Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak Marcin, tyle było użerania z nieregulaminową aktualizacją / podbijaniem ogłoszeń że poszliśmy po rozum do głowy i zrobilismy tak jak jest teraz.

Ilość pracy moderatorów związanej z Giełdą spadła o 95%. Punkty ostrzeżeń za naruszenie regulaminu Giełdy obecnie należą do rzadkości.  Obecny model ma naprawdę sporo plusów. I raczej jest to już model docelowy chyba że zmienimy kiedyś platformę techniczną forum na bardziej zaawansowaną z większymi mozliwościami.

• Like 3

• 0

Witam,

Jestem tu nowy i chciałem coś kupić na giełdzie ale nie mogę komentować? Co mam zrobić?

Kolego tu masz regulamin giełdy: http://jerkbait.pl/topic/62922-regulamin-gie%C5%82dy-jerkbaitpl/

Szczególnie powinien zainteresować Cię 1 pkt., w którym jest zawarta odpowiedź na Twoje pytanie:

1. Z działu „Giełda” jerkbait.pl korzystać mogą Użytkownicy posiadający uprawnienia nadane przed administratora. Administrator zastrzega sobie prawo do modyfikacji uprawnień w każdym czasie, bez podania przyczyn. Od dnia wejścia w życie niniejszego regulaminu (07.09.2015r) do korzystania z Giełdy uprawnieni są Użytkownicy zarejestrowani na portalu jerkbait.pl dłużej niż 30 dni, mający minimum 30 napisanych wiadomości.

Edytowane przez coma
  • Like 1

• 0

Kolego tu masz regulamin giełdy: http://jerkbait.pl/topic/62922-regulamin-gie%C5%82dy-jerkbaitpl/

Szczególnie powinien zainteresować Cię 1 pkt., w którym jest zawarta odpowiedź na Twoje pytanie:

1. Z działu „Giełda” jerkbait.pl korzystać mogą Użytkownicy posiadający uprawnienia nadane przed administratora. Administrator zastrzega sobie prawo do modyfikacji uprawnień w każdym czasie, bez podania przyczyn. Od dnia wejścia w życie niniejszego regulaminu (07.09.2015r) do korzystania z Giełdy uprawnieni są Użytkownicy zarejestrowani na portalu jerkbait.pl dłużej niż 30 dni, mający minimum 30 napisanych wiadomości.

Nie doczytałeś dokładnie aneksu

Napisano 04 marzec 2016 - 17:46

Z dniem dzisiejszym modyfikujemy treść pkt. 1 regulaminu:

1. Z działu „Giełda” jerkbait.pl korzystać mogą Użytkownicy posiadający uprawnienia nadane przed administratora. Administrator zastrzega sobie prawo do modyfikacji uprawnień w każdym czasie, bez podania przyczyn. Od dnia wejścia w życie niniejszego regulaminu (16.09.2015r) do korzystania z Giełdy uprawnieni są Użytkownicy zarejestrowani na portalu jerkbait.pl dłużej niż 30 dni. 

• 0

Nie sprzedaję zbyt często na giełdzie jb.pl ale zauważyłem jedną zmianę, do tej pory było tak że jak ktoś np ja miał założony na giełdzie jakiś temat i minęło regulaminowe 14 dni temat był usuwany ale na priv otrzymywało się kopię swojego pierwszego w temacie postu/wpisu, było to bardzo wygodne bo można było ponownie wystawić coś aktualizując sobie jednocześnie o sprzedane rzeczy, obecnie na priv nie otrzymuje się przynajmniej ja nie dostałem kopii usuniętego wpisu a cały temat zniknął. Czy mogę liczyć na wyjaśnianie dlaczego taka zmiana i czy jest możliwość przywrócenia tych ustawień do poprzedniego stanu by po usunięciu wątku dostawać na priv info o usunięciu danego tematu z kopią pierwszego wpisu założyciela danego tematu? Mam oczywiście na myśli tylko sekcję Giełda.

• Like 1

• 0

Witam , mam pytanie . Jak to możliwe , jeżeli dodałem 2 ogłoszenia w okresie 2 tygodni ?

post-55757-0-59499400-1473972635_thumb.jpg 

Słabo widać wiec zacytuje :) 

Komunikat systemowy!

Zgodnie z regulaminem Giełdy jerkbait.pl posiadasz uprawnienia do umieszczenia 4 ogłoszeń sprzedaży w ciągu 14 dni. Po upłynięciu tego terminu system automatycznie odblokuje możliwość tworzenia kolejnych ogłoszeń.

Edytowane przez dawidostroda

• 0

Jasne i to oczywiste ale zawsze po eliminacji tematu na priv otrzymywało się kopię pierwszego swojego wpisu ogłoszeniowego a od jakiegoś czasu tego nie ma, wygodne to było.

