Skocz do zawartości

Testy baterii AA

ictus

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taki element sprzętu wędkarskiego jak latarka. Może niektórzy łowią zimowymi popołudniami lub nocami. Jeśli używacie baterii pewnie zainteresują was te testy, bo nie zawsze droższe są lepsze.

http://www.batterytest.tv/?q=node/2

Po polsku:

http://www.spychalski.info/2013/01/13/test-pojemanosci-baterii-aa

http://denishennessy.com/2012/04/08/measuring-battery-capacity-with-an-arduino/

Inny teścik z bateriami AAA (do czołówek):

http://www.swiatelka.pl/printview.php?t=4065&start=0&sid=a8d06fbb6435a7503cf09d13be9acaec

Testowałem już baterie Ikea i faktycznie działają podobnie jak wcześniej używane Duracelki. Dziesięć sztuk kosztuje ok. 8 zł.

Jeśli używacie baterii koniecznie poczytajcie.

Edytowane przez ictus

Szczerze mówiąc, myślałem że już nikt nie używa baterii tam gdzie trzeba je często wymieniać...
Ja baterii używam tylko do pilota, i budzika, wszelkie latarki, aparaty itp. śmigają na akumulatorkach. Jak na razie każdy taki sprzęt dłużej mi chodzi nawet na przeciętnych aku. niż na dobrych bateriach.

A jak sprzęt chodzi na aku 18650, to w ogóle bajka. do latarek chyba nie ma nic lepszego.

Szczerze mówiąc, myślałem że już nikt nie używa baterii tam gdzie trzeba je często wymieniać...

Ja baterii używam tylko do pilota, i budzika, wszelkie latarki, aparaty itp. śmigają na akumulatorkach. Jak na razie każdy taki sprzęt dłużej mi chodzi nawet na przeciętnych aku. niż na dobrych bateriach.

A jak sprzęt chodzi na aku 18650, to w ogóle bajka. do latarek chyba nie ma nic lepszego.

????????????

nie wiem co jest grane z moim fuji (rzadko go uzywam), ale aku nie stykaja w nim nawet na kilka dni (jak z nim chodze na wycieczce czy cos). mimo, ze nowe a ladowarke kupilem "procesorowa" za ponad 100pln. idiotyzm tego rozwiazania dotarl do mnie pozniej. kupujesz ladowarke pierdzielisz sie z ladowaniem i oszczedzasz (w moim przypadku) kilka browarow na rok (w pilotach wymieniam baterie rzadziej niz raz na rok, w aparacie dobre baterie chodzily mi dluzej to samo w gps, ale jednego i drugiego uzywam kilkanascie godzin na rok). mam w domu chyba ze 100 akumulatorkow (od 9v do R20) i do wiekszosci nie mam nawet ladowarki... Pewnie jak mialem nascie lat i sluchalem walkmana codziennie po kilka h to aku sie zwracaly moment, al teraz wogole nie wodze sensu (ta ladowarke cuda na kiju to chyba nie dotykalem z 6-12 miesiecy....)

ps ciekawostka mam czolowke petzla myo XP (przerobilem ja dodajac mocniejsza diode wiec i pradu zre wiecej jak producent myslal) - przypialem ja do rowera i tak sobie stala w garazu 1-2 lata (zima nie zima) kilka dni temu ja odpialem od rowera bo potrzebowalem swiatla i tadam swieci jak nowa - w srodku baterie "nx alkaline" srebrne takie - aku na 100% by padly po takim czasie.

Kupiłem ładowarkę i akumulatorki i jedna wielka porażka.Jakieś te akumulatorki takie że 3-4 dni trzymały.Rozładowywałem je aby pamięć zlikwidować i nic nie pomogło.Teraz kupuję alkine i śmigają aż miło, a akumulatorki takie porządne miały być, zapłaciłem za 4szt. 50zł  :D .

Tak więc póki co popieram Goorala w całej rozciągłości.

Edytowane przez Jozi

no o tym pisze. akumulatorki 50 pln ladowarka 150 = 200 pln za to masz baterii od groma jak nie uzywasz codziennie to zupelny bezsens... zwlaszcza, ze musisz sie przejmowac by prad ladowania ustawic i inne glupoty a i tak jak potrzebujesz np 8 baterii (do echosondy na ten przyklad, albo do gps i aparatu foto) to z dnia na dzien nie naladujesz chyba, ze kupisz 2 ladowarki etc... a paluszki kupisz w kazdym sklepie pewnie i u araba na pustyni ;) A do tego pojemnosc aku spada (w aplikacjach typu pilot/latarka led slaba martwic sie nie trzeba, ale juz taki aparat foto nie bedzie ciagnal na paluszkach z nizszym napieciem).

Ja mam zupełnie inne doświadczenia w takim razie.
Swoją pierwszą cyfrówkę miałem na 4 paluszki AA (canon S3 is) i na bateriach alkalicznych Energizera i duracela mogłem zrobić jeśli dobrze pamiętam nieco ponad 100 zdjęć bez lampy. Po zmianie na takie akumulatorki (akurat walały się po domu) mogłem zrobić tym Canonem  300 - 400 zdjęć.

http://akumulatorki.com.pl/4125,4_x_akumulatorki_Pentagram_Infinity_R6_AA_Ni_MH_2600mAh_box

Aparat po jakiś 3 latach komuś oddałem, a akumulatorków siostra używała jeszcze trochę w swoim aparacie.
W odtwarzaczu MP3 na 1 sztukę AAA od początku używałem aku tej samej firmy więc nie mam porównania z bateriami, ale działał na 1 sztuce zadowalająco długo.

Dziś we wszystkich aparatach  i MP3 mam dedykowane aku więc wyboru nie ma, a kupując latarkę poczytałem trochę na Torch.pl i kupiłem Olighta M20 na jedno ogniwo 18650 i nie żałuję.  na pełnej mocy 320 lm świeci ok 4,5h czyli więcej niż deklaruje producent. Fakt że aku TrustFire które do niej kupiłem 1 szt. padła dość szybko, ale w sklepie nie robili problemu z reklamacją.

Z rozładowywaniem się aku od leżenia nie miałem doświadczeń bo aparatów i latarek używam za często żeby coś takiego zaobserwować.

Teraz chodzi mi po głowie zakup Power Banku do ładowania telefonu w terenie i jak by ktoś miał jakieś doświadczenia z PB o pojemności w okolicach 10 000mAh to był bym wdzięczny za opinie.

Nie używam w ogóle baterii  AA ani AAA. We wszelkich sprzętach stosuję akumulatorki Sanyo Eneloop. Mam ich kilkadziesiąt sztuk. Piloty, zegary, latarki, samochodziki dla dzieciaków i inne. Teoretycznie maja 2000Ah, ale ładują się do 2100-2400. Ich plusem jest to, że mogą leżeć rok i dłużej i nie ma w nich prawie efektu samorozładowania. Polecam.

Do tego przyzwoita ładowarka mikroprocesorowa.

Edytowane przez godski

Gdy wszystko działało na bateriach AA to używałem akumulatorków i byłem zadowolony. Teraz tak jak gooral i Jozi wolę lupić komplet dziesięciu baterii za 8 zł. Wychodzi taniej niż zakup ładowarki mikroprocesorowej i akumulatorków.

Ładowarka mikroprocesorowa 2A = 200zł

Akumulatorki AA 2700Ah * 10 sztuk = 87zł

Trzeba to cholerstwo ładować, więc potrzeba też gniazdka które nie zawsze jest pod ręką na wyjazdach. Zakładam że w roku zużyje 270 akumulatorów. Ładowarka z prądem 700mA ładuje akumulator ok 3 godzin. Czyli 2,8A. Bezpiecznie zakładając że ładowarka ma średnie zużycie 2A wychodzi że pobiera ok 460W. Pobór 460Wh daje 0,4 kWh co przy 200 godzinach i cenie w moim mieście 0,63 zł za kWh daje

Koszt ładowania = 58 zł.

Całkowity koszt naładowanych akumulatorów 345zł

Za 216 zł mogę kupić 270 akumulatorków AA, dla mnie wygodniejsze i tyle.

Edytowane przez ictus

Czyli wychodzi na to, że po 2 latach używania akumulatorków był byś już do przodu.
Zakładając, że przeciętna bateria waży ok 30g a Ty przez 2 lata zużyjesz ich 540szt, wychodzi że wyprodukujesz ponad 16kg dość kłopotliwego śmiecia.

Dla mnie poza względami ekonomicznymi, ma to dość istotne znaczenie.

Edytowane przez Włóczykij

Od dłuższego czasu w produkcji są akumulatory, które po naładowaniu praktycznie nie tracą mocy. Po roku od naładowania, tracą jej tylko ok 10%. Akumulatorki GP po naładowaniu jeszcze dwa tygodnie później działają bez zarzutów. Litowe baterie energizera robią do 640 zdjęć zanim wyzioną ducha. Uniwersalna ładowarka do wszystkich akumulatorów jest do kupienia za trochę ponad stówkę. Zwykłe baterie to przeżytek. Można je mieć przy sobie jako zapas, jak w terenie padną akumulatory i nie ma gdzie ich naładować.

No właśnie tez mi się wydawało że z ceną tej ładowarki ro spora przesada, bo z tego co popatrzyłem to za te 200zł w zwykłym sklepie można kupić już całkiem wypasiona ładowarkę na różne rodzaje akumulatorków, a jak się dobrze poszuka to podejrzewam że taką samą się znajdzie i za 120zł.

Nie wierzę też, że zawsze jesteś w stanie wcześniej kupić baterie w tak niskiej cenie. A jadąc na wakacje chyba łatwiej zapakować komplet akumulatorków do wszystkich potrzebnych urządzeń i ładowarkę, niż dźwigać ze sobą 2 lub więcej kompletów baterii, lub narażać się na to, że w najtańszym sklepie w okolicy za 4 szt będzie trzeba zapłacić 20zł.

W dzisiejszych czasach nawet dostęp do sklepu i prądu nie jest tak wielkim problemem, bo pojawia się coraz więcej ładowarek słonecznych i na korbę :)

@Włóczykij to fakt że w dłuższym okresie akumulatorki wyjdą taniej. Oczywiście jeśli używa się ich często. Jednak wymaga to inwestycji.

Jeśli do użytku wystarczą nam na raz 4 akumulatorki i używamy całego kompletu częściej niż 15 razy w roku to warto w nie zainwestować bo zwrócą się po 3 latach. Przy tej samej konfiguracji jeśli używamy w roku poniżej 60 baterii lepiej przy nich zostać bo będzie taniej.

Jeśli używamy na raz 10 akumulatorów i korzystamy z nich dziesięć razy w roku to taniej będzie jeśli użyjemy 100 baterii w ciągu roku, bo w ciągu 3 lat inwestycja w akumulatorki nam się nie zwróci.

Żeby nie bić piany po prostu policzyłem koszty. Zmieniłem cenę ładowarki na 130 zł, tak jak sugerował Siksa. Zakładam że ładowarka nie popsuje się przez 5 lat użytkowania, koszt energi to ,63zł za 1kWh, akumulatory ładowane prze 3h  (ok 700mA na akumulator), średni prąd ładowarki 2A bo pewnie pobór będzie się zmniejszał pod koniec ładowania.

OKRES ZWROTU 3 LATA

W okresie 3 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 5 razy, czyli 40 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 96 zł

Ładowarka = 130 zł
Akumulatorki AA 2700Ah * 4 sztuki = 35zł
Ładowanie = 11 zł
koszt całkowite akumulatorków = 176 zł

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W okresie 3 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 10 razy, czyli 40 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 96 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 23 zł
koszt całkowite akumulatorków = 188 zł

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W okresie 3 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 15 razy, czyli 60 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 199 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 34 zł
koszt całkowite akumulatorków = 199 zł

W okresie 3 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 20 razy, czyli 80 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 288 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 45 zł
koszt całkowite akumulatorków = 233 zł

W okresie 3 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 30 razy, czyli 120 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 288 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 68 zł
koszt całkowite akumulatorków = 233 zł

W okresie 3 lat, komplet dziesięciu akumulatorków używanych 5 razy, czyli 50 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 120 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 28 zł
koszt całkowite akumulatorków = 245 zł

W okresie 3 lat, komplet dziesięciu akumulatorków używanych 10 razy, czyli 100 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 240 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 57 zł
koszt całkowite akumulatorków = 274 zł

W okresie 3 lat, komplet dziesięciu akumulatorków używanych 15 razy, czyli 150 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 360 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 85 zł
koszt całkowite akumulatorków = 302 zł

W okresie 3 lat, komplet dziesięciu akumulatorków używanych 20 razy, czyli 200 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 3 lata = 480 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 113 zł
koszt całkowite akumulatorków = 330 zł

OKRES ZWROTU 5 LAT

W okresie 5 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 5 razy czyli 20 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 5 lat = 80 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 19 zł
koszt całkowite akumulatorków = 184 zł

W okresie 5 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 10 razy czyli 40 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 5 lat = 160 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 38 zł
koszt całkowite akumulatorków = 203 zł

W okresie 5 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 15 razy czyli 60 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 5 lat = 240 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 57 zł
koszt całkowite akumulatorków = 222 zł

W okresie 5 lat, komplet czterech akumulatorków używanych 20 razy czyli 80 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 5 lat = 320 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 76 zł
koszt całkowite akumulatorków = 241 zł

W okresie 5 lat, komplet czterech akumulatorków/baterii używanych 30 razy, czyli 120 baterii rocznie:
Koszt baterii przez 5 lat = 480 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 113 zł
koszt całkowite akumulatorków = 278 zł

W okresie 5 lat, komplet dziesięciu akumulatorków używanych 5 razy czyli 50 baterii rocznie :
Koszt baterii przez 5 lat = 200 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 47 zł
koszty całkowite akumulatorków = 264zł

W okresie 5 lat, komplet dziesięciu akumulatorków/baterii używanych 10 razy, czyli 100 baterii rocznie:
Koszt baterii przez 5 lat = 400 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 94 zł
koszty całkowite akumulatorków = 311 zł

W okresie 5 lat, komplet dziesięciu akumulatorków/baterii używanych 20 razy, czyli 200 baterii rocznie:
Koszt baterii przez 5 lat = 800 zł

Ładowarka = 130 zł
Ładowanie = 189 zł
koszty całkowite akumulatorków = 406 zł

https://www.hurt.com.pl/ladowarka-sanyo-eneloop-mqn04-e-4-3utgb-4-x-r6-aa-eneloop-2000-mah-utgb,p6551.html

https://www.hurt.com.pl/8-x-akumulatorki-sanyo-eneloop-utgb-r6-aa-ni-mh-2000mah-box,p10826.html

W pierwszym z brzegu sklepie który znalazłem inwestycja w wysokiej klasy akumulatorki wraz z ładowarką zwraca się w nieco ponad rok, a masz jeszcze 2 akumulatorki w zapasie.

A przypomnę jeszcze raz że nie zawsze uda Ci się kupić baterie w śmiesznie niskiej cenie a nawet jeśli to produkujesz w ten sposób zbędne śmieci.

Używam tylko tych Eneloopów z powyższego linka. Kilka lat już. Parametry mają wyższe od deklarowanych.

Argument śmieci też był dla mnie dość istotny. U mnie tych baterii to by szło ze 100-200 rocznie. Samochodziki dla dzieciaków i ładowarki przenośne bateryjne są mocno prądożerne. Aparaty foto na paluchy również. 

Tak jak pisałem dwa posty wyżej, jeśli używa się regularnie AA to aku + ładowarka może wyjść taniej. Każdy może policzyć to dla siebie. Dla jednych taniej wyjdą baterie dla innych akumulatorki, zależy ile ich potrzeba :) Używam bardzo mało baterii i dlatego lepiej mi się kalkulują baterie. Jak liczba sprzętów zasilanych AA i AAA wzrośnie lawinowo pewnie przerzucę się na ładowarkę, choć wygoda używania baterii ma dla mnie znaczenie.

Ładowarka którą proponujesz ładuje dwa akumulatorki 2000mAh przez 10 godzin a baterie 2700mAh przez 13 godzin i dla mnie się nie nadaje bo ładuje zbyt wolno. Pytanie ile będzie ładować cztery akumulatory. Patrząc na jej parametr 5W to chyba ładuje prądem 200mAh. To nie jest dobra ładowarka. Żeby wyruszyć o 5 rano musiałbym podłączyć akumulatorki o 16:00 dla mnie to niewygodne i tyle.

Edytowane przez ictus

Ponadto akumulatorek, który jest dłużej ładowany przez ładowarkę, dłużej trzyma. Nie trzeba zaczynać ładować akumulatorka o 16, żeby na rano był gotowy. Jak pisałem wcześniej są akumulatorki, które po naładowaniu zachowują się jak bateria i praktycznie nie tracą mocy:) Pisząc o cenie ładowarki miałem na myśli ładowarkę uniwersalną na wszystkie rodzaje baterii. W tych obliczeniach są podane akumulatorki AA, a do takiego rozmiaru ładowarkę na cztery aku można kupić już za ok 50zł. A to już powoduje, że większość obliczeń wygląda porównywalnie.

Mysle ze ladowarki proponowane przez godskiego i robbyg to absolutne minimum. Jesli teraz kupowalbym ladowarke to chyba tylko mikroprocesorowa z czujnikiem temperatury ktora sama dobierze prad ladowania zmniejszajac go w koncowej fazie. Akumulatory szybko by sie ladowaly i nie musialbym martwic sie o zywitnosc i pojemnosc aku. Dla mnie czas ladowania musi byc krotki zebym mogl szybko podladowac aku przed wyjazdem. Wolne ladowarki AA/AAA mam i z nich nie korzystam.

Dla mnie jest wystarczające 700 mAh. Ale mam zawsze w zapasie naładowane parę kompletów , wiec nie zależy mi na czasie. Zazwyczaj ładuję na 200 mAh.

Mam kilkadziesiąt tych Eneloopów i najstarsze przeszły już ze 30-40 cykli ładowania. I co najlepsze coraz mocniej się ładują. Teraz rekordzistki nawet osiągają 2500 mAh a standardem jest 2100-2200 mAh przy nominalnej pojemności 2000.

Dla mnie wolna ładowarka to taka co ma max. 200-300 mAh