Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wszystko to biega wkoło tego, że ludzie kombinują jak koń pod górę, aby ich ogłoszenie nie zginęło po dwóch dniach w tłumie innych ogłoszeń i potem już czarna dziura i wymyślania jakiś chorych zasad, aby tego uniknąć

już kiedyś pisałem, że są inne fora na tym samym silniku (również polskie) i jest możliwość podbijania, a mianowicie, gdy wchodzisz w swoje ogłoszenie, to widzisz ikonkę np. "podbij" i automatycznie odliczany czas pokazujący kiedy będziesz to mógł zrobić, i tu różnie 1-2tyg od zamieszczenia, zazwyczaj 1 tydzień

efekt jest taki, że nikt nie kombinuje i nikt nie musi latać z kijem po forum

ja np. dzięki tym "zasadom" wystawiam coś na 1-3 dni, deaktualizuję i wystawiam gdzieś indziej, a może o to chodzi ... ?

Bo giełda ma charakter koleżeński. Służy tylko temu żeby użytkownicy mogli wymienić, albo pozbyć się niepotrzebnego sprzętu. Użytkownicy tworzą bezinteresownie wartościową treść, dlatego w nagrodę korzystanie giełdy jest tak łatwe i przyjemne. Po prostu dobrze służy użytkownikom. Z tego samego powodu szary użytkownik traktowany jest lepiej niż pierwszy lepszy handlarz, albo płatnik ogłoszeń wiszących. 

Naprawdę nie rozumiem, jaki macie tu problem. Proponuję zawiążcie sobie na priv nieformalną, bezinteresowną grupę. Będziecie sobie mogli podbijać ogłoszenia zadając pytania do woli. Ktoś ma potrzebę pisze prośbę o podbicie do grupy i już. Do grupy nie mogą należeć członkowie TWA, ze względów oczywistych. Zawartość skrzynek jest poufna więc nikt się nie dowie. Bez chamstwa, zupełnie legalnie problem rozwiązany. 
  • Like 2

• 0

Witam

Co w nastepującym przypadku:

Ktoś wystawia na jerku, np zestaw kilkunastu przynęt i pisze że nie rozdziela zestawu, mnie interesuję tylko powiedzmy 3 przynęty, lae muszę kupić całosc ponieważ nie ma innej możliwosci. Następnie wystawiam na jerku te przynęty, których nie potrzebowałem.

Czy to jest działalnosc zarobkowa.

Prosze o merytoryczną odpowiedź.

• 0

Witam

Ktoś wystawia na jerku, np zestaw kilkunastu przynęt i pisze że nie rozdziela zestawu, mnie interesuję tylko powiedzmy 3 przynęty, lae muszę kupić całosc ponieważ nie ma innej możliwosci. Następnie wystawiam na jerku te przynęty, których nie potrzebowałem.

możesz je wystawić w dziale kupię,  zamienię,   oddam i....    oddać jako przynęty zbędne :D

• 0

Witam

Zakładam, że pytasz pod kątem pkt 2 regulaminu giełdy, a nie Urzędu Skarbowego. :) 

Moim zdaniem opisana przez Ciebie czynność nie będzie działalnością zarobkową w myśl pkt 2 regulaminu. 

Chyba, że zaczniesz notorycznie kupować zestawy, rodzielać, brać interesujące Cię przynęty, a resztę sprzedawać dalej... wówczas, nie wiem... jak cena zestawu po wybraniu przez Ciebie "kąsków" będzie równa cenie pierwotnej, to według mnie zarabiasz i co ważniejsze nie jest to już koleżeńskie zachowanie. 

Dalsze rozważania odnośnie relacji ceny wyjściowej do Twojej celowo pomijam... szkoda czasu. :)

Niemniej myślę, że rozwiązanie zaproponowane przez Robasa będzie bezpieczne nawet dla nieskończonej ilość zakupów/rozdań. 

:)

• 0

Tomaszu, wygląda to tak jak na zrzucie poniżej. Jedyne co mi na szybko przychodzi do głowy to fakt przechowywania przez Twoją przeglądarkę w cache (pamięć podręczna) starych szablonów strony. Choć to mało prawdopodobne, to odśwież stronę kombinacją klawiszy CTRL+F5, lub z poziomu Preferencji wyczyść cache.

Tapatalk nie umożliwia wyboru kategorii.

attachicon.gifZrzut ekranu 2014-09-15 o 18.45.36.png

Niestety nadal nie mam opcji wyboru kategorii w dziale sprzedam... a co za tym idzie nie mogę dodać tematu w tym dziale...

• 0

Witam

Pytanie do Admina i/lub Moderatorów . Czy możliwe jest podpięcie ogłoszenia w dziale kupię ? Jeżeli tak to proszę o kontakt na priva. Wysłałem zapytanie do Remka ale cisza z jego strony to pytam w FAQ .

