Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uwazam , ze skoro regulamin jest to nalezy go przestrzegac.Zaczynajac od moderatorow konczac na ostatnio zarejestrowanym uzytkowniku.Jezeli ktos podejmuje sie pisania regulaminu to musi go rozumiec wedlug ogolnie panujacych zasad anie wlasnej interpretacji tzw widzimisie.Co do ogloszenia, moim zdaniem nie powinno byc usuniete (mimo ze sprzedaz tych samych rzeczy w dwoch roznych miejscach nie jest w porzadku wzgledem przyszlych klientow, aczkolwiek post mozna edytowac, co ma miejsce w wielu watkach sprzedazowych) poniewaz regulaminu nie zlamalo.Moim zdaniem zmianie powinien ulec regulamin w tym wlasnie punkcie , w miejsce "portali aukcyjnych" wstawic ...... (tu konczy sie moja rola i zaczyna administracji)

• 0

Sam ostatnio dostałem po łapach.

Uważam, że zanim ktoś coś wystawi powinien dostać do zaakceptowanie regulamin forum (giełdy). Bo taki szary człowiek jak ja, nie wiedział że istniał tutaj owy regulamin. Nie wiem jaki jest sens podpunktu który złamałem (czyt. że w tym samym czasie wystawiłem coś na portalu akcyjnym). Nie mam pojęcia czy to kwestia mniejszych korzyści majątkowych dla portalu, czy chodzi o samo zamieszanie na prawdę nie wiem.

Wiem tylko, że skoro ktoś sobie coś takiego wymyślił, to można krzyczeć, gryźć ale to niestety niczego nie zmieni. Śmiesznym dla mnie tylko pozostaje, że dostałem odpowiedź "nieznajomość prawa, nie uprawnia do jego nieprzestrzegania". Śmieszne jest tym bardziej dlatego, że z owym prawem mam trochę lub więcej do czynienia i owo słowo prawo w tym kontekście jest zabawne. Co najwyżej można nazwać to regulaminem.

Albo że moje problemy osobiste administracji nie interesują. Wiem, że to będzie po raz kolejny niestylistyczne. używając słowa śmiech, ale styczność z owym moderatorem nieźle mnie rozbawiła. Czy otrzymanie koniuszka władzy na takim portalu odmienia charakter człowieka robiąc z niego bezdusznego pana prokuratora ? Równie dobrze kupując jabłka w warzywniaku ktoś nam może odburknąć, ale ja wychodzę z założenia że z każdym da się normalnie rozmawiać. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić, że będąc teraz w wieku studenckim i osiągając to co chciałbym osiągnąć wyzbędę się empatii. Na pewno to, że zostałbym modem na jakimś portalu hobbistycznym nie sprawi, że będą utożsamiał się z sądownictwem. Dobrze, że jeszcze nie zostały powiadomione odpowiednie organy ścigania. 

A ludzie jak to ludzie, chcą należeć do elitarnej społeczności i będą się podporządkowywać bardziej lub mniej. Bo uznanie na takim portalu przecież tak wiele znaczy..

PS. To nie był atak na wasz system. Fajnie, że macie portal i im moderujecie. Mało tego szczerze życzę wam powodzenia. Jednakże sama otoczka jaka została wytworzona w zestawienie z tak błahymi sprawami, jest zabawna. Panowie na litość boską, to czy ktoś coś wystawił, czy że to zostało skasowane, czy że coś tam - to nic innego jak pierdoły, które warto przyjmować z uśmiechem.

Edytowane przez Bartas93

• 0

Aktualnie pkt. 6 regulaminu giełdy brzmi:

6. Na Giełdzie jerkbait.pl zakazane jest organizowanie aukcji przedmiotów  jak również umieszczanie ogłoszeń zamieszczanych w tym samym czasie na portalach aukcyjnych i tablicach ogłoszeń (np. OLX.pl). Zamieszczanie linków do aukcji charytatywnych lub umieszczenie ogłoszeń w celach charytatywnych możliwe jest tylko po wcześniejszym uzgodnieniu z administracją portalu - ogłoszenia nieautoryzowane będą natychmiast usuwane.

• Like 1

• 0

Aktualnie pkt. 6 regulaminu giełdy brzmi:

6. Na Giełdzie jerkbait.pl zakazane jest organizowanie aukcji przedmiotów  jak również umieszczanie ogłoszeń zamieszczanych w tym samym czasie na portalach aukcyjnych i tablicach ogłoszeń (np. OLX.pl). Zamieszczanie linków do aukcji charytatywnych lub umieszczenie ogłoszeń w celach charytatywnych możliwe jest tylko po wcześniejszym uzgodnieniu z administracją portalu - ogłoszenia nieautoryzowane będą natychmiast usuwane.

Właśnie chyba o ten dopisek (np OLX.pl) chodziło :)  i nie będzie nadinterpretacji naszego regulaminu :)

• 0

Witam. Chciałbym zapytać @mario, dlaczego nie korzysta w pełni z punktu 13 regulaminu giełdy?

13. Naruszenie niniejszego regulaminu lub równoważnych z nim zaleceń i decyzji moderatorów może powodować konsekwencje w postaci (i) edycji lub usunięcia wpisów na portalu (ii) przyznania punktów ostrzeżeń (iii) czasowego ograniczenia możliwości tworzenia treści na portalu (iv) blokady konta (ban).

Mam wrażenie, że kompletnie pomija wyszczególniony podpunkt.

Jakiś czas temu w swoim ogłoszeniu podałem informację o sprzedaży jednej z wystawianych wędek, mój błąd polegał na tym, że zrobiłem to w nowym poście a nie przez edycję pierwszego.  Mój błąd, nie doczytałem regulaminu, jednak w moim, subiektywnym odczuciu przyznanie ostrzeżenia było przesadzone. 

Wiem, że praca moderatora nie jest wcale taka przyjemna, a narzędzie w postaci ostrzeżenia najwygodniejsze w użyciu ale na jerkbait.pl (i chyba tylko tu) jest one przyznawane na stałe i nie znika po jakimś czasie. Dlatego wydaje mi się, że pierwsze przewinienia na giełdzie nie powinny być karane tak surowo.

Pozdrawiam 

Artur Sztylka

• 0

:) To prawda! Jakiś czas temu poprzez swoje niedopatrzenie otrzymałem ostrzeżenie !!! (rzekomo poprzez zawiadomienie  jednego z naszych Kolegów ! :ph34r: )

Z przeczytanych wielu postów - mój wniosek jest taki. Dostałeś strzał, rana się zagoi, lecz trwała blizna w postaci otrzymanego strzału - ostrzeżenia!!!, pozostanie na zawsze ! :(

• 0

Ale to bez sensu, jeszcze w zeszlym tygodniu moglem normalnie korzytac, a teraz czytam ze mam za malo postów.

jak dla mnie dramat.

W szczegolnosci ze pierwsze moje posty byly wlasnie na gieldzie. Czemu takie zmiany?

Z reszta nie ma co bić piany, trzeba napisac posty i tyle ...

• 0

W szczegolnosci ze pierwsze moje posty byly wlasnie na gieldzie. Czemu takie zmiany?

Po to aby właśnie twoje pierwsze posty nie były na giełdzie. od tego są sklepy i allegro... tu przede wszystkim o rybach i ich połowie metodach i sprzęcie (teoretycznie) się rozmawia

• 0

Z reszta nie ma co bić piany, trzeba napisac posty i tyle ...

Oby sensowne a nie po to aby uzyskać dostęp do giełdy ...

Bo widzę ze 3 posty pod sobą są ukierunkowane na dostęp do giełdy ...

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 4

• 0

Bo dostęp do giełdy powinien być po połowie roku od dnia rejestracji i 200 postach pomijając Cafe. Przynajmniej sprzedawanie powinno być zabronione przed upływem 6 miesięcy

A może 6 miesięcy,bez konieczności pisania czegokolwiek? Ćwiczenie cierpliwości,bez wymuszonego bełkotu. ;) ?

• Like 1

• 0

Dopero wtedy mielibyśmy prawdziwy zalew bezwartościowych postów na forum...

Bezwartosciowe moga byc usuwane.Zanim ktos 200 nabije to sie troche zaangazuje , byc moze z czasem posty beda nabieraly wartosci.

A za lamanie regulaminu w dziale gielda, zamiast pkt karnych (ktore sa tylko po to aby byly ) mozna karac terminowym zakazem korzystania z tego wlasnie dzialu. Tarykitaor zalezny od gory :)

• 0

Bezwartosciowe moga byc usuwane.Zanim ktos 200 nabije to sie troche zaangazuje , byc moze z czasem posty beda nabieraly wartosci.

A za lamanie regulaminu w dziale gielda, zamiast pkt karnych (ktore sa tylko po to aby byly ) mozna karac terminowym zakazem korzystania z tego wlasnie dzialu. Tarykitaor zalezny od gory :)

Proszę, nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz pojęcia.

Po 3ch ostrzeżeniach jest czasowy ban na giełdę, po 6ciu - dożywotni ban na giełdę.

Możesz to sprawdzić - masz 2 ostrzeżenia :lol: :D

• Like 2