Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie we fjordach

harvi

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Juz wrocilem z dlugiego weekendu w Norwegii.

Kiepska pogoda i inne zajecia pozwolily mi polowic 2 godziny pierwszego dnia i z 4 nastepnego.

Dosc silnie wialo a lodka byla mala wiec akwen zasadniczo zostal ograniczony do zatoki.

Makrela lapie sie na wszystko, we wszytkich kolorach i wsumie w dowolnych ilosciach.

Na niebiesko srebrnego pilkera (rada Witka) wyciagnalem dwa mniejsze dorsze i rdzawca.

Te pare chwil lowienie ryb morskich tak mi sie spodobalo, ze w przyszlym roku pewnie pojade na zorganizowana wyprawe wedkarska.

• 0

Podpinam się do tematu. Pod koniec maja jadę zorganizowana grupą na Fiordy do Norwegii do Gursken. Jade pierwszy raz. Chciałbym połowić dość lekko, na spining ale także przyszykować trochę mocniejszy zestaw pilkerowy. Był ktoś w tej okolicy. Potrzebuje jakieś rady sprzętowe, przynętowe. Nastawiam się bardziej na spining. Jakie gramatury, na jakiej głębokości szukać?

• 0

Dzięki zawsze coś więcej, a jak te pływy poznać wody? Po prostu przybiera- zwiększa się poziom co widać po brzegach? Najbardziej potrzebuje wiedzy jaki kij tu by był odpowiedni- coś ze sklapu albo pracowni? Coś by sie przydało z zapasem mocy ale i w miarę czułe, lekkie i przyjemne w wyciąganiu rybek- chodzi o spining

• 0

Poszedł priv,a co do kijów to nie doradze za bardzo ,ja miałem w Norge starą serię Robinsonów (USA)2,70 do 80gram i do 120gram powiem tylko że pałowate były żadnej finezji ,a co do czułości( na ciężkie główki będziesz śmigał) to bez desperacji przy rdzawcach i czarniakach brania nie przegapisz niezle kopią po kiju.

• 0

@wujek, nie trzeba jechać na Lofoty żeby mieć takie widoki. Środkowa Norwegia jest wg mnie duuuuużo piękniejsza.

A co bys dokladnie polecil. Bede w tym roku w Norwegii i oprocz lososi to chcialbym jeszcze fiordy zobaczyc. Dodam jeszcze, ze nie mam auta.

Edytowane przez Luckyguliver