Skocz do zawartości

Certate 2013

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Zamówiłem certate 2010... te chóry w tle reklamy mówią że chyba sporo straciłem nie biorąc NEW13.

Czym one się różnią oprócz mag seal'a w rolce i designie szpulki?

Glowna zmiana jest mag seal w rolce.

Ponadto pojawily sie wersje (modele) niedostepne w generacji 2010... a niektore znikly (w porownaniu do 2010).

Nie wiem co moglbys stracic przy zakupie tego czy innego kolowrotka. Zakup mi sie kojarzy z tym ze cos sie zyskuje (nowy kolowrotek) w zamian za wydane pieniadze.

Gdzie tu strata ? 

• Like 1

Glowna zmiana jest mag seal w rolce.

Ponadto pojawily sie wersje (modele) niedostepne w generacji 2010... a niektore znikly (w porownaniu do 2010).

Nie wiem co moglbys stracic przy zakupie tego czy innego kolowrotka. Zakup mi sie kojarzy z tym ze cos sie zyskuje (nowy kolowrotek) w zamian za wydane pieniadze.

Gdzie tu strata ?

Oczywiście nie strata! Masz rację- to śmieszne mówić o zrobieniu sobie prezentu jak o stracie, chodziło mi bardziej o różnice miedzy modelami, straty w wyposażeniu seryjnym modelu'10 względem modelu'13, o brak mag seal'a w rolne choćby. Ciesze się jak dziecko, bo to mój pierwszy kręciołek tej klasy i nie mogę się doczekać kiedy do mnie przyjdzie.

No przecie o to chodzi żeby już teraz nie trzeba było w ogóle tej rolki smarować  :)

Panowie więcej zaufania do japońskich inżynierów, a jak nie to samemu klecić w garażu i nie kupować od japońców!  :D

Zaufanie zaufaniem, musi byc :)... a pistolet pod poduszka spi ;)

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Tak z ciekawości przeczytałem ten wątek po zakupie od Guza Ceraty 2510PE-H i zacząłem liczyć ilośc łożysk w tym kręciole ;)

Na kartoniku podane jest 10+1, na schemacie dołączonym do książeczek w kartoniku naliczyłem 8+1.

Łożyska BB to: 19, 2x38, 56, 60, 78, 2x82 (zaznaczone na czerwono)

Gdzie zatem są 2 dodatkowe łożyska, aby było to zgodne z opisem 10+1?

W knobie na pewno nie było, bo wymieniałem w nim tulejki teflonowe na łożyska 7x4x2,5. Tak samo wymieniłem tulejkę alu pod szpulą i tulejkę alu w szpuli na łożyska 11x7x2,5. Razem dołożyłem zatem 4szt (zaznaczone na niebiesko)

Edytowane przez Żbiku

Nie za bardzo wiem gdzie przy #62 sa te 2 łożyska?

Łożyska pod/w szpuli to 11x7x2,5

EDIT:

Znalazłem taki oto link jakiegoś innego modelu Certate i widać na nim faktycznie 2 dodatkowe BB nieuwzględnione na schemacie (tam akurat #65). Tak więc zapewne w Certate 2013 jest podobnie ;)

http://mulinete.wordpress.com/category/daiwa/page/3/

Edytowane przez Żbiku

• 5 miesięcy temu...

Witam

Chciałby odnowić temat o MAG SEALED - znalazłem coś takiego:

http://home.agh.edu.pl/~szczech/CM.html

http://www.foton.if.uj.edu.pl/documents/12579485/e6960013-1b77-47ee-8865-d7eae249b43e

Czy aby nie można zastosować tego:

http://www.2future.pl/Produkt/392/ferrofluid  

Przeczytałem gdzieś ale teraz nie mogę znaleść że takie uszczelnienie wytrzymuje 10 lat.

POZDRAWIAM.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

tutaj serwis za pomocą FerroFluid o prarametrach :

CGS Units

Saturation Magnetization (Ms)

440 Gauss

Viscosity @27°C

6 cP

Density @25°C

1.21 g/cc

Pour Point