daiwa AD 2013 w 2016 r. do niczego nadawać się nie będzie?

Pytam bez złośliwości, bo na dniach mam zamiar kupić kołowrotek wypchany opluwanymi rozwiązaniami. Tani nie jest, wiec wątpliwości znaczne.

Zastanawiam się skąd przekonanie o słabości nowych konstrukcji, skoro te nawet nie zdążyły solidnie zagrzać miejsca na sklepowych regałach. Czyżby wróżenie z fusów, kości, a może podróże w czasie ktoś z Kolegów odbył i stwierdził, że Daiwa AD 2013 w 2016 r. do niczego nadawać się nie będzie?

Pytam bez złośliwości, bo na dniach mam zamiar kupić kołowrotek wypchany opluwanymi rozwiązaniami. Tani nie jest, wiec wątpliwości znaczne.

Nikt nie mówi, że słabe tylko "udziwnione" jakimiś cudami :lol:  :lol: :lol: .To tak jak w samochodach więcej elektroniki i udziwnień i bardziej ma się co psuć i kieszeń drylować.

Nikt nie mówi, że słabe tylko "udziwnione" jakimiś cudami :lol:  :lol: :lol: .To tak jak w samochodach więcej elektroniki i udziwnień i bardziej ma się co psuć i kieszeń drylować.

to fakt, do tego to, że Polak chce sobie sam i tanio przeserwisować to Japończyków ani ziębi, ani grzeje

@ Jozi: Tu na szczęście elektroniki nie ma, więc... ;) Na moje oko to jedynym udziwnieniem jest, niegłupi z założenia, Mag Seal. A tu się nie ma co popsuć.

Być może nikt nie mówi tego wprost, ale pogardy dla nowych rzeczy tu pełno. Poniekąd to rozumiem, bo "takich to już nie robią, Paaanie". Zwłaszcza w przypadku niektórych aut. Nie mniej jednak, chciałbym wierzyć, że nie wszystko, co nowe, jest gorsze. Z zasady.

@ skippi66: Myślę o Luviasie. Certate nie do moich zastosowań jest ;) Dziękuję za ofertę - Mag Seal jest i w "Luvku".

Edytowane przez Dienekes

A jak to jest w końcu z body Certate 3012. Zaion, czy "niezaion"? :)

Gdzieś czytałem, że obudowa jest z aluminium, gdzieś, że z magnezu, tutaj w wątku stoi napisane, że zaion...

Przed zamówieniem sprawdziłem dokładnie, wyszło, że z zaionu tylko rotor, a body jest aluminiowe. Śledzę ten wątek i znowu widzę, że obudowa jest z zaionu :D 

Może się ktoś wypowiedzieć, rzeczowo ?