Pozdrawiam :)

Skontaktuj się proszę w tej sprawie z Friko

• Like 1

• 0

Dlaczego regulamin zawiera przepisy martwe , na ktore nikt nie zwraca uwagi np nr8 regulamin gieldy  , wydaje mi sie ze kazde zlamanie regulaminu powinno byc brane pod uwage , szkoda ze jednym wypada dac ostrzezenie innym nie , ale to brak profesjonalizmu 

Konkrety, konkrety, a nie ogólniki!

Widzisz łamanie regulaminu, zgłaszasz do moderacji (przycisk 'Zgłoś')!

• 0

6. Na Giełdzie jerkbait.pl zakazane jest organizowanie aukcji przedmiotów  jak również umieszczanie ogłoszeń zamieszczanych w tym samym czasie na portalach aukcyjnych.

Olx nie jest portalem aukcyjnym, nie pobiera opłat za wystawiane i sprzedawane na tym portalu rzeczy, przedmnioty itp. dlatego wystawiając swoje woblery na olx. i jednocześnie tutaj uważam że nie złamałem regulaminu a mimo to moje ogłoszenie zostało usunięte. Nadinterpretacja czy niezrozumienie słowa polskiego w pisowni?

Dla wiadomości Moderatorów warto poczytać http://www.web.gov.pl/e-punkt-aktualnosci/331_3575.html

Nadal uważam że nie złamałem regulaminu.

Edytowane przez Serinus

• 0

mario czy nie pojmujesz że olx nie jest prawnie portalem aukcyjnym a wy w Regulaminie macie jasno napisane

6. Na Giełdzie jerkbait.pl zakazane jest organizowanie aukcji przedmiotów  jak również umieszczanie ogłoszeń zamieszczanych w tym samym czasie na portalach aukcyjnych.

trakktować sobie możesz jak chcesz ale to niezgodne z ustawą i prawem, bo to nie portal aukcyjny, jeśli tworzy się regulamin  giełdy na forum trzeba znać podstawy prawne do jego utworzenia w określonym słownictwie. Wogóle to mógłby zapoznać się z tematem Administrator i odnieść się do tego bo jak widać co Moderator to inna interpretacja, jakoś ogłoszenie wisiało wcześniej nim wszedłeś na forum widzieli je inni Moderatorzy i go nie usunęli czyli jeden ma przerost ambicji nad funkcjami i wywala ogłoszenia bo uważa sam sobie że olx to portal aukcyjny a inny uważa że tak nie jest i nie wywala ogłoszenia, a może ten inny Mod pojmuje co to portal aukcyjny.

• Like 2

• 0

Interpretację w gronie moderatorów mamy spójną, nie każdy jednak śledzi giełdę w trybie 24/7.
Do Admina już Twój przypadek zgłosiłem.

Skoro tak wnikliwie czytasz regulaminy, to czy zapoznałeś się z pkt. 5:

http://jerkbait.pl/index.php?app=forums&module=forums&section=rules&f=11

• 0

Przeczytałem i nie będę więcej dyskutował, nie zamierzam "kopać się z koniem" jesli ktoś czegoś nie rozumie. Wystawiłem woblery jako zestaw więc nie łamię regulaminu giełdy.

Edytowane przez Serinus

• 0

Czyli jak sprzedasz jednego lub dwa na olx to będziesz usuwać z zestawu i zmniejszać cenę ? Bardzo inteligentnie na tym samym poziomie co strzał ze ślimakiem w mistrallu.

Jak widać "Trolling" nie tylko uprawia się nad wodą :)

Edytowane przez Qowax001

• 0

Czyli jak sprzedasz jednego lub dwa na olx to będziesz usuwać z zestawu i zmniejszać cenę ? Bardzo inteligentnie na tym samym poziomie co strzał ze ślimakiem w mistrallu.

Jak widać "Trolling" nie tylko uprawia się nad wodą :)

najwidoczniej nic pojałes z rozmowy tych Panów , Pierwszy wykazuje brak uregulowania zachowan w konkretnych sytuacjach w regulaminie ,co daje admina szanse do ich interpretacji , ktore budza czasem kontrowersje , Drugi Pan z braku argumentow odsyla do pkt5 regulaminu ktory mowi o konsekwencji wyrzucenia z forum , Ty zas zanim zwrocisz komus uwage na temat logicznego myslenia , sam potrenuj czytanie ze zrozumieniem

• Like 1

• 0

najwidoczniej nic pojałes z rozmowy tych Panów , Pierwszy wykazuje brak uregulowania zachowan w konkretnych sytuacjach w regulaminie ,co daje admina szanse do ich interpretacji , ktore budza czasem kontrowersje , Drugi Pan z braku argumentow odsyla do pkt5 regulaminu ktory mowi o konsekwencji wyrzucenia z forum , Ty zas zanim zwrocisz komus uwage na temat logicznego myslenia , sam potrenuj czytanie ze zrozumieniem

gość wystawia 15woblerow w zestawie na jerkbaicie za kwotę x i te same woblery na olx. na sztuki co w tym jest ciężkiego do pojęcia ? To lekka paranoja bo po sprzedaży każdej sztuki na olx musiałby zmieniać skład zestawu na jerkbaicie, czytam i rozumiem, jak nie rozumiem pytam, milcze lub staram się zrozumieć.

