Skocz do zawartości

Phenix UMBX 700L–B vs UMBX 700ML–B

_ronin

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę się zdecydować, który z nich wybrać.

Kij ma być zbrojony pod casta.

Główne zastosowanie to łowienie z łódki sandacz/szczupak na główkach 5-18g max 20g  plus gumy 3-4 cale.

Okazjonalnie lekka wahadłówka  nr1-2 lub obrotówka max nr 3.

Jeśli ktoś używał tych modeli to będę wdzięczny za wszelki opinie.

W jaki przelot najlepiej ubrać te blanki?

Jacek

Bardzo ciekawie castowo wychodzi UMBX-S700M do 14g 12lb  ,będzie kompromisem miedzy tymi dwoma.W zakładanym górnym CW sobie poradzi,a w dolnym będzie bardziej komfortowo.Jest szybszy ale nie pałowaty ,ładnie pracuje pod rybą.Zbroiłem go dla @endriu24 (zapytaj o wrażenia)tradycyjnie górą, bo tak chciał,choć w/g mnie spirala byłaby idealna.

Jak spiralnie to zacznij odLN6 -5,5L-5L-4.5L-i 4L do końca ,nie pamiętam teraz czy było 10 czy 11.

Edytowane przez Dąbek 111

Bardzo ciekawie castowo wychodzi UMBX-S700M do 14g 12lb  ,będzie kompromisem miedzy tymi dwoma.W zakładanym górnym CW sobie poradzi,a w dolnym będzie bardziej komfortowo.Jest szybszy ale nie pałowaty ,ładnie pracuje pod rybą.Zbroiłem go dla @endriu24 (zapytaj o wrażenia)tradycyjnie górą, bo tak chciał,choć w/g mnie spirala byłaby idealna.

Jak spiralnie to zacznij odLN6 -5,5L-5L-4.5L-i 4L do końca ,nie pamiętam teraz czy było 10 czy 11.

Dzięki, nie myślałem w ogólne o tym blanku.

Zapytam Andrzeja ja ten kij się u niego sprawuje. Jeżeli miałbym robić do 1/2oz. to zbroiłbym raczej w spirali.

Co do 700-B to raczej skłaniam się na ML.

Jacek

Dla mnie dolne cw. trochę za wysokie.

Jeśli seria TX do dla mich zastosowań pewnie pasowałby TX-713ML-C 1/16 – 5/8.

Pytanie tylko czy dolne cw. jest realne. Według parametrów lata już od 2g - możliwe?

Jeśli obsłuży już główki od 3g to konstrukcja godna zainteresowania.

Co do górnego to na pewno nie doszacowane i można więcej.

Zależy co masz na myśli .2gramy+guma 5cm rzucisz tym tylko po co ,do okonków z armaty. Ten ,który podałeś TX-713-C byłby idealny ,sandacza na lekko i konkretne garbusy oblecisz spokojnie w dolnym cw 5g +guma .Na szczytówkę w dolnym CW nie ma co patrzeć,bo zanim zobaczysz  to poczujesz w łapie.A w górnym 20+3-4''komfortowo

714 będzie deczko za gruba- celowałbym w 713

Arturek dla ronina jak najbardziej 713 będzie w zgodzie z jego potrzebami.Andrzej ma też casta i chodzi o ogólne wrażenia w temacie konstrukcji blanku, a znając jego zdolności to ciskałby i 20g+guma TX-em 682 -C  :D

Po rozmowie z Andrzej decyzja zapadła.

Bierzemy UMBX-S700M.

Zbrojenie tradycyjne. Przelotki od 8 - 6 - 5.5 – 5 – 5 o do końca po 4.5

Zacząłbym od  8 może nawet od 10, ponieważ podczepiony będzie pod Ryogę 1016Lh lub Mg7.

W sumie powinno wyjść około 11szt.  Czy to dory pomysł?

Pytanie jakie przelotki wybrać aby nie przeciążyć kija?

Jacek

Ja Ci proponuję do tego właśnie spiralę ,szczyt dość czuły (blank opisany jako dropshot),w tradycyjnym dość gęsto wyjdą L-ki aby linka nie tarła o blank .W spirali spokojnie możesz zacząć od 7LN 

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Silicon-Carbide-old/TLNSG-Casting-Guides

i L-ki 5.5-5-4.5-4 do końca

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Micro-Guides/PLSG-Silicon-Carbide-Micro-Guides-Polished-Stainless

Endriu nie miał spirali i jest niereformowalny :D

Dobra dobra to co ja kijów miałem to nie jeden sklep nie ma , a na poważnie spirala be  , jedyny batson ale to wyjątek choć myślę nad przerobieniem, poza tym ja kije eksperymentuje do maximum w moim łowieniu ten model jest od 5g do 25g plus guma 10cm i ciśnie aż miło , ale z tego co wiem to sposób łapania mój jest wyjątkowy a to za sprawą pewnego zbiornika ;)

Andrzejku,

Twoje mega- konserwatywne zdanie na temat spirali znam. Też nie jestem jej zwolennikiem. Co nie oznacza, że zawsze trzeba „po Bożemu”….

Przęśli mi zdjęcia o które prosiłem…Wysłane  poprawny e-mail.

Jacek

Edytowane przez _ronin

Dobra dobra to co ja kijów miałem to nie jeden sklep nie ma , a na poważnie spirala be  , jedyny batson ale to wyjątek choć myślę nad przerobieniem, poza tym ja kije eksperymentuje do maximum w moim łowieniu ten model jest od 5g do 25g plus guma 10cm i ciśnie aż miło , ale z tego co wiem to sposób łapania mój jest wyjątkowy a to za sprawą pewnego zbiornika ;)

Uderz w stół a.... :lol:  :lol:  :lol: 

Nie gadaj ,że łowiłeś badylem w spirali ,wziąłeś do łapy i odrzuciłeś jak oparzony :D Co Ci nie pasi w Batsonie ,aaaa brzydka ta spirala :huh:  :blink: