Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie we fjordach

harvi

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Konkretow nieznam bo to znajomy odpowida za strone techniczna.

Z tego co pamietam to jedziemy do Kvam.

Mapy batymetrycznej nie posiadam.

Tak jak pisalem ryby beda przy okazji wyjazdu wiec nienstawiam sie na nie jakos powaznie.

Jak bys podal z 2-3 sprawdzone przynety do polowu z brzegu to mi wystarczy.

Pozdrawiam harvi

• 0

Batymetrie możesz dostać ode mnie.

Weź sobie kilka pilkerków 40-70 g, srebrych i srebrnoniebieskich. Do tego kup przywieszki Mustada z piór na hakach 6/0, dostępne w Fishing Mart w cenie ok. 8 zetów za zestaw. Idź na wieczorny przypływ i łów makrele albo na poranny przypływ na rdzawce.

• 0

Mój kolega wrócił kilka dni temu i opowiadał, że duże ryby zaczęli łowić dopiero jak założyli ciężarek i na troku hak z kawałkiem makreli. Wszystkie sztuczne przynęty słabo się sprawdziły. Opowiadał o gościu który łowił z brzegu całkiem duże halibuty. Radzę wziąć poważnie pod uwagę taką ciężką gruntówkę.

• 0

==> Robert

Przyneta powinna sie podobac mnie a pozniej rybie

Zreszta tak samo jak metoda polowu.

Masz odwage pisac na tym forum, ze ktos lowil na ''kawal makreli'', toz to barbazynstwo. Chyba, ze kolega sam nie catch to nie musial relese. :lol:

==> Witek

Juz wiem co mam kupic. Mimo, ze mam blizej do fabryki mustada w szwecji niz do fishing-mart to dostepnosc niektorych produktow jest kiepska.

To samo tyczy sie Abu Garcia. Glowny magazyn jest w holandii. W przyszlym sezonie bedzie dopiero w szwecji.

• 0

Kolega jest C&R tylko w mojej obecności. Po za tym uwielbia jeść. Na szczęście ograniczył wędkarstwo do jednego zagranicznego wyjazdu w roku. Niestety tak czasem bywa, że na odległym łowisku nie da się inaczej lub przywiązanie do moetody skazuje na nędzne połowy. Ale ja Cię rozumiem, jestem pewien, że na Ebro nie chwyciłbym za żywcówkę z karpiem ani mega kulki. Nie marzę o wyjeździe na Lofty bo przeraża mnie ta rzeźnia. Nigdy nie łowiłem za wszelką cenę i tak już zostanie.

• 0

==> Robert

Przyneta powinna sie podobac mnie a pozniej rybie

Zreszta tak samo jak metoda polowu.

Masz odwage pisac na tym forum, ze ktos lowil na ''kawal makreli'', toz to barbazynstwo. Chyba, ze kolega sam nie catch to nie musial relese. :lol:

tak troche off topic, ale wedlug mnie wyholowac dorsza z 70 metrow i potem go 'releasowc' to tez barbazynstwo ;)

• 0

Weź ze sobą średni spinning z gumami na ciężkich 20-35g główkach. Gumy mogą być zwykłe kopyta, ja przy okazji pilkerowania na Lofotach złowiłem kilka ryb w ten sposób, z brzegu też. Nie były to duże ryby, ale na lekkim zestawie zabawa była przednia.

Co do wypuszczania ryb złowionych na dużych głębokościach to jeszcze w przypadku czarniaka to ma to sens. Dorsze, brosmy, molwy nie nadawały się do wypuszczenia.

A na Lofoty warto pojechać nie tylko ze względu na ryby, dla mnie one były tylko dodatkiem.

To zdjęcie jest jedne z gorszych jeśli chodzi o krajobraz, niestety lepszych na razie nie mam w domu.

post-161-1348913545,3351_thumb.jpg

• 0

Środkowa Norwegia jest wg mnie duuuuużo piękniejsza.

De gustibus...zalezy od czego zaczynasz. Ja zaczynalem od poludnia, potem byl zachód a na koncu pólnoc. Lofoty sa zupelnie niespotykane i inne od reszty, takze dlatego ze to inne faldowanie.

Co masz na mysli piszac srodkowa? Pewnie chodzi Ci o zachodnia, na odcinku Stavanger - Alesund...