Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

<...>Może z ilości przejść na jakość i dopuszczać po 2-5 wpisach ale merytorycznych zaakceptowanych przez uprawnionych "cenzorów"?, lub po napisaniu artykułu?.

I kto będzie tą jakość merytoryczną oceniał? Będzie to bardziej obiektywne...?

Nie wystarczy, że jakość wpisów @Aries oceniła jedna osoba?!

• Like 2

• 0

Pytanie odnosnie podpiętych tematów do działu sprzedam.

Jest juz ich tak duzo, ze na pierwszej stronie wchodzi jedynie 9 "normalnych" ogłoszeń pod ogłoszeniami podpiętymi i za chwile spadają one na kolejne dalsze strony.

Moze wyodrębnić osobny dział sprzedaży dla ogłoszeń komercyjnych (podpiętych)?

• Like 2

• 0

Giełda jest podzielona na działy tematyczne i zorganizowanie tego usprawnienia było świetnym posunięciem.

Niestety wiele osób nie korzysta z udogodnienia i wertują giełdę jak leci hurtem przez co sami sobie komplikują życie.

Techniczną stronę giełdy można uznać za wielce praktyczną, intuicyjną i według mnie dodatkowe działy nie są potrzebne.

• Like 1

• 0

Giełda jest podzielona na działy tematyczne i zorganizowanie tego usprawnienia było świetnym posunięciem.

Niestety wiele osób nie korzysta z udogodnienia i wertują giełdę jak leci hurtem przez co sami sobie komplikują życie.

Techniczną stronę giełdy można uznać za wielce praktyczną, intuicyjną i według mnie dodatkowe działy nie są potrzebne.

Jestem tego samego zdania. :)

• 0

Remek, daj mu chwilę bo ma teraz niezłe urwanie głowy.

Oczywiście rozumiem, a pytam, bo wcześniej słałem grzecznie pytania ze trzy razy, nie otrzymawszy odpowiedzi wstawiłem coś na giełdę i wtedy raz dwa Remek ogłoszenie usunął. Szybki mail z próbą wyjaśnienia i dogadania tematu znowu gdzieś zawisł w chmurze. A przecież nie trzeba było usuwać, po co zaraz problem robić. Kwestia szybkiego ustalenia i byłoby w porządku. Myślałem, że może Remka po prostu nie ma, ale skoro migiem zdeletował ogłoszenie  ;)

• Like 1

• 0

Panowie, Panie Moderatorzy

Proszę o ingerencję w punkt 8 giełdy:

8. Osoby zainteresowane ogłoszeniem zgłaszają chęć rezerwacji, zadają pytania dotyczące właściwości przedmiotu ogłoszenia poprzez wiadomości prywatne, emaile lub telefonicznie jeśli podano w ogłoszeniu (sposób kontaktu podany w ogłoszeniu).

Aby to osoba sprzedająca która dopuszcza ewentualną rezerwację, była obowiazana do jej przestrzegania na czas 1 godziny od deklaracji.

Jak już kilku kolegów "czytających" giełdę, spostrzegło bezsens istoty rezerwacji kiedy to "zdecydowane zabieram kasuje rezerwację".

• 0

Oczywiście rozumiem, a pytam, bo wcześniej słałem grzecznie pytania ze trzy razy, nie otrzymawszy odpowiedzi wstawiłem coś na giełdę i wtedy raz dwa Remek ogłoszenie usunął. Szybki mail z próbą wyjaśnienia i dogadania tematu znowu gdzieś zawisł w chmurze. A przecież nie trzeba było usuwać, po co zaraz problem robić. Kwestia szybkiego ustalenia i byłoby w porządku. Myślałem, że może Remka po prostu nie ma, ale skoro migiem zdeletował ogłoszenie ;)

Stare ale by była jasność

- nie usuwam ogłoszeń z giełdy i w ogóle nie ma mnie na giełdzie

Pisałem to już kiedyś i napiszę jeszcze raz - nie odpowiadam na żadne pytania w sprawie giełdy. Są mechanizmy zgłaszania tego typu spraw moderatorom.

