Kuba Standera Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Fireblood, z jakim outbondem czy z jakimi linkami swoją #8 łowiłeś?Ta przedłuzka okazał się być niestety zbyt duzej mocy - potrzebue głowic aż 35 gram, co jest trochę nieporozumieniem jak na moje łowienie.Stąd powrót do switcha, albo vision, albo deer creek.Dumam nad #6 lub #7, producent na stronie podaje o ile pamiętam do #6 OB #10 a do #7 OB#11 do rzutów z nad głowy, znowu rio na swojej stronie do #6 sugeruje #7 a do #7 OB#8... Bądź tu mądry. #8 to 330 grain, #6 robi między 300-500(przypuszczalnie głowice skagit), #7 350 grain do 550...Miałeś któryś z lżejszy w rękach, rzeczywiscie potrzebują do rzutu z nad głowy aż tak cieżkich linek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Kuba.Ja do swojej #8 używałem linki rio switch 8/9 w specyfikacji linki jest 650 grains.Deer Creek ma 400-600 grains.Rzucałem na początku tylko z nad głowy i powiem Ci że czuc było zapas mocy.Druga linka to Royal Wulff Ambush o dwie klasy wyżej czyli #10 z tipami rio tez latało niezle.Creeka już nie mam pożyczyłem kolega złamał kaske oddał i teraz mysle czy kupic drugą taką (sprawdzona) czy Redington Prospector Switch 11.9 #8 tylko na razie mało opinii na ten temat w necie.Deer Creek robiony w Indiach Redington podobno już tez nie Amerykanski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Z nad głowy grzałeś ok 40gramową głowicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 I to całkiem daleko nie wciągałem jej(głowicy) w przelotki jak to niektórzy robią(dlatego pękł mój kijek )linka jak Wiesz ma dwa kolory dla ułatwienia i nie popełniania błedów jaki zrobił mój kolega.Ja zostawiam dobre 2 metry rozbiegówki na wodzie odrzut w tył i do przodu ,w moim przypadku działa Creek ma spory zapas mocy i nie wiem czy wartości podane przez producenta nie sa zaniżone.Kuba wejdź na strone rio i zobacz w specyfikacji ja się tak kierowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 I nie wiem czy wartości podane przez producenta nie sa zaniżone.Kuba wejdź na strone rio i zobacz w specyfikacji ja się tak kierowałemCholerkaRio podaje kilka klas lżejsze linki do tych wędek niż producent - dla porównania, jak pisałem wcześniej - rio sugerjue od wędki w #6 outbounda w #7 i głowice skagit 375 grain: http://www.rioproducts.com/skin/summit/pdf/2013_RIO_Spey_Line_Recs.pdf a producent, na swojej stronie do tej samej wędki #6 podaje takie linki - outbound #10 i głowice 420 z tipem ponad stówkę :http://www.templeforkflyrods.com/support/deer-creek-line-recs.html Dobierając pod siebie kij wg RIO kupiłbym #7, wg TFO chyba musiałbym zejść do #5 Powiedz, to sa szybkie kije? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Kuba wedki medium-fast podaje producent,ja jestem prosty chłop i powiem Ci po chłopsku.Napewno Miałeś w rekach Sage TCX i Guideline LPX to cos pomiędzy.Jak pisałem moim zdaniem ( laika ) wedka ma zapas mocy,bardzo dobrze rzucało mi się Royal Wulffem dwie klasy wyżej z tipami,nigdy nie ważyłem linek ale sugerowałem się zaleceniami jak na razie się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Z tipami to Ambush a Rio z versi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Darko. Rio chodzi z versileaders 10 ft pływającym.Do tej linki nie zakładałem nic ciężkiego także nie wiem jak by to było.Z ambushem inna bajka,inne rzuty,Masz racje że z tą linką jest ciężko z nad głowy więcej jak dwadzisciapare metrów używając tipów.Masz tez racje powinienem ważyc było by to najlepsze rozwiązanie ale zawsze sugerowałem się tym co podaje producent.Przebywając w Niemcowni korzystam z zaprzyjaźnionego sklepu gdzie kupuje często i gesto a właściwie z ich małego jeziorka umieszczonego na tyłach.Pare razy udało mi się korzystać z porad Mikaela Frodina.Tam mam możliwość popróbować wędzisk i linek.Doswiadczenie mam mniejsze jak ty z pewnoscia,nie jestem muszkarzem(bo na ten tytuł trzeba sobie zasłuzyc)ja tylko łowie na muchę Co do linki rio switch nie jest to prosta linka( w moim odczuciu) zanim się ja nauczyłem posługiwać trochę wody w rzece upłyneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi