bazyloss Opublikowano 27 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 nie mam pojęcia, od strzała knob kręcił się słabo, więc rozkręciłem, aby ewentualnie przeczyścić czy naoliwić łożyska, ale okazało się, że ich tam nie ma jak ktoś ma , to niech sprawdzi, to pociągnę Japońców nie mam już nic RCS, większość kołowrotków spinningowych sprzedałem i nie mam już żadnego R4, ale mam wrażenie, że trzpień bardziej wystaje niż w Ceratach, które miałem, ale to ponoć R4, więc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Proszę bardzo. Więc Cerata jak każdy porządny kołowrotek, ma łożyskowaną korbkę. Łożysko wyraźnie widać, pod nim siedzą sobie jeszcze dwie podkładeczki.A oto zdjęcie na dowód: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 ok, alt to nie jest 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Nie jest, a co? Ja swoją kupiłem z 1,5 roku temu. Sądzę że w tej nowej korbka też będzie łożyskowana, bo dlaczego ma nie być? Muszą wstawiać łożyska, robic dobre przekładnie, metalowe korpusy i zapewniać maślaną pracę, żeby w końcu wygrać wojnę z tym głupim Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 sądzisz, ale ja potrzebuję dowodu, w każdym bądź razie dziękujęto, że moje 6 cerat w różnych rozmiarach , które miałem miało jedno lub dwa łożyska w knobie, nie od razu musi przesądzać, że 2013 też maaczkolwiek, to bardzo dziwne i wysłałem pytanie do źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Trudno żebym leciał do sklepu tylko z powodu nowego modelu Certate. Moja jeszcze ma się dobrze, wręcz idealnie rzekłbym. Nowy kołowrotek to robota na dzień dobry. Rozkręcić trzeba, nasmarować porządnym polskim smarem z Castoramy, wymyć ten cały mag seal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 oki, ale nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Mogę się założyć że praktycznie nie ma żadnych mechanicznych różnic między modelami. Korbka z pewnością jest łożyskowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 oki, ale nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi Chyba ciut zapomniałem o czy miało być, hehe. Późno już trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 nie mam pojęcia, od strzała knob kręcił się słabo, więc rozkręciłem, aby ewentualnie przeczyścić czy naoliwić łożyska, ale okazało się, że ich tam nie ma jak ktoś ma , to niech sprawdzi, to pociągnę Japońców nie mam już nic RCS, większość kołowrotków spinningowych sprzedałem i nie mam już żadnego R4, ale mam wrażenie, że trzpień bardziej wystaje niż w Ceratach, które miałem, ale to ponoć R4, więc ...No więc właśnie tak mi się zdawało z ta korbka i trzpieniem.Pewnie rcs będzie pasować ale zostanie jakaś taka dziwna przerwa w związku z bardziej wystajacym gwintem w tej nowej. Eh, kombinuja...Może być takk Bazyloss ze dostales korbkę od luviasa? Może ktoś pomylił w jp?Nie bardzo sobie wyobrazić mogę, ze daiwa na swoim rynku robi zagrywki jak Okuma, Quantum czy Dragon podając nieprawdziwe informacje o liczbie lozysk...Dziękuję @ skippi66 za fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Dziwne zeby w mlynku takiej klasy knob nie byl lozyskowany Wlasnie zmienialem Knoba w mojeje finesse custom i byl podwojnie lozyskowany. Strasznie zakrecona polityka daiwy, raz sa raz ich nie ma a ceny mlynkow wcale male nie sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja wlasnie w swoim 12 Luvias'ie wsadzilem 2 lozyska do knoba + jedno pod szpule i wyszla z tego Cerata :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja wlasnie w swoim 12 Luvias'ie wsadzilem 2 lozyska do knoba + jedno pod szpule i wyszla z tego Cerata :-)Jakbyś jeszcze zmienił obudowę to kto wie, może nawet Certate by powstała z tej ceraty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Zwiekszajac przy tym jeszcze wagę... Nie, dziekuje. Magnezu nie potrzebuje ;-) Edytowane 28 Października 2013 przez rolen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 "Certate 2013 has 10+1 bearingson the diagram are 8+1 bearings and handle with knob - where are missing 2 bearings (in my opinion should be in knob)?regardsKamil" "Hello.#62 parts has 2BB.13 Cerate has no handle knob bearings." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 "Hello. #62 parts has 2BB.13 Cerate has no handle knob bearings." bo to cerata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 "Certate 2013 has 10+1 bearingson the diagram are 8+1 bearings and handle with knob - where are missing 2 bearings (in my opinion should be in knob)? regardsKamil" "Hello. #62 parts has 2BB.13 Cerate has no handle knob bearings." Dzieki za profesjonalne zalatwienie sprawy . No to wszystko jasne...Certate bedzie mialo 14 lozysk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 a tak swoją drogą co to jest Bail Trip Plate ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 a tak swoją drogą co to jest Bail Trip Plate ? To pewnie jakis google translator Oslonka mocowania kablaka ? Oslonka zbijaka kablaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 tak jest napisane na schmacie i ni cholery nie wiem co to jest, że ma mieć dwa łożyska (#64) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Lozyska pisales ze 62.Czyli main shaft z lozyskami do posuwu szpuli. 64 to ten haczyk do zbijania kablaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Gdzie w necie można dorwać schemat nowej Certate???Może japońce ułożyskowali kabłąk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Powoli dojdziemy do tego, że kołowrotki będą się składały wyłącznie z łożysk.W starym czarnuchu miałem 3 i kręciło się że hej. Potem dołożyli opór i dalej się kręciło. Nawet maślane toto było jak na tamte czasy i bardzo wytrzymałe. To po co 14 łożysk? Się pytam??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Taki politycznie poprawny, mniej wstydliwy a przede wszystkim łatwiejszy do zweryfikowania "Dick measuring contest" - Ile masz łożysk?- 12.- A ja 13.- Aaaahaa... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) fakt, sorry, pomyliłem cyferki, Toru pisał o #62 nomen omen, to w sumie jestem zadowolony, łożysk do knobów u mnie się ostatnio sporo wala po szufladach czyli moja ma teraz 12+1 czyli jak Vanquish Edytowane 28 Października 2013 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi