Skocz do zawartości

Certate 2013

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Atrur, praktykuję codziennie, ale na skręconą kostkę nie pomaga. Na wszystko inne tak. Noga sztywnieje jeszcze bardziej psia jego mać... :P

"noga" sztywnieje??? tak to się tera zwie?? :) tak po prawdzie to ja do nikgo nie piję jeno ogólnie do wszystkich :)

A ja tak z innej beczki, nie chcę zakładać nowego tematu o "MagSealed"  to zapytam tutaj. Ile czasu będzie trwać serwisowanie takiego młynka, wyślę do przesmarowania i licząc od dnia wysyłki kiedy mogę go się spodziewać z powrotem? Tydzień, dwa miesiąc? Oddając jakis młynek do majstra czekam max 2-5dni w zależności od tego ile ten człowiek ma pracy aktualnie. Nie wyobrażam sobie np miesięcznego czy dwumiesięcznego oczekiwania na smarowanie młynka w serwisie.

A ja tak z innej beczki, nie chcę zakładać nowego tematu o "MagSealed"  to zapytam tutaj. Ile czasu będzie trwać serwisowanie takiego młynka, wyślę do przesmarowania i licząc od dnia wysyłki kiedy mogę go się spodziewać z powrotem? Tydzień, dwa miesiąc? Oddając jakis młynek do majstra czekam max 2-5dni w zależności od tego ile ten człowiek ma pracy aktualnie. Nie wyobrażam sobie np miesięcznego czy dwumiesięcznego oczekiwania na smarowanie młynka w serwisie.

To musisz uderzac bezposrednio do @Skippy66 on deklaruje gotowosc serwisowania mag seali w promocyjnych warunkach.

Ma doswiadczenie...

Ja nie słyszałem jeszcze o serwisowaniu magsealed..brat ma 10 certate 3 lata i chodzi jak nowe to jedyny jego młynek, używany 2-3 razy w tygodniu. Gajowy...wyobrażać to sobie możesz różne rzeczy :) jak wyślesz gdzieś do serwsiu w germany to mysle , ze kilka miechów poczekasz, jak do Japonii to myślę, ze półtora miecha niewyjete i nic więcej nie wskórasz. Poza tym magsealed nie ma  nic do smarowania młynka, można to robić normalnie jak w każdym innym młynku...Daiwa wporwadziła zamęt z sealedem bo ludzie nie wiedzą co to jest , ile pociągnie, itp. ja nigdzie nie słyszałem o jakiejś tego typu awarii...ale skąd mamy to wiedzieć , ze się popsuło? ze magnetyczne oleum rodem z Marsa nie wypłynęło złowionemu sandaczowi do gardła?....myslę, że forumowowa "brać inżynierska" będzie szukac tajnych sposobów rozwiązania takowych zagadek i snuć kosmiczne teorie bliskie znanemu panu z ultra rozczorchanym siwym afrem :D

a najlepiej by było zap...lić zamiast sealeda wrzecionowy aż po brzega :)

Edytowane przez MefistoFishing
  • Like 3

(...) jak wyślesz gdzieś do serwsiu w germany to mysle , ze kilka miechów poczekasz, jak do Japonii to myślę, ze półtora miecha niewyjete i nic więcej nie wskórasz. (...)

Podziękował :) A orientujesz się ile taki zabieg może kosztować w Japoni a ile w Niemczech (załóżmy że to będzie smarowanie pogwarancyjne) , czy będą jakieś różnice cenowe? Doliczając oczywiście koszty wysyłki.

Edytowane przez gajosik

Podziękował :) A orientujesz się ile taki zabieg może kosztować w Japoni a ile w Niemczech (załóżmy że to będzie smarowanie pogwarancyjne) , czy będą jakieś różnice cenowe? Doliczając oczywiście koszty wysyłki.

Odpuść sobie kolego wysyłki bo tylko w zbędne koszty popadniesz. Ostatnio robiłem serwis koledze certate '10 3012 i śmiga jak nowa. Nie ma sensu słać gdzieś po świecie jak można samemu zrobić. Na forum jest kilku mistrzów, co jak nie będziesz chciał samemu się w smarze babrać, zrobią profesjonalny serwis.

Odpuść sobie kolego wysyłki bo tylko w zbędne koszty popadniesz. Ostatnio robiłem serwis koledze certate '10 3012 i śmiga jak nowa. Nie ma sensu słać gdzieś po świecie jak można samemu zrobić. Na forum jest kilku mistrzów, co jak nie będziesz chciał samemu się w smarze babrać, zrobią profesjonalny serwis.

Zastapiles mag seal innym smarem ?

Nie, bo to olej jest i w dodatku wygląda na zwykłe oleum :) . Cały kołowrotek poza oporówką jest w smarze umazany (finish line z teflonem), a do oporówki zajrzałem i było tam czyściusieńko więc skręciłem z powrotem i po ptokach.
Do oporówek używam syntetycznego oleju do automatycznych skrzyni biegów. Kiedyś miałem problem z przepuszczającą oporówką w ryobi excia i po użyciu tego oleju problem zniknął. Kołowrotek pracuje do tej pory bez przepuszczenia już czwarty rok, jest cicho. Nauczyłem się też, że jak jest czyściutko w łożysku oporowym to nie ruszam go. Nie ma takiej potrzeby. Najgorzej jak dostanie się tam smar z przekładni to wtedy jak najbardziej trzeba wyczyścić i od nowa cieniutko pokropić.
Dodam, że certate kolegi śmiga już trzeci rok pod sandałem, nic go nie boli i kręci jak nowy dlatego uważam, że nie ma sensu fatygować się z odsyłaniem kołowrotka w świat tylko po to aby go wyczyścić i przesmarować od nowa.

trochę to naciągane ;)

ale fakt, że Masealed to po prostu uszczelka, w przypadku stosowania wszelkiego rodzaju uszczelnień "mechanicznych" muszą być zaprojektowane/wykonane odpowiednie miejsca dla nich i są elementem stałym urządzenia i bez nich nie bardzo

ale w przypadku "uszczelki" olejowej to tak naprawdę mechanicznie nie bierze ona udziału w "pracy kołowrotka" w rozumieniu mechanicznym i np. zachwalanie producenta , że jakoby min zmiesza hałas w czasie pracy z tego właśnie wg mnie wynika

Nie zastąpiłem "nitro oliwy" niczym  :lol: . Tak jak pisałem po rozkręceniu obudowy Mag sealed, było bardzo czysto więc nie widziałem takiej potrzeby. Jakby był syf to użyłbym wyżej wspomnianego oleju i na pewno byłoby dobrze. Dobrej jakości olej nie zmiesza się z wodą tylko ją wyprze i wyjdzie na to samo. Dlatego uważam, że cały ten mag seal jest mocno naciąganym chwytem marketingowym i tyle.
Wiem jak to brzmi, gość nie ma pojęcia i bierze się za coś czego nie powinien dotykać, bo faktycznie nie zrobiłem pełnego serwisu tego kołowrotka ale wcale nie uważam się za profesjonalistę i nawet nie chcę za takiego uchodzić, są inni, dobrze znani, którzy fachowcami są w 100%. Dla mnie najważniejsze, że właściciel jest zadowolony i kołowrotek pracuje tak samo jak w dniu zakupu.