Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pracujemy nad tym tematem ale wymaga sporych zmian w systemie. Projekt rozpoczęty i pracuje nad tym.

Idealnym rozwiązaniem jest uniemożliwienie komentowania ogłoszeń, a cała transakcja przeprowadzana jest w korespondencji prywatnej. Wtedy naprawdę sprzedający ma pełna kontrolę nad swoim ogloszeniem i znikają wszelkie nieporozumienia;) Same plusy jak się głębiej zastanowisz.. U siebie na forum tak zrobiłem i nie przewiduję jakiegokolwiek zaangażowania w przyszłości w ten dział.

(Tapnięte z iPada)

• Like 4

• 0

Idealnym rozwiązaniem jest uniemożliwienie komentowania ogłoszeń, a cała transakcja przeprowadzana jest w korespondencji prywatnej. Wtedy naprawdę sprzedający ma pełna kontrolę nad swoim ogloszeniem i znikają wszelkie nieporozumienia;) Same plusy jak się głębiej zastanowisz.. U siebie na forum tak zrobiłem i nie przewiduję jakiegokolwiek zaangażowania w przyszłości w ten dział.

(Tapnięte z iPada)

To by dopiero pisali że sprzedający kręci/oszukuje bo jeden przed drugim priv wysłał, zarezerwował albo co innego a sprzedający będzie miał zawaloną skrzynkę pw, że tylko tam będzie zaglądał na jerku. Nie wydaje mi się by się tutaj na forum to sprawdziło. Najprościej wprowadzić zakaz jakiegokolwiek komentowania - nadgorliwych potraktować punkcikami, po trzech już nie będą wogóle mogli komentować, pozwolić jedynie na zapytanie co do wystawionej rzeczy, ponadto wyeliminować rezerwacje, ktoś wystawia - ktoś kupuje i tyle, kto pierwszy ten lepszy a nie że niejednokrotnie czekasz bo ktoś zarezerwował a później się dowiadujesz, że jednak zrezygnował ale przez priv ktoś inny już kupił. Wszystko to zawrzeć w regulaminie giełdy i tyle. ;)

• 0

To by dopiero pisali że sprzedający kręci/oszukuje bo jeden przed drugim priv wysłał, zarezerwował albo co innego a sprzedający będzie miał zawaloną skrzynkę pw, że tylko tam będzie zaglądał na jerku. Nie wydaje mi się by się tutaj na forum to sprawdziło. Najprościej wprowadzić zakaz jakiegokolwiek komentowania - nadgorliwych potraktować punkcikami, po trzech już nie będą wogóle mogli komentować, pozwolić jedynie na zapytanie co do wystawionej rzeczy, ponadto wyeliminować rezerwacje, ktoś wystawia - ktoś kupuje i tyle, kto pierwszy ten lepszy a nie że niejednokrotnie czekasz bo ktoś zarezerwował a później się dowiadujesz, że jednak zrezygnował ale przez priv ktoś inny już kupił. Wszystko to zawrzeć w regulaminie giełdy i tyle. ;)

Nic się nie nasili, ponieważ wiedze o ofertach będzie mia tylko sprzedający. Skoro zasady sprzedaży ustala ON to niechaj i ON naprawdę decyduje o jej finalizacji, bez narażania się na komentarze innych.  Administracja zapomni o sporach związanych z Giełdą i ciągłym przypominaniem, ze nie uczestniczy w ich rozstrzyganiu. Sielsko anielsko...

Pojemność skrzynek prywatnych wiadomości to kilka kliknięć w konfiguracji skryptu, zaś nie wiem czy konieczne. Wreszcie sprzedający będzie musiał dbać o swoja ofertę i zająć się nią jak należy, właśnie na przykład czyścić swoja skrzynkę, na bieżąco aktualizować informacje o ofercie, itp. Zaniedba to - będzie sam stratny. Skończą się ogłoszenia "powiesił i zapomniał" i ciągłe dyskusje o rezerwacjach :]

• Like 1

• 0

Ok ale nie zapomnijmy o tym że czasami offtop ostrzega przed  sprzedajacym który kolejna nieuczciwą transakcje przeprowadza na "giełdzie".

