gooral Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Witam robie od jakiegos czasu przynety z siersci i syntetykow, ktore uzywam w zestawie z wedka spinningowa na szczupaki.Mam jednak problemy z ladnym wykanczaniem glowek...Kiedys uzywalem takich metalowych oczek :ale mi sie pokonczyly a nie pamietam gdzie je kupilem.Teraz muszki wygladaja gorzej:czasami uda mi sie ladniej zakonczyc:ale generalnie wyglada to jak pol dupy...zatapiac to w epoxy? nie bedzie kapac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 http://www.taimen.com/pl/pl/category/glowki-i-oczy/60/none/0masz tu sporo rożnych rodzai oczek.możesz kupić ołowiane klepsydry z oczkami które wiążesz zaraz za oczkiem co dodatkowa dociąża przynętę lub jednobarwne i do nich przyklejasz jakie chcesz gotowe oczka lub malujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 ja nie chce olowianych moga byc aluminiowe byle duze (te z tajmienia maja max 5mm mi sie wydaje moje mialy z 10). pozatem oczka oczkami, ale mam problemy z ladnym wykonczeniem kolo oczka haczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) No co Ty 10mm to strasznie duże.Jak tego typu złe to kup naklejki 3D i muchy będą takie jak na fotcehttp://imageshack.us/photo/my-images/600/szczupakowe011.jpg/ W dużej mierze wygląd muchy zależy od jakości materiałów użytych do jej wykonaniaJest dużo różnych materiałów na muchy szczupakowe. Istotną cechą jest zdolność zrzucania wody po odrzucie muchy do tyłu,a tu ze znanych mi materiałów najlepiej spisuje się Enrico Puglisi. http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/materialy-syntetyczne Inne materiały to: http://www.bogdangawlik.pl/index.php/cPath/322_100_398 http://www.bogdangawlik.pl/index.php/cPath/322_100_724/KAT/Wapsi%20Craft%20Fur http://www.bogdangawlik.pl/index.php/cPath/322_100_362/KAT/Nylon%20Hair Do wykonani much 3D wykorzystuje się cienkie paski wycięte z "kocyka"http://www.taimen.com/pl/pl/product/hareline-extra-select-craft-fur_5589/92805którymi okręca się hak. Edytowane 1 Lutego 2013 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 ale ja nie pytam co robic z oczami tylko jak wykonczyc glowke!!!! a pozatym muchy robie +- 15cm musza byc duze oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Kiedyś, tak z 10 lat temu też miałem tego typu problemy, ale podpatrzyłem trochę na filmach, kupiłem dobrych materiałów i krok po kroku robiłem wszystko jak na filmie(A.Sikory, wtedy ciężko było o co innego) no i powoli moje muchy zaczęły wyglądać jak należy. Teraz na youtube jest dużo świetnych filmów, polecam na długie zimowe wieczory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Andru - ale on do spina szuka Wiec - im cieższa tym raczej lepiej, w spinie bym syntetyki olał i sie na zonkerach skupiłCo do samej główki - jedyne co moge doradzić to staranność, równe układanie nitki, zbudowanie główki raczej małej, krótkiej.Żywica jest ok, z tym że kup szybkoschnacą - 5 minutową i oblewaj trzymając muche w palcach - robisz wtedy cos w rodzaju "hełmu SSmana" z góra nachodząca trochę dalej na materiały - dzięki temu mucha w wodzie ma lepszy profil. Do tego duże naklejane oczy i jeśli potrzebujesz, to nawinięty drut ołowiany na trzonek haka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) wlasnie mam problemy z doborem materialow bo wszedzie pokazuja muchy do muchowki a to inna liga wagowa...Ja uzywam jakis syntetykow + jakby plotna z wplecionymi dluzszymi wlosami nie wiem jak to nazwac taka ala syntetyczna siersc... - i wlasnie nie wiem jak to mocowac do haka - ja to kroje w paski i owijam haczyk dookola - przewiazuje nitka z przodu i dokladam kolejna warstwe. - problem zaczyna sie przy oczku haka - bo tam olow na trzonku, wiec nitka i material wpadaja miedzy zwoje olowiu. Jak uzywalem tych glowek metalowych to problemu nie bylo - glowka miala naciecie i wchodzila na hak od gory a pozniej tylko na "8" owijalem kilka razy i tyle. Co do zonkera to jest pierunsko drogi (zwykle kilka euro za pare paskow i do tego krociutkich). Mam kilka skorek z krolika, ale tylko biale szare i czarne to tego lubie muchy takie bardziej puchate a siersc krolika to jak dam malo nadaje sie tylko na nozki a jak duzo to zas schnie 2 lata i jak zapomne pudelko otworzyc to mozna pawia puscic po tygodniu... ;( oczy wlasnie kupilem bodaj 11 czy 14mm ).Co do ciezaru to robie 2 warianty - slabo tonacy i lepiej tonacy. Jak przesadzalem z bucktailem na glowce to mucha wcale nie tonela przy swoich gabarytach a jak z obciazeniem to niemal nie pracowala...Preferuje bucktaila na kotwiczce z tylu a glowke ciezsza - wtedy mozna niemal pionowo nimi pracowac. Edytowane 1 Lutego 2013 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) za dużo herbaty wypiłem Edytowane 1 Lutego 2013 