Skocz do zawartości
  • 0

Zaparowane okulary polaryzacyjne.

rapia

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Być może będziesz się śmiał, ale jest taki stary patent, który wykorzystuje większość... nurkujących.  :lol:

Uwierz mi, to działa! Przynajmniej w przypadku maski do nurkowania.

Kiedyś smarowało się od wewnątrz maskę najzwyczajniejszą pastą do zębów, czekało aż wyschnie, potem wycierało delikatnie ściereczką i .... tyle.

Maska nie parowała. Tego akurat do okularów nie polecam, bo większość obecnych past do zębów może porysować szkła.

Potem koledzy pokazali sposób znacznie prostszy:

wystarczy użyć własnej śliny na suchą powierznię szkła (tworzywa), ów specyfik palcem rozprowadzić, wypłukać w wodzie (nie zmywać) i gotowe.

Sam jestem ciekaw czy ten z pozoru drastyczny sposób pomoże również w tym przypadku.

Ewentualnie można by również spróbować jakiegoś specyfiku ze stacji benzynowej służącego przeciw parowaniu szyb w samochodzie.

• 0

Wiem, że w aucie jak szyby nadmiernie parują to odtłuszczamy(?) i przecieramy np. ściereczką z spirytusem. Na okularach też powinno działać, aczkolwiek nie sprawdziłem. Prosty sposób.

Edytowane przez wobler129

• 0

Ww. Brendy mają powłokę antifog. Też kupiłem i polazłem na ryby w największa duchotę, niestety nie pomogło, nic nie pomoże przy dużej wilgotności powietrza i mocno przylegających okularach. Do maski do nurkowania pluję i nie mam z parowaniem problemu, ale nie sądzę, żeby w przypadku okularów pomogło, mnie na pewno denerwowałyby te mazy, które na pewno pozostaną. Jeżeli chcesz tego spróbować to pamiętaj, żeby przed pluciem nie jeść snikersów ani golonki :). Ze spirutusem też bym uważał, nie wiadomo w jakie powłoki wyposazone sa okulary, do odtłuszczenia wystarczy woda z mydłem.

• 0

jako że pocę się strasznie na nosie to wnerwiało mnie strasznie parowanei blycków... przypadkowo nabyty środek do mycia szyb z anty-fog'iem problem rozwiązał (wystarczy przed wyjściem spryskać i wytrzeć) przynajmniej na moich szklanych....tylko cena trochę zaporowa bo 7zł za pol litra ;) ....http://www.superdelikatesy.pl/produkt,2134,clin-anti-fog-p%C5%82yn-do-mycia-szyb-500ml.html

Edytowane przez TriMack

• 0

Spirytus za szybko wyparowuje. Lepszy sposób to natrzeć od wewnątrz sokiem z ziemniaka lub płynem do mycia naczyń i zostawić aż wyschnie zupełnie. Potem wypolerować (nie myć) szmatką z mikrofibry.

W 100% nigdy się nie da wyeliminować parowania, duży wpływ na to ma kształt oprawek - jak bardzo przylegają do twarzy. Acha i warto sprawdzić w palcach czy płyn nie ma mikrogranulek bo mogą porysować szkła, dobry jest ludwik.