Albo  sprzedaje coś pod nowym nickiem

Było juz kilka takich sytuacji i ostrzeżenia spowodowały że ludzie nie kupowali od takich osób

• 0

Nic się nie nasili, ponieważ wiedze o ofertach będzie mia tylko sprzedający. Skoro zasady sprzedaży ustala ON to niechaj i ON naprawdę decyduje o jej finalizacji, bez narażania się na komentarze innych.  Administracja zapomni o sporach związanych z Giełdą i ciągłym przypominaniem, ze nie uczestniczy w ich rozstrzyganiu. Sielsko anielsko...

Pojemność skrzynek prywatnych wiadomości to kilka kliknięć w konfiguracji skryptu, zaś nie wiem czy konieczne. Wreszcie sprzedający będzie musiał dbać o swoja ofertę i zająć się nią jak należy, właśnie na przykład czyścić swoja skrzynkę, na bieżąco aktualizować informacje o ofercie, itp. Zaniedba to - będzie sam stratny. Skończą się ogłoszenia "powiesił i zapomniał" i ciągłe dyskusje o rezerwacjach :]

Być może było by to dobre rozwiązanie, kwestia spraktykowania w działaniu.

Ok ale nie zapomnijmy o tym że czasami offtop ostrzega przed  sprzedajacym który kolejna nieuczciwą transakcje przeprowadza na "giełdzie".

Albo  sprzedaje coś pod nowym nickiem

Było juz kilka takich sytuacji i ostrzeżenia spowodowały że ludzie nie kupowali od takich osób

Zawsze można napisać priv z ostrzeżeniem do kogoś kto się zdecydował na zakup czegoś i go ostrzec niekoniecznie komentując to publicznie w wątku jaki założył sprzedający.

• Like 1

• 0

Caelvan  ale jest problem, bo jak ie wiemy kto to chce kupić, to jak mamy go ostrzec na PW?

Będziemy wiedzieć kto chce kupić bo zapytania i chęci zakupu były by dozwolone a wręcz bym narzucił że obowiązkowe w wątku jaki założył autor, inne komentarze już nie. Gdyby obowiązkiem było zdeklarowanie zakupu w wątku autora jaki sprzedaje nie było by też niedomówień typu "sorki ale już sprzedane koledze...xxxx... bo zgłosił się na priv ........ a oferta nadal wisi i w wątku kilku chętnych co zdeklarowało zakup. Albo gramy fair pley albo nie sprzedawajmy i nie kupujmy wogóle. Wiem że Giełda to dodatek tylko do całego forum udostępniony przez Remka by można było sobie wzajemnie jako wędkarze pomagać odsprzedając sobie sprzęt, przynęty itp. ale w regulaminie zawarłbym zapis iż "Administracja forum oraz serwisu nie uzyskuje żadnych przychodów z tytułu istnienia giełdy ani też nie ponosi odpowiedzialności prawnej za zamieszczane przez użytkowników ogłoszenia" przy czym określiłbym zasady korzystania z owej Giełdy bo jest to jednak część forum i Remek ma prawo narzucić kto i w jaki sposób może się na niej poruszać.

• 0

Czy w wątku dotyczącym sprzedaży na Giełdzie Twórców mogę umieścić zdjęcia przynęt w, dajmy na to, dwóch postach? Fotki nie zmieszczą się w jednym poście a zmniejszone tragicznie tracą jakość. Nie chcę pisać, że "w rzeczywistości wyglądają lepiej" itd. bo w tego typu wątku, z szacunku dla kontrahenta, nie wypada.

• Like 1

• 0

Wraz z rozwojem forum, pojawianiem się nowych użytkowników a może za sprawą postępującej mody na brak dobrych manier i szacunku do innych, zauważam coraz liczniejsze przypadki łamania regulaminu w dziale giełda. Nie mam na myśli ogłoszeń a komentarze pod nimi. Zdaję sobie sprawę, że każdy ma prawo do swobodnej wypowiedzi ale ogromna ilość postów oprócz tego, że łamie regulamin jest zwyczajnie złośliwa, przesycona podejrzliwością... Zwykle posty generowane są przez zupełnie niezainteresowane kupnem osoby. Wydaje mi się, że warto zwrócić nieco więcej uwagi na redagowanie "giełdy"?

• Like 4

• 0

Przycisk "zgłoś" zwykle prowadzi do szybkiej interwencji :)

Kubo, teraz giełda działa na nowych zasadach. Nowe posty nie powodują przesunięcia się wątku na czołową pozycję. Nie są więc widoczne, jako nowe. Trzeba by wciąż na nowo przeglądać całą giełdę. Mało wykonalne. Osoby najbardziej zainteresowane, czyli sprzedawcy, ale także każdy, kto zauważy naruszenie regulaminu, powinien zareagować. Jest sporo pracy przy moderacji innych działów, a giełda, jak wiesz, nie jest priorytetem. 

Edyt:
Spojrzałem na giełdę. W dziale "sprzedam" jest około 350 wątków. Do tego dochodzi "kupię/zamienię/oddam" i "giełda twórców". Nie wyobrażam sobie czytania tego wszystkiego wciąż i wciąż od nowa.

Edytowane przez woblery z Bielska

• 0

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Mój post ma na celu zwrócenie uwagi na problem. Przyciski na forum nie pomogą w zmianie zachowań użytkowników a coraz większe przyzwolenie na bylejakość wpływa na odbiór forum. Dawniej sprawę załatwiała ostra krytyka, riposta czy punkty, obecnie nikt po łapach nie dostaje i mam wrażenie,że lepiej nie jest. Moim zdaniem warto uruchomić narzędzia i przeciwdziałać bo jeden mniej ważny dział może niweczyć starnia i pracę wielu osób udzielających się w pozostałych obszarach.

Edytowane przez guciolucky
  • Like 1

• 0

Wraz z rozwojem forum, pojawianiem się nowych użytkowników a może za sprawą postępującej mody na brak dobrych manier i szacunku do innych, zauważam coraz liczniejsze przypadki łamania regulaminu w dziale giełda. Nie mam na myśli ogłoszeń a komentarze pod nimi. Zdaję sobie sprawę, że każdy ma prawo do swobodnej wypowiedzi ale ogromna ilość postów oprócz tego, że łamie regulamin jest zwyczajnie złośliwa, przesycona podejrzliwością... Zwykle posty generowane są przez zupełnie niezainteresowane kupnem osoby. Wydaje mi się, że warto zwrócić nieco więcej uwagi na redagowanie "giełdy"?

Zgadza się.Najlepiej banować takich pajaców.

• 0

No widzisz ... narobił mi pracy ... zarobionemu człowiekowi .... no i dorobił się 7 dni zawieszenia konta 

Z całym szacunkiem Wysoki Sądzie, ale za co?. Gdzie jest mowa o tym co mają zawierać wpisy i w jakich odstępach czasu mają być robione?

Gościu (nie on pierwszy, i zapewnie nie ostatni) usiadł przy komputerze i jednorazowo "odbębnił" normę. Można to postępowanie

nazwać bezczelnym, ale nie jest zabronione w Regulaminie.

Nie to żebym Go bronił, bo mi też taki sposób "aktywności" nie odpowiada (onegdaj zgłosiłem identyczny przypadek), ale może trzeba sprecyzować Regulamin żeby samemu być w porządku.

A może spróbujmy wymyślić inne zasady udostępniania dostępu do działu Sprzedam-Kupię ?

Zwiększanie ilości  wymaganych postów chyba nie ma sensu, bo albo trzeba by ustalić jakąś liczbę "zaporową" (bo jak ktoś pisze w jeden dzień 30 postów to napisze i 50, a Forum utonie w zalewie bezsensownego bełkotu).

Może wydłużyć "karencję" ?

Może z ilości przejść na jakość i dopuszczać po 2-5 wpisach ale merytorycznych zaakceptowanych przez uprawnionych "cenzorów"?, lub po napisaniu artykułu?.