• 0

Czas rezerwacji jest sprawa oferenta. Może być nawet 24h lub 30 minut. Natomiast informacja o możliwości rezerwacji, którą sprzedający ogłasza jest wedle jakby umowa przedwstępną. Zerwanie takiej umowy bo ktoś zgłasza się z kasą nie jest w porządku.

Apeluję więc ponownie aby sprzedający określali się jasno : rezerwacja (na określony przez nich czas) albo bez rezerwacji (kto pierwszy ten lepszy

• Like 2

• 0

Wczoraj już to gdzieś pisałem, powtórzę, bo jak widzę, komuna w niektórych wrosła i się nie chce wykorzenić, co ciekawe, nawet w tych młodszych, rodzonych po '89-tym...kuźwa, sprawa sprzedającego i koniec tematu! Nie podoba się, nie kupować, omijać szerokim łukiem oferty zawierające "biorę kasuje rezerwacje" :angry:

selfcytat:

Sprzedający ustala reguły i nikomu nic do tego...z Jego punktu widzenia wszelkie "rezerwacje" są pożądane, bo dopingują innych niezdecydowanych...natomiast na Jego niekorzyść działałaby zasada, że rezerwacja rezerwuje na poważnie...ile to już razy taki rezerwujący w końcu się rozmyślił, a w tzw. międzyczasie inny zdecydowany stał się niezainteresowanym...no bo żona się dowiedziała, albo wytrzeźwiał, przeliczył środki, kupił coś innego bądź u kogo innego...samo życie...tak więc rezerwacje są fajne, potrzebne, marketingowo uzasadnione...nawet gdy są bez sensu :rolleyes:

Nie potraficie zrozumieć tej prostej zasady? Będziecie tak mendzić, aż się R wkurzy na poważnie i giełdę zamknie? Dajcie ludziom sprzedawać, chcecie to kupujcie, nie podoba się nie kupujcie...wszystko działa i nie ma potrzeby zmian. Jeśli ktoś kogoś orżnie, oszuka, okradnie, trzeba oczywiście reagować, przestrzegać, słać policję...ale robienie burzy w pudełku z Vańkiem tylko dlatego, że Sprzedający ma taki a nie inny pomysł marketingowy? PRZESADA! Odzajączkujta się chłopy od porządnych obywateli :rolleyes:

• Like 3

• 0

Jak kupujesz od kolegi - to jest giełda koleżeńska. Jak kupujesz od kogoś zarejestrowanego na forum ale kogo nie znasz - to jest po prostu zwykła transakcja.  

Warunki sprzedaży określa sprzedający - jest to wolny rynek w pełnym tego słowa znaczeniu, nie podoba się - nie kupować :)  portal nie ingerował, nie ingeruje i nie będzie ingerował w transakcje zawierane pomiędzy użytkownikami.

• Like 3

• 0

chciałbym znów móc korzystać z giełdy. Jako użytkownik mercoss miałem taką możliwość, później coś się z tym kontem dziwnego zaczęło dziać, że w akcie desperacji założyłem konto"techniczne", ale również nie mogę, co rozumiem, bo ma ono za mały staż. Czy ktoś mógłby mi pomóc odzyskać funkcjonalność mojego głównego konta. Jeżeli odzyskam to z "login" na pewno zrezygnuję.

• 0

Jak kupujesz od kolegi - to jest giełda koleżeńska. Jak kupujesz od kogoś zarejestrowanego na forum ale kogo nie znasz - to jest po prostu zwykła transakcja.  

O kurde a ja myślałem, że jerkbait to forum koleżeńskie i całe jego grono można traktować jak kolegów... Cóż widać mój błąd skoro sam administrator twierdzi inaczej.

Edytowane przez coma
  • Like 5