Skocz do zawartości

Certate 2013

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niezle wejscie na forum.

Dzieki za linki

Ale...sa dwa ale :)

Na rysunku jest Luvias, do ktorego mozna dolozyc 6. Do Certate 4.

Drag grease to smar do hamulcow - jak nazwa wskazuje...

Hedgehog Studio reel tuning / ベアリングチューン replacement
13 Certeto 1003-3012 for MAXBB ball bearing tuning Kit [: 10]
13cerhrcb.jpg?_ex=330x330

$ 46.50 (¥ 4,560)
Actual price may vary according to exchange rates.
Payment will be charged in yen

Quantity:

Sold Out

This page is a simplified version of an original Japanese page.
See the original page

Wystarczy sprawdzić See the original page , zestaw łożysk jest identyczny do CERTATE 10 i 13. Być może sprzedawca się myli! Łozyska mozna wymienić z gorszych na lepsze, mniej wrażliwych na słoną wodę i chyba o to chodzi w przypadku rolki. Dołożyć można 6 łozysk HRCB, z wymianą istniejacych w rolce 13 CERTATE - 2 SHG.

img60047149.jpg?_ex=300x300&s=2&r=1

"Drag grease to smar do hamulcow - jak nazwa wskazuje...", to  - sirokuma.

• Like 1

Chłopaki, a że tak zapytam z głupia frant, te "naście" łożysk to nie zalatuje trochę tekstami z katalogów naszych dystrybutorów przypadkiem? Coś mi się kołacze z dawnych lat że u nas taka moda była że kołowrotek musiał mieć minimum 10 łożysk, bzikado czy sraxon, za sto złotych czy za pincet garść łożysk musiała być inaczej się nie sprzedawał.

A mniej więcej w tym samym czasie Daiwy / Shimano na 5 łożyskach były i tak mi się zapamiętało że te 5 łożysk to w sumie jest w sam raz dla kołowrotka. To już nieaktualne ?

Chłopaki, a że tak zapytam z głupia frant, te "naście" łożysk to nie zalatuje trochę tekstami z katalogów naszych dystrybutorów przypadkiem? Coś mi się kołacze z dawnych lat że u nas taka moda była że kołowrotek musiał mieć minimum 10 łożysk, bzikado czy sraxon, za sto złotych czy za pincet garść łożysk musiała być inaczej się nie sprzedawał.

A mniej więcej w tym samym czasie Daiwy / Shimano na 5 łożyskach były i tak mi się zapamiętało że te 5 łożysk to w sumie jest w sam raz dla kołowrotka. To już nieaktualne ?

5? Nieaktualne...

Sprawdz swoja HC 2500 R ile ma ;)

Daniel, powiem szczerze że nie łowiłem na nią jeszcze. Nie jest mi potrzebna, leży sobie w pudełku tak jak ją od Ciebie wziąłem :)  Nie wiem ile ma łożysk, z tego co pamiętam to nie rozmawialiśmy o tym jak ją brałem.

Ale pytałem całkiem serio. Czy ta ilość łożysk to jest marketingowy bełkot ( tak jak twierdziła "stara szkoła" i wystarczy 4-5 łożysk w kołowrotku żeby chodził jak należy )  czy jednak jest praktyczne i poza-marketingowe uzasadnienie do tego że kołowrotek na 10 łożyskach dajmy na to jest lepszy od tego na 5.

Jeżeli zadaję jakieś oczywiste pytanie to przepraszam ale ja się naprawdę mało interesuję kołowrotkami i nie wiem. 

5 łożysko to minimum. Chociaż stare czarnuchy chodziły na dwóch i kręcą do dzis dzień bez problemów.

5 łożych - 2x podparcie korby, 1x rolka , 2 x podparcie piniona. Ale jak do korbki włożysz jedno lub dwa - lżej i ciszej będzie nią kęcić.

1 lub 2 pod szpulkę - stabilizuje cały rotor. To już mamy 9. Najmniej przydatne to chyba te na wałek posuwu. 

5 łożych - 2x podparcie korby, 1x rolka , 2 x podparcie piniona. 

o właśnie, tak to mniej wiecej zapamietałem i że cała reszta to miał być pic na wode fotomontaż. Czasami jeszcze oporówka była wskazywana jako szóste łożysko i wtedy opis w stylu 5+1

A teraz czytam 14 łożysk, Matko Bosko 

o właśnie, tak to mniej wiecej zapamietałem i że cała reszta to miał być pic na wode fotomontaż. Czasami jeszcze oporówka była wskazywana jako szóste łożysko i wtedy opis w stylu 5+1

Niech bedzie pic na wode i inne  - Twoja wola jak to nazwiesz.

Natomiast roznice to robi wieksza niz kilk(nascie) gram w rekojesci ...

5+1 lozysk to przekladajac na jezyk wedek handmade DPS20 na wszystkich wedkach robiony na tasmie zalewanej zywica i rekojesc z materialu (dowolnego) o srednicy zewnetrznej 27.

Przelotki to hardloye (najlepiej przy 17 stopkach juz 2 stopki od gory do dolu).

Jest solidnie, "stara szkola" czy jak kto woli "uzytkowo i bez fajerwerkow"...

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Zawsze możesz gdzieś "upchać" :) .Jak pisze Andrzej, na łożyskach z reguły płynniej się kręci a i samopoczucie jest lepsze :) .