Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin Giełdy - pytania i odpowiedzi ( FAQ )

Friko

Pytanie

Witam,

długo zapowiadanie ( i oczekiwane ) zmiany w regulaminach obowiązujących na jerkbait.pl  wreszcie nastąpiły i mamy świadomość, że zwłaszcza na początku mogą powodować pytania czy wątpliwości.

Dlatego otwieramy niniejszy wątek aby Forumowicze mogli zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi odnośnie nowych regulacji.

W naszym założeniu ma być to swoista "infolinia"  - na zadawane w tym wątku pytania będziemy się starać dopowiadać sukcesywnie ( co nie oznacza że natychmiast - prosimy o wyrozumiałość )

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chodzi mi o to np gdy ktoś wyślę uszkodzone/ nie wyśle. Opis inny niż rzeczywistość itp...

11. Administrator/właściciel portalu jerkbait.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności związanej z transakcjami przeprowadzanymi na portalu (udostępnia jedynie miejsce do ogłoszeń). Za treść ogłoszeń odpowiedzialność ponosi osoba, która je zamieszcza.

• Like 1

• 0

11. Administrator/właściciel portalu jerkbait.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności związanej z transakcjami przeprowadzanymi na portalu (udostępnia jedynie miejsce do ogłoszeń). Za treść ogłoszeń odpowiedzialność ponosi osoba, która je zamieszcza.

Wiem wiem. Ciężko by było być sędzia w sporach i kątem jednocześnie. Zdałem sobie z tego sprawę po napisaniu juz mojego posta...

• 0

Proszę, nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz pojęcia.

Po 3ch ostrzeżeniach jest czasowy ban na giełdę, po 6ciu - dożywotni ban na giełdę.

Możesz to sprawdzić - masz 2 ostrzeżenia :lol:

Wyglada na to ze trzeba wyzsza szkole skonczyc aby miec pojecie i moc sie wypowiadac.Co do moich punktow mozesz mi jeszcze kilka zaserwowac nie obraze sie :)

• 0

Witam nie rozumiem jednej opcji... ..dlaczego zeby wstawic temat trzeba miec minimum 10 postów ??? jestem na forum od 2011 roku i czytam niemal codziennie wpisy innych uzytkowników przez ten czas nie miałem potrzeby pisania niczego kolwiek bo wystarczała mi "magiczna opcja szukaj"zeby uzyskac interesujace mnie sprawy...Dzis po raz pierwszy chciałem napisac temat a tu Zonk :wacko: musze teraz "ponabijac" te 10 postów zebym mogł coc wstawic.....wg mnie bez sensu... no ale nie ja tu decyduje

• 0

Witam nie rozumiem jednej opcji... ..dlaczego zeby wstawic temat trzeba miec minimum 10 postów ???(...)

Może chodzi o to, by nie tylko szukać odpowiedzi na pytania, ale i dzielić się swą wiedzą? Niekoniecznie związaną z wędkarstwem? :) Jak myślisz? ;)

• Like 1

• 0

Witam nie rozumiem jednej opcji... ..dlaczego zeby wstawic temat trzeba miec minimum 10 postów ??? jestem na forum od 2011 roku i czytam niemal codziennie wpisy innych uzytkowników przez ten czas nie miałem potrzeby pisania niczego kolwiek bo wystarczała mi "magiczna opcja szukaj"zeby uzyskac interesujace mnie sprawy...Dzis po raz pierwszy chciałem napisac temat a tu Zonk :wacko: musze teraz "ponabijac" te 10 postów zebym mogł coc wstawic.....wg mnie bez sensu... no ale nie ja tu decyduje

Bo jesteśmy tu po to by sobie pomagać, wymieniać się informacjami a nie tylko brać.....

"Nabijając " posty nikomu nie pomożesz...

Edytowane przez Okonhel

• 0

wydaje mi sie ze robienie wiekszych barier do uzytkowania giełdy mija sie z celem , ponieważ zmniejszy to rotacje sprzedawanego sprzetu , odsyłanie do allegro czy innych portalow jest niegoscinne a wrecz beszczelne , wiekszosc sie chyba zgodzi ze owe forum zawiera mase informacji ,porad oraz dostep do niszowych przynęt i sprzetu .Portal powinien sie otwierac  na nowych uzytkownikow a nie wymyslac nowych utrudnien . Duzo osob korzysta z forum biernie lecz bardzo czesto,  bez nacisku na postowanie , co nie czyni go gorszym, Osobiscie wole mniej a rzeczowych informacji niz mase wypowierzi o nijakim zabarwieniu tematycznym ,jezeli ktos ma 3000 , 4000tys postów to wiekszosc tych wpisow to przekomazanie sie , docinanie innym , odsylanie do regulaminu, podbijanie gieldy znajomym , a dopiero na koncu udzielanie pomocy czy informacji co sprawia ze forum cierpi na przejrzystosci porad i wiadomosci 

Edytowane przez gammbler
  • Like 2

• 0

wydaje mi sie ze robienie wiekszych barier do uzytkowania giełdy mija sie z celem , ponieważ zmniejszy to rotacje sprzedawanego sprzetu , odsyłanie do allegro czy innych portalow jest niegoscinne a wrecz beszczelne ,

Giełda jest dodatkiem do forum a nie na odwrót,nie zapominajmy o tym...

Duzo osob korzysta z forum biernie lecz bardzo czesto,  bez nacisku na postowanie , co nie czyni go gorszym,

Uważasz,że korzystanie z tak bogatych zasobów forum nie dając w zamian nic jest ok?

,jezeli ktos ma 3000 , 4000tys postów to wiekszosc tych wpisow to przekomazanie sie , docinanie innym , odsylanie do regulaminu, podbijanie gieldy znajomym , a dopiero na koncu udzielanie pomocy czy informacji co sprawia ze forum cierpi na przejrzystosci porad i wiadomosci 

Nie wrzucaj "wszystkich" do jednego wora bo robisz im krzywdę.

Widocznie nie masz pojęcia ile osób jest na tym forum od początku jego istnienia i ile wartościowych informacji zechcieli tutaj umieścić.

Pozdrawiam,życzę zdrowych i wesołych Świąt.

• 0

Giełda jest dodatkiem do forum a nie na odwrót,nie zapominajmy o tym...

Chciałem podkreslic tylko ze ograniczenia hamuja rozwoj a nie usprawniaja , wydaje mi sie ze dział gielda to jeden z kilkunastu sektorow ktore tworza cale forum , nie wiedziałem ze istnieja sektory nadrzedne

Uważasz,że korzystanie z tak bogatych zasobów forum nie dając w zamian nic jest ok?

Teraz to Ty klasyfikujesz to zbyt zbiorczo , czy sama wdziecznosc to malo? jezeli komus moja porada ,doswiadczenie by pomoglo to juz jestem usatysfakcjonowany ,masz racje co do tego ze zasoby informacji tworza uzytkownicy i wazna jest wymiana doswiadczen ale Twoja zasada zeby brac trzeba dac jest zbyt plytka 

Nie wrzucaj "weszystkich" do jednego wora bo robisz im krzywdę.

Widocznie nie masz pojęcia ile osób jest na tym forum od początku jego istnienia i ile wartościowych informacji zechcieli tutaj umieścić.

Pozdrawiam,życzę zdrowych i wesołych Świąt.

nie wrzucilem wszystkich do jednego wora tylko wymienilem pare sytuacji ktore wystepuja , i przeplataja sie z ogromna iloscia wiedzy i informacji o wedkarstwie ,

• 0

Cześć,

czy możliwe jest częściowe skasowanie punktów karnych (ostrzeżeń)? Pewnego dnia dostałem 2 punkty karne za nieregulaminową (to fakt, przyznaję) edycję dwóch swoich ogłoszeń w dziale "sprzedam". Gdybym dwukrotnie przekroczył prędkość na drodze to dostałbym jeden mandat od Policji, nie dwa :) Tak tylko pytam, Mod tu rządzi :)

Herman

• 0

Cześć,

czy możliwe jest częściowe skasowanie punktów karnych (ostrzeżeń)? Pewnego dnia dostałem 2 punkty karne za nieregulaminową (to fakt, przyznaję) edycję dwóch swoich ogłoszeń w dziale "sprzedam". Gdybym dwukrotnie przekroczył prędkość na drodze to dostałbym jeden mandat od Policji, nie dwa :) Tak tylko pytam, Mod tu rządzi :)

Herman

Tą prędkość przekroczyłeś dwoma pojazdami i dwukrotnie zostałeś zatrzymany. więc są dwa mandaty.

• Like 6

• 0

To ja mam uwagę i wniosek do regulaminu forum działu Giełda/Sprzedam

czy  nie powinno byc uregulowania dotyczacego składania ofert Tylko na FORUM  i ich kolejności realizacji(przynajmneij w dziale sprzedam)  ?

(rozumiem fakt kiedy ktos komus sprzedąć nie chce bo sie przejechał  ale to wyjątek  )ale skoro juz mamy regulamin

i dotyczy także działu sprzedam to czy nie powinno byc zapisane ze oferty składamy Tylko w wątku forum i decyduje kolejnośc składania.?

2 razy w zasadzie pod rząd  miałem nieprzyjemnośc ze sprzedajacymi którzy :

- sprzedali na podstawie wczesniejszej oferty złozonej na priv  -> dziwna sprawa bo zgłosiłem chcęc zakupu niecałe 2 minuty po  czasie wystawienia 

- otrzymałem info ze mam cie w nosie juz obgadałem z pozostałymi kupującymi  i nie chce mi sie w tym juz mieszac (chodziło o późniejsze oferty po mojej dotyczacej kilku pudeł gum)

To jest  nasze forum na którym powinniśmy sie szanowac, szanowac nasz czas  i szanowac reguły forum

Nie mam czasu siedziec godzinami i logowac sie co kilka minut zeby zobaczyc co przybyło na forum a skoro juz trafiam rzecz której szukam to chciałbym sfinalizowac sprawe a nie dowiadywac sie po 2 dniach ze juz ktoś inny kupił z takiej czy innej  absurdalnej przyczyny.

Taki wpis do regulaminu spowoduje wiekszy porzadek i brak potem nieprzyjemnych sytuacji z jakimi miałem doczynienia

mam tylko nadzieję że jesli zapis zostanie wprowadzony to tak jak na allegro nie skończy sie zapisami ze przedmiot został skradziony lub uszkodzony żeby tylko ominąc regulamin.

Edytowane przez selk

• 0

Popieram, w regulaminie powinien być zapis iż sprzedaż dozwolona tylko w danym wątku tematycznym autora założonego tematu, na priv jedynie finalizacja w postaci przesłania obustronnie danych do wysyłki ew. (po zarezerwowaniu do czasu odpowiedzi na priv) pytań dodatkowych jeśli ktoś takowe ma na temat sprzedawanej rzeczy by nie robić off-topu z tematu. 

Ja jeszcze dodał bym zakaz komentowania w tematach sprzedażowych bo z niektórych tematów faktyczny off-top się robi i by niejednokrotnie zobaczyć czy ktoś kupił oferwoaną rzecz trzeba sie przedzierać przez wpisy gdyż np. autor wątku nie edytował swojego wpisu sprzedażowego dodając info że z kimś już finalizuje albo iż jest w trakcie rozmów negocjacyjnych.

Ponadto warto określić iż jeśli autor wątku w swoim wpisie zaznacza iż można zarezerwować jakąś sprzedawaną rzecz to nie powinno być już opcji iż "kupuję" likwiduje tą rezerwację. Jeśli ja coś np. zarezerwuję to na czas rozmów na priv z sprzedającym albo w celu zastanowienia i po tym ew. albo zwalniam albo kupuję a w przypadku gdy jest opcja że "kupuję" likwiduje "rezerwacje" to jestem niejakoby eliminowany z możliwości zastanopwienia się - reasumując albo sprzedaż powinna być iż "sprzedam" bez rezerwacji i wtedy kto pierwszy ten lepszy albo jesli "zarezerwuję" to póki się nie wypowienm czy biorę czy zwalniam mogą sie ustawiać kolejni w kolejce rezerwacji a nie że zarezerwuję a ktoś sobie napisze że kupuje i zostaję skreślony z listy. :)

• 0

Nie mam czasu siedziec godzinami i logowac sie co kilka minut zeby zobaczyc co przybyło na forum a skoro juz trafiam rzecz której szukam to chciałbym sfinalizowac sprawe a nie dowiadywac sie po 2 dniach ze juz ktoś inny kupił z takiej czy innej  absurdalnej przyczyny.

A jak nowe zapisy w regulaminie mieliby egzekwować moderatorzy?