Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Decyduje chyba - kto pierwszy złożył ofertę.

Dlatego lepiej samemu zaznaczyć by wszelkie oferty składać w temacie , a nie na priw i to pozwala uniknąć niejasności , wątpliwości i przepychanek - kto był pierwszy.

Sprzedający ma i tak decydujące zdanie komu sprzeda , a komu nie.

Ja mam nawet takich co nie sprzedam im  za żadne skarby , bo się wcześniej na nich "przejechałem".

Edytowane przez makamba
  • Like 1

• 0

A ja bedac krotko na forum,dokonujac paru transakcji "kupno - sprzedaz"inakasujac nie do konca swiadomie punkty,przychylam sie do rozumowania do kol.Lysy0312.My Polacy skutecznie potrafimy sobie utrudniac zycie w slad za naszymi politykami.Pozdrawiam Moderatorow.

• 0

Ja bym wolał jednak przeczytać opinię moderatorów ...

jasne dla mnie i nieulegające wątpliwości w wyżej wymienionych wypadkach - czarna lista rzecz święta

chodzi mi jedynie o pewną rzetelność sprzedającego, tzn. której ja bym od sprzedajacego wymagał
jeżeli nie zasady ,,jedynej słusznej", to możliwości wyboru i konieczności wskazania przez sprzedającego formy w wątku
choćby i ,,wolna amerykanka" to warto by wspomnieć żeby sobie wzajemnie krwi nie psuć - a żeby kupujący miał większą świadomość na czym stoi

edit:
@Gorrys - bo to forum jest do wymiany poglądów i informacji, nawiązywania znajomości i pogłębiania wiedzy w szczególności, jako nowemu użytkownikowi polecam Ci właśnie te jego aspekty, jako wartości cenniejsze od każdej wyłowionej na giełdzie okazji :) a nawet o punkt ostrzeżenia będziesz spokojniejszy

Pozdrawiam
Karol

Edytowane przez Panek
  • Like 2

• 0

A ja bedac krotko na forum,dokonujac paru transakcji "kupno - sprzedaz"inakasujac nie do konca swiadomie punkty,przychylam sie do rozumowania do kol.Lysy0312.My Polacy skutecznie potrafimy sobie utrudniac zycie w slad za naszymi politykami.Pozdrawiam Moderatorow.

Ja mając 35 postów na tym forum nieśmiało o coś pytałem, o giełdzie nawet nie myśląc :D .Co za czasy, w większości koledzy się jeszcze dobrze nie zalogują,znajomość  regulaminu na j......  pies  i już sprzedam :D .Chyba człowiek inaczej chowany był.....Ech nic już więcej nie powiem, jadę na pstrągi :D .

• 0

Dla mnie wybór sprzedającego komu sprzeda przedmiot jest oczywisty. Sa rezerwacje, ale co z tego? Jest tu kilku "asów", którzy w ciągu 1-2 minut od wystawienia przedmiotu potrafią wpisać "rezerwuję do jutra", chcą kolejnych zdjęć, opisów, zaczynają negocjować, a potem w 80% przypadków zwalniają rezerwacje po terminie. Jeśli ktoś kolejny mi proponuje zakup bez żadnych dodatkowych formalności i negocjacji, to dlaczego nie miałbym wybrać takiej osoby i jemu od razu sprzedać przedmiot niż czekać, aż pierwszy rezerwujący się namyśli i zdecyduje?

Tak jak napisano wcześniej, sa ludzie, którzy handlują zakupionym na forum sprzętem i dlaczego takim osobom musielibyśmy sprzedać przedmiot tylko dlatego, że pierwsza napisała rezerwację?

Rozumiem jeszcze sytuacje, gdy ktoś rezerwuje przedmiot podając sensowny powód (np mozliwość pokręcenia podobnym kręciołem u kolegi lub przymierzenia gdzieś odzieży i sprawdzenia rozmiaru). Uważam jednak, że warto wtedy to zaznaczyć w rezerwacji i napisać np, że "rezerwuję do czasu przymiarki, jak będzie dobre to biorę". Wtedy sprzedający ma sensowny powód przytrzymania przedmiotu w rezerwacji i wie, że taka osoba jest bardzo zainteresowana, a nie "strzela" rezerwacjami gdzie popadnie.

• Like 2

• 0

Dla mnie wybór sprzedającego komu sprzeda przedmiot jest oczywisty. Sa rezerwacje, ale co z tego? Jest tu kilku "asów", którzy w ciągu 1-2 minut od wystawienia przedmiotu potrafią wpisać "rezerwuję do jutra", chcą kolejnych zdjęć, opisów, zaczynają negocjować, a potem w 80% przypadków zwalniają rezerwacje po terminie. 

Mało tego .

Zdarzył mi się nawet taki absztyfikant co o rezerwację na miesiąc błagał zapewniając na 1000% , że kupi jak kasę odłoży.

Oczywiście po miesiącu "zaginiony w akcji" i " ani bee , ani mee , ani kukuryku".

Zero kontaktu , czy odzewu na priw nawet.

• 0

Witam .Wiesz Jozi -mam pare lat wiecej niz Ty i z niesmialoscia dawno skonczylem.A forum jest dla wszystkich ktorzy chca tu byc i moga wysluchac normalnie uwag a nie dalej w naszym zyciu byc pouczanym i "karanym.Karani bylismy dosyc dlugo juz w Polsce. Ale oczywiscie niedo polityki zmierzam,lecz do wedkarskiej zyczliwosci.Pozdrawiam

• 0

Gdyby ludzie w swej domyślności nie kierowali się wyłącznie swymi prawami, ale też obowiązkami wobec innych, wpadli by na to że zarówno ta, jak i każda inna społeczność ma swoje normy, zwyczaje i zasady chroniące jej członków (wyznaczające im właśnie prawa i obowiązki), wpadli by też na to, że trzeba się z nimi zapoznać by móc się dostosować :)
bo forum drogi kolego - jestem święcie przekonany - jest dla tych co chcą tu być i przede wszystkim zasymilować się, zaś innych żyjących w błogiej nieświadomości bądź ignorancji, moderacja skutecznie sprowadza na ziemie.

edit:
@Żbiku - chodzi mi o to żeby sprzedający napisał w wątku
- bez rezerwacji
- rezerwacja na XX
- rezerwacja na XX, uwzględniam członków powyżej XX postów
- zabierający całość mają pierwszeństwo do xx.xx.
generalnie żeby decydowała adnotacja sprzedającego lub w wypadku jej braku kolejność zgłoszeń,
nie sympatyczna / mało koleżeńska wydaje mi się sytuacja gdy jedna osoba pisze - ,,zabieram wędkę", a po potwierdzeniu / lub 2 dniach ciszy ktoś pisze - ,,sorry ale XYZ bierze wędkę i plecionkę więc Ci nie sprzedam"

Pozdrawiam,
Karol

Edytowane przez Panek

• 0

Witam .Wiesz Jozi -mam pare lat wiecej niz Ty i z niesmialoscia dawno skonczylem.A forum jest dla wszystkich ktorzy chca tu byc i moga wysluchac normalnie uwag a nie dalej w naszym zyciu byc pouczanym i "karanym.Karani bylismy dosyc dlugo juz w Polsce. Ale oczywiscie niedo polityki zmierzam,lecz do wedkarskiej zyczliwosci.Pozdrawiam

Szacun dla starszego kolegi, ale kolega z szacunkiem powinien traktować regulamin, bo na czymś w życiu wypada się opierać.Może to nie kodeks drogowy, bo tu złamanie nie grozi śmiercią, ale przyzwoitość wobec kolegów a bardziej moderatorów wręcz nakazuje tego regulaminu przestrzegać.Nie mówię tego z jakiejś złośliwości, poprostu tak uważam.Rodzice mi wpajali, że należy szanować czyjąś pracę, noże źle mnie uczyli :D .

Jak coś sprzedaję staram się nie być karanym, jest to dość proste :D .

• Like 5

• 0

Myślę że dla handlarzy na forum jerkbait nie powinno być miejsca. Dużo,dużo miejsca jest dla nich na Allegro, tylko że tam trzeba zaplacić podatek a tu nie.Ideą giełdy ma być zamiana lub sprzedaż sprzętu na użytek osobisty,a nie zakupu i za chwilę odsprzedaży z zyskiem(kłania się regulamin).Znają ich moderatorzy i wiekszość z nas i nic się z tym nie robi ,aby tego typu praktyki zlikwidować                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Tak jak piszesz Józiu-regulamin to podstawa honorowego i uczciwego postępowania wobec pozostałych kolegów z forum,a nie cwaniakowania i kombinatorstwa.

Edytowane przez januszz
  • Like 3

• 0

Myślę że dla handlarzy na forum jerkbait nie powinno być miejsca. Dużo,dużo miejsca jest dla nich na Allegro, tylko że tam trzeba zaplacić podatek a tu nie.Ideą giełdy ma być zamiana lub sprzedaż sprzętu na użytek osobisty,a nie zakupu i za chwilę odsprzedaży z zyskiem(kłania się regulamin).Znają ich moderatorzy i wiekszość z nas i nic się z tym nie robi ,aby tego typu praktyki zlikwidować                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Tak jak piszesz Józiu-regulamin to podstawa honorowego i uczciwego postępowania wobec pozostałych kolegów z forum,a nie cwaniakowania i kombinatorstwa.

Często to  czysta prawda :D .

• Like 1

• 0

Witam.Nie dyskutuje z regulaminem,bo go uznaje.Ale gdy na poczatku go nie do konca rozumialem i prosilem o wyjasnienia poszczegolnych moderatorow, poniewaz polski jezyk to czesto nie to samo co komputerowy / prosba dotyczyla ,aby przelozyc na chlopski jezyk/ to zostalem zignorowany.A nie wszyscy urodzilismy sie internautami, zwlaszcza w moim wieku/ 60l./ To jak czegos sie nie rozumie to mam tu nie bywac?Pozdrawiam rozumiejacych

• Like 1

• 0

Ja też nie zaliczam się do orłów komputerowych, wszak my to epoka russkowo jazyka a nie englisz :) .Mimo tego staram się czytać regulamin i nie widzę tu nic trudnego do pojęcia.Ja zawsze chętnie służę pomocą, nie zdarzyło się mi abym odmówił komuś pomocy.Musisz zrozumieć moderatorów, że  często mają pełne ręce roboty, a mają inne obowiązki domowe, praca, rodziny a nie siedzenie przy komputerach i udzielanie rad często dla ludzi, którzy wpadają zrobić deal mając słodko w dupie czytanie regulaminów.Niektórzy to powinni się cieszyć, że ja nie jestem modem, bo za niektóre wpisy momentalnie mieliby bana :D .

• Like 1

• 0

Witam.

Nie znalazłem odpowiedniego tematu więc piszę tutaj (w końcu trochę temat tyczy się zmian w regulaminie).

Ostatnio często zaraz po zakupie a dokładniej po wyrażeniu chęci zakupu przedmiotu na giełdzie dane tematy znikają. Osobiście nie zapisuje i nie mam zamiaru zapisywać na dysku tych tematów (korzystam z kilku mobilnych urządzeń i kilku komputerów) i czasem trudno jest odszukać dane do kontrahenta i konkrety opisu przedmiotu zakupu.

Czy nie powinny "znikać" tematy dopiero po potwierdzeniu udanej transakcji przez obie strony?? Nie mówię już o możliwości sprawdzenia poprawności opisu do zakupionego przedmiotu.

Wiem, że czasem trudno doczekać się o opis kupującego ale na przykład dodanie katalogu "Sprzedane" i tam przenoszenie tematów na np. 7 dni przed przeniesieniem do kosza byłoby dobrym rozwiązaniem.

• 0

Witam;)

Jestem tu nowy i mam pytanie odnośnie giełdy, nie chce nic sprzedawać tylko kupić, a nie mogę dodać odpowiedzi do żadnego wątku w giełdzie. Rozumiem, że te 30 dni to okres, w którym nie można ani kupować ani sprzedawać?

Pozdrawiam

• 0

Witam;)

Jestem tu nowy i mam pytanie odnośnie giełdy, nie chce nic sprzedawać tylko kupić, a nie mogę dodać odpowiedzi do żadnego wątku w giełdzie. Rozumiem, że te 30 dni to okres, w którym nie można ani kupować ani sprzedawać?

Pozdrawiam

Dokładnie przez 30 dni nie możesz napisać żadnej wiadomości na giełdzie, natomiast nikt nie broni ci się skontakować ze sprzedającym.

• Like 1

• 0

Witam.

Nie znalazłem odpowiedniego tematu więc piszę tutaj (w końcu trochę temat tyczy się zmian w regulaminie).

Ostatnio często zaraz po zakupie a dokładniej po wyrażeniu chęci zakupu przedmiotu na giełdzie dane tematy znikają. Osobiście nie zapisuje i nie mam zamiaru zapisywać na dysku tych tematów (korzystam z kilku mobilnych urządzeń i kilku komputerów) i czasem trudno jest odszukać dane do kontrahenta i konkrety opisu przedmiotu zakupu.

Czy nie powinny "znikać" tematy dopiero po potwierdzeniu udanej transakcji przez obie strony?? Nie mówię już o możliwości sprawdzenia poprawności opisu do zakupionego przedmiotu.

Wiem, że czasem trudno doczekać się o opis kupującego ale na przykład dodanie katalogu "Sprzedane" i tam przenoszenie tematów na np. 7 dni przed przeniesieniem do kosza byłoby dobrym rozwiązaniem.

Usuwane są wiadomości które są oznaczone tytułem nieaktualne, sprzedane lub zostały zgłoszone do usunięcia.

Dodatkowo obowiązuje okres 30 dni.

• 0

Mam takie pytanie..jak wygląda kwestia "podbicia" wątku w dziale kupię?? Chodzi mi o napisanie kolejnego postu w utworzonym temacie O ile przy sprzedaży jasne jest, ze tego robić nie można. A co kategorią: kupię?. W dziale sprzedam ludzie w zdecydowanie większym stopniu zgłaszają tematy do kasacji, bądź moderatorzy robią to sami z urzędu. W dziale kupię niekoniecznie tak jest. Czy można w takim razie napisać kolejnego posta w celu poszukiwania danej rzeczy, czy polecą za to punkty??

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź w wątku bądź na priv. :)