Skocz do zawartości

Dragon millenium hd - jakość przelotek

matpgt

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym dowiedzieć się od długotrwałych użytkowników tych wędek jak przelotki spisują się przy łowieniu z użyciem plecionki. Nie ma uszkodzen przelotek? plecionka nie zużywa się szybko? do tej pory do plecionek używam wyłącznie wędek z przelotkami fuji alconite i jestem z tego połaczenia bardzo zadowolony (plecionki trzymają parametry bardzo długo a przy zrywaniu pękają wyłacznie na węzłach)

Prosił bym o odpowiedz zwłaszcza użytkowników wędek o dużym ciężarze wyrzutowym.

Pozdrawiam

matpgt

Używam Pajka 2.70 do 35 gram, tylko do ciężkiej pracy, tylko z przynętami powyżej 10 gram, najczęściej około 20-25 gram, plecionki przy takim obciążeniu dość mocno piłują przelotki, jednak nie zauważyłem by te użyte w dragonie jakoś specjalnie niszczyły linkę. Kijek kupiłem w 2007 roku o ile dobrze pamiętam, od tamtej pory wymieniałem szczytową przelotkę dwa razy, raz bo zrobił się rowek od linki, drugi raz bo wybiłem pierścień krętlikiem.

mam stara serie jig do 25g o długości 255cm

- jest to kijek ze sporym zapasem mocy nie raz łowiłem przynętami powyżej jego opisanych wartości

co do głośności plecionki to chyba zależny od producenta, daiwa tournamet zupełna cisza

zero oznak zużycia czy niszczenia linki - kijek jeden z tych co łowienie sprawia mi dodatkowa przyjemność

co do nowych serii to słyszałem kilka złych opinii do niektórych modeli (pike) ale głownie chodziło o łamanie sie

złych rzeczy o przelotkach nigdy nie słyszałem,

Ja mam ze trzy kije z tej serii najciezej pracuje kij jerkowy do 60g i czesto ma do czynienia z wabikami powyzej tej masy  no i ....

No i przelotki daja rade choc musze przyznac za jak mam ten kij ze 3 lata to juz ze dwie przelotki szczytowe wymienialem ale to raczej byla moja wina bo byly wybijane kretlikami oraz raz mialem cala nowa czesc szczytowa bo sie zlamala ze dwa razy i juz niedalo  sie nalozyc przelotki kolejny raz.

Oprocz tego kijka mam tez Super Fast 2,85m 5-25g lata na zylce i nie mialem zadnych problemow choc czesto go nie uzywam bo sluzy mi tylko do lapania na rzece.

Oraz mam X-Fine 2,70m 2-12g przewaznie mam na nim cienka plecionke i nie mialem najmniejszych problemow z przelotkami choc kij tez nie jest uzywany zbyt czesto.

• Like 1

Na tyle co go uzywam to jestem zadowolony, ale nie jest on zbyt czesto uzywany bo przewaznie lapie z lodzi, a tego kijka uzywam na rzeke na pstragi w ktorej mozna wyciagnac i lososia. Co do wiekszego ciezaru to uwazam ze roznica 60g naprawde bedzie znikoma i raczej nie wyczuwalna (przynajmniej dla mnie). Ale to tez bedzie kwestia indywidualna co sie preferuje i w jakich warunkach lapie. Ja wole ten dluzszy bo czesto musze lapac zza krzaczorow, a i hol ryby jest troszke latwiejszy. Co do mocy to zapas jest nie ma problemu z irlandzkimi pstragami, szczupakami do 80cm, a i metrowka tez wyjechala no i lososia tez sie wyholuje. Samo cw mysle ze jest jak producent podaje, ale doklaniej nie sprawdzalem bo przewaznie mam zalozone woblerki do 15g.

Ogolnie moge napisac ze do tego czego przewaznie mi sluzy ten kij czyli pstragow na rzece jest jak najbardziej odpowiedni i mi podchodzi ladnie amortyzuje odjazdy, nie jest zabardzo lejacy a i spadow nie ma za wiele w polaczeniu z zylka jak sa to raczej nie z winy kija.

Mam millenium zander 18-42g 2,25m. Użytkowany 4 sezony dość intensywnie z plecionką 0,15. Przelotki mają już lekkie ślady zużycia, ale tragedii nie ma. Najbardziej widać na szczytowej (zmatowienie wewnętrznej strony wkładu ceramicznego) Ogólnie przelotki chyba są dość dobre. bardziej czepiałbym się  wyważenia tej wędki, bo leci na pysk. Przynęty w przedziale 20-60g. Ogólnie daje radę.

• 2 tygodnie później...

Właśnie panowie mam takie pytanie odnośnie Super fasta, Jak się on zachowuje przy żyłce podczas łowienia boleni?? Przynęty to salmo thrille, glogi i inne boleniówki

W tamtym roku zakupiłem sobie super fasta pod bolka i  jestem z niego zadowolony. Hermesem nie łowiłem ale z thrillem ładnie śmiga i z żyłką nie ma problemu z zacięciem nawet przy dużej odległości.