Pozdrawiam

• 0

Witam,

Czy na prawde  ciezko zrozumiec, ze takie kwestie jak olx naleza do moderatora,  jak pisze ze niet to niet i koniec. To nie demokracja jakiej pozory mamy w kraju. To ustruj totalitarny gdzie ucinalo sie glowe ( ban) czy  chlostalo ( punkcik). Jak nie pasuje takie pojmowanie j.pl to lepiej zalogowac sie gdzies indziej.

Pozdrawiam,

Bujo

• Like 3

• 0

Udziwniony regulamin giełdy powoduje, że moderowanie faktycznie wygląda jakby ten i ów przymykał oko na kolegę. Było zresztą ostatnio kilka przypadków, że oko było przymykane. Czasem było posprzątene szybciej, czasem później, ale smród pozostaje.

Jak ogólnie wiadomo, tutaj regulamin jest dla niektórych, więc nie rozumiem o co niektórzy się burzą, tak jest i już :D 

Edytowane przez Rebort

• 0

gość wystawia 15woblerow w zestawie na jerkbaicie za kwotę x i te same woblery na olx. na sztuki co w tym jest ciężkiego do pojęcia ? To lekka paranoja bo po sprzedaży każdej sztuki na olx musiałby zmieniać skład zestawu na jerkbaicie, czytam i rozumiem, jak nie rozumiem pytam, milcze lub staram się zrozumieć.

Pozdrawiam

to ze sprzedaz tych samych przynet na roznych portalach mogla by w jakis sposob zaklucac lad masz racje tylko  ze tamta rozmowa toczyla sie na temat przepisow regulaminu ktore nie okreslaja wszytkich zachowan , (dlatego sa te spory i rozczarowania)m mowisz o trudnosciach w zyciu  najpieriw przpis potem zycie taka kolejnosc . To bardzo fajnie ze ludzie dbaja tu o porzadek , tylko dobrze bybylo zeby wtakich sprwach wygrywala sila argumentu a nie status uzytkownika lub ilosc jego postow ,fajnie gdyby ten regulamin byl ciagle rozwijany i modernizowany skoro niekorzy wiecej czasu spedzaja tu na forum niz na rybach:)

• 0

to ze sprzedaz tych samych przynet na roznych portalach mogla by w jakis sposob zaklucac lad masz racje tylko  ze tamta rozmowa toczyla sie na temat przepisow regulaminu ktore nie okreslaja wszytkich zachowan , (dlatego sa te spory i rozczarowania)m mowisz o trudnosciach w zyciu  najpieriw przpis potem zycie taka kolejnosc . To bardzo fajnie ze ludzie dbaja tu o porzadek , tylko dobrze bybylo zeby wtakich sprwach wygrywala sila argumentu a nie status uzytkownika lub ilosc jego postow ,fajnie gdyby ten regulamin byl ciagle rozwijany i modernizowany skoro niekorzy wiecej czasu spedzaja tu na forum niz na rybach:)

Ja opisałem tylko daną sytuacje konkretnego ogłoszenia, co do regulaminu to nie będę się wypowiadał mi pasuje i nie wnikam w to głębiej, w żaden sposób nie szufladkuje ludzi po ilości postów :) wszyscy jestesmy ludzmi i kazdemu z nas nalezy się szacunek i równe prawa do korzystania z zasobów forum które jakby nie patrzył jest prywatną inicjatywą i pod pewne reguły trzeba się podporządkować lub z niego zrezygnować .

• 0

Ja opisałem tylko daną sytuacje konkretnego ogłoszenia, co do regulaminu to nie będę się wypowiadał mi pasuje i nie wnikam w to głębiej, w żaden sposób nie szufladkuje ludzi po ilości postów :) wszyscy jestesmy ludzmi i kazdemu z nas nalezy się szacunek i równe prawa do korzystania z zasobów forum które jakby nie patrzył jest prywatną inicjatywą i pod pewne reguły trzeba się podporządkować lub z niego zrezygnować .

to identycznie jak w naszym kraju nic nie idzie ku lepszemu bo boimy sie rozmow i zmian  jedni sie podporzadkuja inni emigruja  , z takim podejsciem do wszytkiego nie dziwie sie ze ten kraj tak wyglada , przykre jest takze ze spoleczensto polskie ubrane w tutuly magisterskie , licencjackie itd. nadal jest tak "prostym" narodem