Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po raz 1153. Tablice ogłoszeń bez edycji. Jeden duży dział gdzie są tablice z kijami, młynkami, etc. Całkowite odciążenie dla moderacji, całkowite odciążenie dla sprzedających, nie potrzebny jest żaden regulamin. Zachowuje wszystkie zalety zwykłej giełdy i nie posiada jej wad. 

• Like 2

• 0

Dobrze,że giełda jest tylko dodatkiem do forum,strach pomyśleć co by się działo gdyby było na odwrót... :rolleyes:

Panowie jesli ktos nie umie sie zachowac własciwie i kombinuje to czemu ma byc zaufanym człownkiem forum.

inaczej faktycznie po co zasady - zostawmy tablice ogłoszęń do edycji tylko przez ogłoszeniodawce.

Zostałem członkiem forum bo uwazałem że mam do czynienia z bracia wedkarska szanująca sie i posiadajaca pewne zasady.

Znalazłem wiele ciekawych tematów na forum  z którymi sie zapoznałem i z którymi sądze nadal bede sie zapoznawał ale

Sprzedaż/kupno  zupełnie odbiega od wszystkich pozostałych działow forum ale nei jest to jedyny dział  z którym na forum sie zapoznaje

i własnie chciałbym miedzy innymi z tego powodu zeby takei obwarowanie  warunkami było.

Jesli juz coś zarezerwuje to chciałbym po uzgodnieniach to kupic skoro ktos wystawia jakiś niepotrzebny sprzet w atrakcyjnej cenie a nie tygodniami obserwowac bo ktos ma lepszy układ ze sprzedajacym .

Skoro ktoś  chce sprzedac na forum  to niech sprzedaje ale uwazam ze dlatego wystawia zeby kazdy członek forum miał równe szanse na zakup

a nie dochodziło do jakichś "machlojek" bo kolega poprosił zeby sprzedac jemu lub jego znajomemu albo ktoś daje 10 zł wiecej na priv

Odnoszę wrażenie że w dziale sprzedam nie obowiązują zasady i reguły jakie ludzie prezentują w innych działach forum

i uwazam ze jeśli takie nieodpowiednie zachowania prezentuja to nalezy ukarac takie osoby ostrzezeniem od Administratora.

To moim zdaniem wieksze przewinienie niż wstawianie jakichs komentarzy w wątku sprzedam

Edytowane przez selk

• 0

no .......... własnie napisałes na zasadach sprzedajacego wiec w takim wypadku  ŻADNE unormowania i uregulowania nie są potrzebne dla działu forum kupno sprzedaz

albo sa potrzebne takie które wykluczają kolesiostwo i cwaniactwo skoro to forum  dla całej braci wedkarzy i wszyscy powinni być równo traktowani - i tu jest potrzebny regulamin

lub jego całkowity brak skoro normuje on teraz w zasadzie linkowanie allegro i wpisy off w ogłoszeniach

• 0

ty cały czas nie rozumies idei - to po prostu jest nieuczciwe wobec uczestników forum 

skoro wystawiasz na forum dla wszystkich  to czemu potem kombinujesz skoro znalazła sie osoba chetna na zakup.?

jak chcesz sprzedac koledze ogłoś sie na OLX albo rozeslij maile do znajomych po co ogłaszasz na forum dla wszystkich ?

jesli juz ogłaszasz to postepuj uczciwie.

Jesli ogłaszasz sie na forum to uwazam ze powinno byc bez kombinacji.!

zasady proste oferty na forum kto pierwszy sie decyduje  z kolejki ten zabiera

• 0

Witam.

Mam pytanie: czy po otrzymaniu przesyłki z zakupionym przedmiotem mogę zwrócić ten przedmiot

i w jakim czasie sprzedającemu ponieważ nie odpowiada zamieszczonemu opisowi.

Może mi ktoś podpowie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Po to zostały stworzone sklepy stacjonarne, by móc kupić towar który się widzi i można go dotknąć. Nie piszę tego dlatego, że sam handluję ale z perspektywy konsumenta, gdyż też często kupuję. Jeśli ktoś chce iść za najważniejszą potrzebą, czyli kupić TANIO i używane, bo tańsze to ok - załatwiajcie sprawy przez allegro np. Daje to większe pole do manewru... A jak nie to płać i płacz  :D Są też wysyłki z możliwością sprawdzenia - tylko trzeba dopłacić.

Proponowałbym dodanie na forum czegoś na zasadzie wiarygodności sprzedającego. Ktoś sprzedawał i było ok, to kupujący wystawia punkt. Coś jak na allegro. Jeśli nie to punk minusowy. Cztery złe transakcje i wypad z forum  B) Oczywiście, jeśli forum ma taką możliwość.

• Like 1

• 0

Przypomnę że zgodnie z regulaminem giełdy:

11. Administrator/właściciel portalu jerkbait.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności związanej z transakcjami przeprowadzanymi na portalu (udostępnia jedynie miejsce do ogłoszeń). Za treść ogłoszeń odpowiedzialność ponosi osoba, która je zamieszcza.

• 0

a kontaktowałeś się najpierw ze Sprzedającym ?

Po to zostały stworzone sklepy stacjonarne, by móc kupić towar który się widzi i można go dotknąć. Nie piszę tego dlatego, że sam handluję ale z perspektywy konsumenta, gdyż też często kupuję. Jeśli ktoś chce iść za najważniejszą potrzebą, czyli kupić TANIO i używane, bo tańsze to ok - załatwiajcie sprawy przez allegro np. Daje to większe pole do manewru... A jak nie to płać i płacz  :D Są też wysyłki z możliwością sprawdzenia - tylko trzeba dopłacić.

Proponowałbym dodanie na forum czegoś na zasadzie wiarygodności sprzedającego. Ktoś sprzedawał i było ok, to kupujący wystawia punkt. Coś jak na allegro. Jeśli nie to punk minusowy. Cztery złe transakcje i wypad z forum  B) Oczywiście, jeśli forum ma taką możliwość.

Przypomnę że zgodnie z regulaminem giełdy:

11. Administrator/właściciel portalu jerkbait.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności związanej z transakcjami przeprowadzanymi na portalu (udostępnia jedynie miejsce do ogłoszeń). Za treść ogłoszeń odpowiedzialność ponosi osoba, która je zamieszcza.

Dziękuję moderatorowi i kolegom,że zainteresowali się sprawą.

Krótko odpowiem i wyrażę swoje zdanie w tym temacie: ze sprzedającym się kontaktowałem i chciałem tą wadliwą rzecz odesłać

ale nie doszedłem z nim do porozumienia a przecież  w tym przypadku powinien to zrobić ponieważ sprawa jest ewidentna.

Jako brać wędkarska powinniśmy mieć do siebie zaufanie i nie próbować jeden drugiemu wciskać kitu bo dzisiaj ja się nadziałem

a jutro możesz być nim Ty. Opis wystawianego przedmiotu powinien być rzetelny bo inaczej ta giełda nie ma sensu bycia gdyż

skłóca nas.Jest rzeczą normalną że rzecz używana jest tańsza ale to nie znaczy,że mam kupić portki z dziurą bo zostało   to"przeoczone". Szkoda.że takie rzeczy mają miejsce między nami.

Dziękuję i pozdrawiam 

• 0

Niestety bywa, Piotrek odpowiedział na wszystkie pytania i zarzuty powyżej. Forum nie działa dla giełdy. Zasady giełdy mają tylko i wyłącznie regulować kwestie techniczne, nic więcej.

Jeśli ktoś poczuł się oszukany, nie może dojść do porozumienia z kontrahentem, to można w Cafe założyć temat opisujący problem. Pomoże to innym w kontakcie z obiema stronami konfliktu, zapoznanie się z argumentacją i ocenę stron.

• Like 1

• 0

Witam.

Mam pytanie: czy po otrzymaniu przesyłki z zakupionym przedmiotem mogę zwrócić ten przedmiot

i w jakim czasie sprzedającemu ponieważ nie odpowiada zamieszczonemu opisowi.

Może mi ktoś podpowie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Cześć!

Oczywiście możesz i masz pełne prawo do złożenia reklamacji na towar (nawet gdy jest to przedmiot używany). Jeśli sprzedający nie jest w stanie zapewnić Ci wymiany, naprawy itp. przedmiotu na przedmiot, o którym była mowa w opisie/.transakcji, możesz ubiegać się o zwrot.

Spokojnej nocy,

W.

Edytowane przez Wojtek B.

• 0

Niestety bywa, Piotrek odpowiedział na wszystkie pytania i zarzuty powyżej. Forum nie działa dla giełdy. Zasady giełdy mają tylko i wyłącznie regulować kwestie techniczne, nic więcej.

Jeśli ktoś poczuł się oszukany, nie może dojść do porozumienia z kontrahentem, to można w Cafe założyć temat opisujący problem. Pomoże to innym w kontakcie z obiema stronami konfliktu, zapoznanie się z argumentacją i ocenę stron.

