Skocz do zawartości

Certate 2013

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

tutaj serwis za pomocą FerroFluid o prarametrach :

CGS Units

Saturation Magnetization (Ms)

440 Gauss

Viscosity @27°C

6 cP

Density @25°C

1.21 g/cc

Pour Point

-94 °C

Flash Point

92 °C

Initial Magnetic Susceptibility

Magnetite: 3-15 % by volume

Oil Soluble Dispersant: 6-30 % by volume

Carrier Liquid: 55-91 % by volume

Jesli teraz ruszy wyscig na ferro magnetyki, taki jak w smarach, to daj borze lisciasty zdrowie ;)

Nie mam zadnej Daiwy z magseal w arsenale ....UF :)

nie bardzo rozumiem, tego UF, jeśli swobodnie dostępne "magiczne olejki" się sprawdzają (jak twierdzi autor), to nie widzę tu żadnego problemu i zaaplikowanie tego w szczelinę nie jest przecież problemem ... ?

do mnie juz kiedyś wróciły dwie Stelle (jedna z serwisu Shimano JP) ze źle założoną i obcierającą uszczelką rotora ponoć :)

nie bardzo rozumiem, tego UF, jeśli swobodnie dostępne "magiczne olejki" się sprawdzają (jak twierdzi autor), to nie widzę tu żadnego problemu i zaaplikowanie tego w szczelinę nie jest przecież problemem ... ?

do mnie juz kiedyś wróciły dwie Stelle (jedna z serwisu Shimano JP) ze źle założoną i obcierającą uszczelką rotora ponoć :)

UF znaczy, ze latwiej mi ogarniac i serwisowac we wlasnym zakresie kolowrotki, ktorych uzywam. A jak napialem powyzej wsrod nich nie ma tych z mag sealem. 

Wsrod tych "innych" znajduje wszystko, czego potrzebuje do zwijania linki :)

aaa, dzięki za odpowiedź :)

ja jednak jestem podbudowany tym filmem i kontaktem z autorem :) i myślę nad zmianą 15' TP 4000PG znowu na Certate 2500R-PE ;), bo chyba nie taki diabeł straszny i trudno mi jednak odciąć się od czysto subiektywnych latami ugruntowanych przyzwyczajeń

• Like 1

• 2 tygodnie później...

trafiła do mnie nowa sztuka dla znajomego, faktycznie czuć było przekładnię, ale pracował bardzo lekko i sztywno

Certarte , to szczęśliwie jeden z niewielu obecnych modeli Daiwa, gdzie przez dupkę można się dostać do koła i obejrzeć sobie ząbki = suchość

smar IOS Factory, strzykawka z grubą igłą i odrobinka smaru co drugi ząbek , pokręcić = różnica pracy diametralna

• Like 3

coś takiego, najlepiej jak najgrubsza i strzykawka jak najmniejszej pojemności, wtedy najłatwiej jest podać małe ilości smaru

https://e-plyny.pl/Igly_dozujace_bezpieczne

https://www.google.pl/search?q=bezpieczna+ig%C5%82a&biw=1782&bih=1023&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI8avw7rD-xwIVBhIsCh3fdwRl#tbm=isch&q=ig%C5%82a+dozuj%C4%85ca

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

Cool, dzieki :) Teraz juz wiem co szukac :)

Dla mnie akurat brak mag seal w rolce to plus.

Możesz smarować tak często jak potrzebujesz

Akurat brak tego "mag olejku' w rolce i w tulei łożyska oporowego nie przeszkadza w normalnej pracy kołowrotka.  Zadaniem tego rozwiązania jest uszczelnienie tych elementów przed dostawaniem się wody,ale tylko w punktach bezpośredniego styku  - w rolce i w łożysku oporowym. I nie do końca jest to prawdą. Pod samą obudową łożyska oporowego występują już nieszczelności przez które i tak woda się przedostanie na łożysko oporowe i dalej do wnętrza mechanizmu. Potwierdzone przy serwisie wielu tych kołowrotków eksploatowanych w wodach słodkich,a szczególnie w wodzie słonej. Extrema mu nie służy wbrew zapewnieniom producenta.

Rozwiązanie to,to nic innego jak płytka magnetyczna z gumowym O-ringiem i z wkładką nasączoną ów oleum.

Jak te brudzące wszędzie  oleum się skończy,to można wszystko wymyć do czystości właściwej i zmontować jak każdy normalny kołowrotek nie przejmując się tymi nowymi wynalazkami.

• Like 1

Zgadzam się... chwyt marketingowy i tyle. 

Żadnym serwisantem nie jestem, ale kolega dał mi ostano Certatkę. Oporowe puszczało. Rozkręciłem, oporowe w smarze było umazane czy fabrycznym i tym magnetycznym nie wiem. Oporowe umyłem w benzynie ekstakcyjnej, dałem ciuteczkę oliwki Daiwa na rolki oporowego i... nie puszcza. 

:) 

no i coś mnie podkusiło i jeszcze raz w jednej sztuce przeprowadziłem zabieg z dosmarowniem, że niby super masła mi się zachciało, no zaczął stukać na posuwie :(

więc uczyć się na moich błędach - odrobinka wystarczy :), druga sztuka po jednorazowym zabiegu pracuje doskonale, szkoda, że to ta nie moja :)

• Like 1

no i coś mnie podkusiło i jeszcze raz w jednej sztuce przeprowadziłem zabieg z dosmarowniem, że niby super masła mi się zachciało, no zaczął stukać na posuwie :(

więc uczyć się na moich błędach - odrobinka wystarczy :), druga sztuka po jednorazowym zabiegu pracuje doskonale, szkoda, że to ta nie moja :)

Bez prob (i bledow) ciezko o postep ;)

• Like 1

Całość smarowałeś? Czym konkretnie?

• 3 tygodnie później...