przez Mateush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) wlasnie mam problemy z doborem materialow bo wszedzie pokazuja muchy do muchowki a to inna liga wagowa...Ja uzywam jakis syntetykow + jakby plotna z wplecionymi dluzszymi wlosami nie wiem jak to nazwac taka ala syntetyczna siersc... - i wlasnie nie wiem jak to mocowac do haka - ja to kroje w paski i owijam haczyk dookola - przewiazuje nitka z przodu i dokladam kolejna warstwe. - problem zaczyna sie przy oczku haka - bo tam olow na trzonku, wiec nitka i material wpadaja miedzy zwoje olowiu. Jak uzywalem tych glowek metalowych to problemu nie bylo - glowka miala naciecie i wchodzila na hak od gory a pozniej tylko na "8" owijalem kilka razy i tyle. Co do zonkera to jest pierunsko drogi (zwykle kilka euro za pare paskow i do tego krociutkich). Mam kilka skorek z krolika, ale tylko biale szare i czarne to tego lubie muchy takie bardziej puchate a siersc krolika to jak dam malo nadaje sie tylko na nozki a jak duzo to zas schnie 2 lata i jak zapomne pudelko otworzyc to mozna pawia puscic po tygodniu... ;( oczy wlasnie kupilem bodaj 11 czy 14mm ).Co do ciezaru to robie 2 warianty - slabo tonacy i lepiej tonacy. Jak przesadzalem z bucktailem na glowce to mucha wcale nie tonela przy swoich gabarytach a jak z obciazeniem to niemal nie pracowala...Preferuje bucktaila na kotwiczce z tylu a glowke ciezsza - wtedy mozna niemal pionowo nimi pracowac. Jak dojedziesz syntetykiem do ołowiu to zakończ. Ołów owiń nicią lub cienką warstwą jakiegoś dabingu następnie na to nasuń od przodu kawałek mylaru w jakim tam ci będzie pasować kolorze, nicią wiodącą zarób mylar od oczka haka tworząc jednocześnie małą główkę, następnie do mylaru przyklej oczy 3D w jakiej tam ci pauje wielkości i zalej to epoxy 5 min hej Edytowane 1 Lutego 2013 przez spinnerman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 no jest pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Kilka sprawKup nitkę grubszą, do dużych much. Ja używam uni Big Game - będzie ci łatwiejołów na trzonku ściśnij przód-tył, tak by był zgnieciony i nie było przerw. Idąc nitką pod bardzo dużym skosem przewiń olów w jedną i drugą - tak by nawój nitki obejmowal 2-3 nawoje ołowiu. Po kilku razach na ołowiu robi się "siatka na szynkę" i można wiązaćPolookaj za ciężkimi metalowymi glówkami, w pl można kupić. Takie coneheady pełne w środku, nakładane na haczyk.Zamiast syntetyków pod spina użyj zonker strips. Ważne, by na ogon było proste, na tułów tzw "cross-cut". Proste są cięte z kierunkiem włosia - najczęściej spotykane, cross są w poprzek włosia, dzięki czemu ładnie się tułów uklada. Wierz mi, mało syntetyków tak pracuje jak królik, do much tego nie używam, bo wodę pije i jest ogólnie trudne rzucanie.Szedłbym nawet dalej i robił sobie zonker strip z lisa. Skórę z lisa znajdziesz kupisz dosc łątwo, napisz do "Przyjaciół Raby", im kiedyś zostawiłem kilka kartonów które dostałem od czytelnika. Można szukać różnych kolorów. Lis jest dłuższy, miękki, ma bardziej pancerną skórę - daje radę, muchy po 25cm na tym umotasz, jak chcesz to mam haki odpowiednich rozmiarów - 8/0.Co do syntetycznego dywanu, ja kupowałem w Visionie i było dośc ok cenowo, ale też i jakość dobra, lubię z tego kręcić.I na koniec, co do główek, ja robię trick taki, ze jak kończę nawijać tułów, to wiążę bardzo symboliczną, długą główkę z grubej nici. 3 węzły, obcinam nitkę, na to lakier. Kilka minut na podeschnięcie i nową nitką - 6/0, czyli dość cienką jak na te muchy. Wiąże nia na frankenstein-główce coś jak kołnierz, czasem w innym kolorze, by mieć np efekt "red-head" i kończę główką wiązaną nicią 6/0 - bardzo małą, lekką i zgrabnie wyglądającą, jak w zwykłym streamerze a nie 20cm klocu. Ale - to tylko jak sie mi chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 uzywam uni kevlaru jakiegos (najgrubsze co znalazlem). Coneheadow duzych nie widzialem (nic co by przelazlo przez hak 7/0). Reszte mi opiszesz jutro bo polowy nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 ok, postaram sie coś wygrzebać żeby ci pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 ok, postaram sie coś wygrzebać żeby ci pokazaćwezme skrzynke z materialami to mi powiesz co do czego bo wygladaja te moje muchy srednio (za to sa lowne ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Jeśli poważnie myślisz o muchach szczupakowych, to rozważ proszę temat much tubowych. Moim zdaniem do spinningu nadają się lepiej, a w przygotowaniu nie są trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 ja nie tyle powaznie o nich mysle co ich uzywam z dobrymi rezultatami od kilku lat.. tubowe sprobuje pierwszy raz ukrecic moze w przyszlym tygodniu (kupilem tuby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi