Skocz do zawartości

TFO Deer Creek Switch

fireblood

Rekomendowane odpowiedzi

Fireblood, z jakim outbondem czy z jakimi linkami swoją #8 łowiłeś?

Ta przedłuzka okazał się być niestety zbyt duzej mocy - potrzebue głowic aż 35 gram, co jest trochę nieporozumieniem jak na moje łowienie.

Stąd powrót do switcha, albo vision, albo deer creek.

Dumam nad #6 lub #7, producent na stronie podaje o ile pamiętam do #6 OB #10 a do #7 OB#11 do rzutów z nad głowy, znowu rio na swojej stronie do #6 sugeruje #7 a do #7 OB#8... Bądź tu mądry. #8 to 330 grain, #6 robi między 300-500(przypuszczalnie głowice skagit), #7 350 grain do 550...

Miałeś któryś z lżejszy w rękach, rzeczywiscie potrzebują do rzutu z nad głowy aż tak cieżkich linek?

Kuba.Ja do swojej #8 używałem linki rio switch 8/9 w specyfikacji linki jest 650 grains.Deer Creek ma 400-600 grains.Rzucałem na początku tylko z nad głowy i powiem Ci że czuc było zapas mocy.Druga linka to Royal Wulff Ambush o dwie  klasy wyżej czyli #10 z tipami rio tez latało niezle.Creeka już nie mam pożyczyłem kolega złamał kaske oddał i teraz mysle czy kupic drugą taką (sprawdzona) czy Redington Prospector Switch  11.9 #8  tylko na razie mało opinii na ten temat w necie.Deer Creek robiony w Indiach Redington podobno już tez nie Amerykanski :(

I to całkiem daleko :) nie wciągałem jej(głowicy) w przelotki jak to niektórzy robią(dlatego pękł mój kijek :D )linka jak Wiesz ma dwa kolory dla ułatwienia i nie popełniania błedów jaki zrobił mój kolega.Ja zostawiam dobre 2 metry rozbiegówki na wodzie odrzut w tył i do przodu ,w moim przypadku działa :) Creek ma spory zapas mocy i nie wiem czy wartości podane przez producenta nie sa zaniżone.Kuba wejdź na strone rio i zobacz w specyfikacji ja się tak kierowałem

I  nie wiem czy wartości podane przez producenta nie sa zaniżone.Kuba wejdź na strone rio i zobacz w specyfikacji ja się tak kierowałem

Cholerka

Rio podaje kilka klas lżejsze linki do tych wędek niż producent - dla porównania, jak pisałem wcześniej - rio sugerjue od wędki w #6 outbounda w #7 i głowice skagit 375 grain:  http://www.rioproducts.com/skin/summit/pdf/2013_RIO_Spey_Line_Recs.pdf

a producent, na swojej stronie do tej samej wędki #6 podaje takie linki - outbound #10 i głowice 420 z tipem ponad stówkę :

http://www.templeforkflyrods.com/support/deer-creek-line-recs.html

Dobierając pod siebie kij wg RIO kupiłbym #7, wg TFO chyba musiałbym zejść do #5

Powiedz, to sa szybkie kije?

Kuba wedki medium-fast podaje producent,ja jestem prosty chłop :) i powiem Ci po chłopsku.Napewno Miałeś w rekach Sage  TCX i  Guideline LPX to cos pomiędzy.Jak pisałem moim zdaniem ( laika ) wedka ma zapas mocy,bardzo dobrze rzucało mi się Royal Wulffem dwie klasy wyżej z tipami,nigdy nie ważyłem linek ale sugerowałem się zaleceniami jak na razie się sprawdza

Darko. Rio chodzi z versileaders 10 ft pływającym.Do tej linki nie zakładałem nic ciężkiego także nie wiem jak by to było.Z ambushem inna bajka,inne rzuty,Masz racje że z tą linką jest ciężko z nad głowy więcej jak dwadzisciapare metrów używając tipów.Masz tez racje powinienem ważyc było by to najlepsze rozwiązanie ale zawsze sugerowałem się tym co podaje producent.Przebywając w Niemcowni korzystam z zaprzyjaźnionego sklepu gdzie kupuje często i gesto :P  a właściwie z ich małego jeziorka umieszczonego na tyłach.Pare razy udało mi się korzystać z porad Mikaela Frodina.Tam mam możliwość popróbować wędzisk i linek.Doswiadczenie mam mniejsze jak ty z pewnoscia,nie jestem muszkarzem(bo na ten tytuł trzeba sobie zasłuzyc)ja tylko łowie na muchę :) Co do linki rio switch nie jest to prosta linka( w moim odczuciu) zanim się ja nauczyłem posługiwać trochę wody w rzece upłyneło