Usunęliśmy powiadomienia o usuwanych tematach, to nie błąd systemu tylko wprowadzona zmiana. Komunikator chcemy wykorzystywać do innej komunikacji z użytkownikami - zaproszeń, informacji itp. a nie do generowania automatycznych komunikatów. Musicie sami pamiętać o ogłoszeniach które zamieszczacie na giełdzie, myślę że to nie zawadzi jak sprzedający zajrzy od czasu do czasu do swojego wątku - np. po to żeby odpowiedzieć na pytania ew. zainteresowanych kupnem ;)

• 0

Myślę że wielu pamięta raczej o zamieszczonych przez siebie ogłoszeniach, tym że tą opcję usuneliście spowodowaliście to iż po 14 dniach gdy stare ogłoszenie zniknie trzeba całą treść i foto zamieszczać od nowa a tak z priva kopiuj-wklej, edytowało się o to co sprzedane i po robocie, teraz jest mniej to przyjazne dla użytkowników, no ale nie ja decyduję jakie są ustawienia komunikatora, prośba z mojej strony by to przywrócić i zapewne wielu się pod nią podpisze a nie sądzę by te automatyczne privy o usunięciu tematu obciążały zbytnio skrypt, na tyle co go znam, skrzynek też nie zawalają bo każdy sobie je czyści sam. Friko nie bądź taki nie utrudniaj, przywroć tą opcję, każdy pewnie by tego chciał.

• Like 2

• 0

(...) Friko nie bądź taki nie utrudniaj, przywroć tą opcję, każdy pewnie by tego chciał.

Nie każdy, oj, nie każdy :)

Przypominam, giełda była i jest tylko dodatkiem do forum. Przyjazna ma być dla kupujących. A to oznacza, że sprzedający musi sam zadbać o swoją ofertę. Poznać prosty regulamin - i go stosować. Zadbać o zapisanie własnej oferty i zdjęć do niej. Zapamiętać (zapisać), kiedy ona wygasa. Dla większości nie jest to wysiłek nie do przeskoczenia ;)

• Like 3

• 0

Wytłumaczcie mi proszę jak to jest z komentowaniem ogłoszeń na giełdzie?

Jest kilku którzy nagminnie komentują a to ze cena za wysoka, że stan nowy to jaki?raz przykręcony do patyka i nie łowiony to nie nowy....kupują młynek za 1/6 wartości i zdziwienie ze nie jest nowy....

Komentują nie będąc wogóle zainteresowani.....

Moze warto wprowadzić sprecyzownie co oznacza nowy, używany, nowy ze śladami używania, nowy używany bez śladów? Moze niech każdy sprzedający zaopatrzy się przymusowo w mikroskop bądź chociaż lupe i niech wpisuje że towar nowy ale posiada 1 mikro ryske o długości, sxerokości takiej i takiej....

• Like 1

• 0

Moze warto wprowadzić sprecyzownie co oznacza nowy, używany, nowy ze śladami używania, nowy używany bez śladów?

Nowy - to taki , że nie idzie się zorientować , że był łowiony

Nowy ze śladami używania - to taki , że sprzedający dbał o sprzęt , owinął stopkę taśmą , wyczyścił przed zdjęciami.Kręci tak ładnie, że nie wypada tracić pln-ów na spadku wartości tylko dlatego , że przełowił już kilka miesięcy

Używany - to taki , który po wyjęciu z pudełka kręci , ale jego praca i wygląd odbiega od stanu umożliwiającego kwalifikację do stanu ''nowy ze śladami używania''

Nowy używany bez śladów - to taki tylko przykręcany do uchwytu , fotelowy , gablotowiec  wyjmowany w okrągłe rocznice aby pokręcić ''na sucho'' o ile nie pada deszcz może i nad wodą ...

To chyba tak w skrócie jak to wygląda w 90 % na naszej giełdzie ;) Mam nadzieję , że pomogłem

• Like 1

• 0

Bez przesady ;) Nowy to nowy, jak przelowil kilka miesiecy to nawet jak wyglada jak nowka, to juz nowy nie jest  :D

Nie nadajesz się do robienia interesów :D

Przemek, co to dużo mówić, teraz serio - cwaniaki byli są i będą nawet tu.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

• 0

a bierze się to z tego, że :

- paczka otwarta -10%

- dotknięty (kolejne) -5%

- wyjęty z pudełka -5%

- zakręcony (możliwe odciski palców) -10%

- przypięty do kija (możliwa mikro ryska z lupą pod światło) -10%

- itd.

należy dodać, że od ceny wyjściowej np. własnego importu, która już jest niższa o znaczący procent od "krajowej"

Edytowane przez BazyL