Cześć!

Oczywiście możesz i masz pełne prawo do złożenia reklamacji na towar (nawet gdy jest to przedmiot używany). Jeśli sprzedający nie jest w stanie zapewnić Ci wymiany, naprawy itp. przedmiotu na przedmiot, o którym była mowa w opisie/.transakcji, możesz ubiegać się o zwrot.

Spokojnej nocy,

W.

Cześć.

Dziękuję Kolegom,że ustosunkowali się do mego problemu.

Mam jeszcze jedno pytanie: mianowicie kolega bartsiedlce napisał,że mógłbym założyć temat w Cafe i opisać tą sytuację

tzn czy mógłbym użyć nicu nieuczciwego sprzedawcy podając oczywiście swój nic?

Chciałem temat załatwić z nim polubownie na priv niestety nic z tego nie wyszło.

Dziękuję.Pozdrawiam.

• 0

Cześć.

Dziękuję Kolegom,że ustosunkowali się do mego problemu.

Mam jeszcze jedno pytanie: mianowicie kolega bartsiedlce napisał,że mógłbym założyć temat w Cafe i opisać tą sytuację

tzn czy mógłbym użyć nicu nieuczciwego sprzedawcy podając oczywiście swój nic?

Chciałem temat załatwić z nim polubownie na priv niestety nic z tego nie wyszło.

Dziękuję.Pozdrawiam.

Było już kilka podobnych przypadków w ten sposób opisanych, także niestety nic nowego  ... :wacko:

http://jerkbait.pl/topic/47080-czy-kto%C5%9B-widuje-koleg%C4%99-meth666/?hl=kontakt

http://jerkbait.pl/topic/45534-moze-ktos-zna-tego-uzytkownika/?hl=kontakt#entry1519550

http://jerkbait.pl/topic/45011-pomoc-z-warszawy/?hl=kontakt#entry1512813

• 0

Cześć,

mam pytanie, z ciekawości - czemu na giełdzie nie mogłem sprzedać obiektywu, mój wątek o sprzedaży Nikkora 35/2 został skasowany, obiektyw został uznany jako niewędkarski, podczas gdy body pasujące do tego obiektywu - Nikon D80 - jest na aucji i jest OK? Nie czepiam się, nie zależy mi. Uważam, że to body jest sprzętem dla wędkarza. Ale w którym momencie kończy się "wędkarskość" body a zaczyna "niewędkarskość" obiektywu? :)

Pozdrawiam

• 0

Cześć,

mam pytanie, z ciekawości - czemu na giełdzie nie mogłem sprzedać obiektywu, mój wątek o sprzedaży Nikkora 35/2 został skasowany, obiektyw został uznany jako niewędkarski, podczas gdy body pasujące do tego obiektywu - Nikon D80 - jest na aucji i jest OK? Nie czepiam się, nie zależy mi. Uważam, że to body jest sprzętem dla wędkarza. Ale w którym momencie kończy się "wędkarskość" body a zaczyna "niewędkarskość" obiektywu? :)

Pozdrawiam

Wystaw proszę jeszcze raz obiektyw. Usunięcie było pomyłką ale .. pamiętajcie proszę, że moderatorzy mają mnóstwo pracy i takie sytuacje będą się zdarzały. 

Natomiast na giełdzie nie dopuszczamy umieszczania żadnych innych przedmiotów poza wędkarskimi. Jedynym wyjątkiem jest sprzęt fotograficzny tj. obiektyw, body. Akcesoria będą usuwane.

• Like 1

• 0

Zwracam uwagę na coraz częściej pojawiające się nieregulaminowe komentarze w wątkach sprzedażowych np. z ostatniej chwili?

http://jerkbait.pl/topic/54566-s-daiwa-tournament-x3000ia-cena-w-d%C3%B3%C5%82/

Giełda to nie komisja śledcza a i komentowanie cen nie jest tutaj czymś zgodnym z regulaminem...

• Like 1

• 0

Piotrze, jasny jest fakt, że winni są użytkownicy ale pragnę stanąć w obronie sprzedających (oni też mają swoje prawa) dzięki nim wszyscy mają okazję zakupić porządny sprzęt za cenę znacznie niższą niż nowy na który zwyczajnie wielu z nas nie stać w zamian coraz częściej zostają obrzucani błotem i traktowani jak by robili coś złego. Kultura musi działać w dwie strony a giełda niech będzie dla sprzedających i kupujących a nie dla złośliwych trolli...

• Like 2