Zdzisław Czekała Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Nowy projekt: "Shakespeare Worcestershire Boron" 10'0" #7/8/9 w wersji "double hand" dedykowany do połowu dużych pstrągów i być może głowacic. Insert uchwytu kołowrotka wykonany z akrylu, przelotki "snake" S6, Rękojeść korek z czerwonymi wstawkami z korka BURL, omotki czerwony metalik. Nazwałem tę wędkę "The Lord of the Red Rings" - nawiązanie do Tolkiena i do czerwonych omotek wędki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 I jeszcze jedna "double hand": Fibatube Salmon Fly 14'0" w kasie 9/10, potężna wędka do połowu potężnych ryb w Polsce ich brak więc będzie służyła do zabawy i nauki rzutów. Do budowy wędki wykorzystałem przelotki "snake" S6, duży aluminiowy uchwyt, dzieloną korkową rękojeść z wykończeniami z korkogumy i czerwonego korka BURL, omotki czarne z czerwonymi wstawkami. Efekt na zdjęciach. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Nowy projekt: "Shakespeare Worcestershire Boron" 10'0" #7/8/9 w wersji "double hand" dedykowany do połowu dużych pstrągów i być może głowacic. Insert uchwytu kołowrotka wykonany z akrylu, przelotki "snake" S6, Rękojeść korek z czerwonymi wstawkami z korka BURL, omotki czerwony metalik. Nazwałem tę wędkę "The Lord of the Red Rings" - nawiązanie do Tolkiena i do czerwonych omotek wędki. Za samo "The Lord of the Red Rings" jest warta zlikowania Chociaz ten boron ma zla passe ostanio na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Wymyśliłem sobie, że dam do renowacji kij, który mam już od bodajże 20 lat, stąd też i sentyment do niego, a poza tym ciągle na niego łowię. Zdzisław zrobił to dokładnie tak, jak sobie zaplanowałem, udało się zachować grawerowaną, metalową tuleję i oryginalne napisy. Myślę, że jeszcze długo mi posłuży. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez marekn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Korek nie pasi. Reszta cacy, łącznie ze "śnieżyczkami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 A co konkretnie nie "pasi" jakość, kształt, ilość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Arek, mnie tam akurat "pasi", a to chyba najważniejsze, nie ? Edytowane 3 Stycznia 2016 przez marekn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja kija w ręce nie miałem więc ... grunt że właściciel zadowolony. Korek nie pasi ogólnie do kolorystyki. Piana załatwiła by sprawę. Za duży bałagan na rekojesci. Oczywiście to tylko moje oko tak ocenia (z netu). Real może jest zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Korek pasi ...zawsze ciekawy projekt Może dałbym cieplejszą omotkę ale zimna znowu " pasi" do metalu Fajnie że staruszek dostał drugie życie Edytowane 3 Stycznia 2016 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Ja kija w ręce nie miałem więc ... grunt że właściciel zadowolony. Korek nie pasi ogólnie do kolorystyki. Piana załatwiła by sprawę.Za duży bałagan na rekojesci.Oczywiście to tylko moje oko tak ocenia (z netu). Real może jest zupełnie inaczej. Wizualizacja wędki nawiązuje do oryginału czarne omotki z niebieskimi metalicznymi wstawkami dokładnie takimi samymi jakie były. Patrząc tylko na zdjęcia to faktycznie masz trochę racji szczególnie co do "bałaganu", w momencie ogarnięcia całości wygląda to już zupełnie inaczej, na zdjęciach nie widać całego oryginalnego opisu wędki, który utrzymany jest w zdecydowanie niebieskiej kolorystyce. Metalowy cylinder też nie ułatwił zadania mogła by być i pianka ale Marek życzył sobie rękojeść dzieloną z korka więc jest korek i to w większości niebieski BURL. Z początku sam dość sceptycznie podchodziłem do projektu ale końcowy efekt okazał się naprawdę bardzo przyjemny nie tylko od strony wizualnej ale i od czysto technicznej. Wędka przyśpieszyła, a dzięki metalowemu cylindrowi umieszczonemu na końcu również fantastycznie wyważ wędkę z kołowrotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dokładnie, "jak chciał, tak ma", a zależało mi na korku i zachowaniu tej metalowej tulei. @mrWhite7 w rzeczywistości ta omotka jest ciemniejsza niż wydawałoby się patrząc na zdjęcie i pasuje mi do zachowanego oryginalnego opisu wędki, gdzie jest sporo niebieskiego . Poza tym ten cylinder na końcu rzeczywiście kapitalnie wyważa wędkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Łubię projekty pana Zbyszka bo są przemyślane i mają smak , więc patrząc tylko na zdjęcie rękojeści można odnieść wrażenie że kłuci się ciepło korka z zimnem metalu (którego jest sporo) i zimnem omotek , trudno taki projekt ogarnąć i jest sztuką tak to wykonać aby była harmonia i ład i cieszę się że panu Zbyszkowi się to udało (jak zawsze zresztą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zdzisławowi chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Zdzisław oczywiście . Nie znam osobiście stąd pomyłka:) Edytowane 4 Stycznia 2016 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dokładnie, "jak chciał, tak ma", a zależało mi na korku i zachowaniu tej metalowej tulei. @mrWhite7 w rzeczywistości ta omotka jest ciemniejsza niż wydawałoby się patrząc na zdjęcie i pasuje mi do zachowanego oryginalnego opisu wędki, gdzie jest sporo niebieskiego . Poza tym ten cylinder na końcu rzeczywiście kapitalnie wyważa wędkęNo to goo...cio. Pochwal się wiec długością kija,ciężarem wyrzutu, jakie i ile przelotek, młynek jaki do niego przyczepiasz i odległością od środka stopki co końca dolnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 czy da się zmienić uchwyt kołowrotka w muchówce bez demontowania rękojeści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 27 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Nowy projekt wędki spinningowej zbudowanej z różnych blanków (jakich nie wiem poza jednym) długość 258 cm, trzy części, c.w. od 1 do ? g może 8 g może 10 g wyjdzie podczas wędkowania. Minimalistyczny projekt wędki do łowienia okoni, kleni, jazi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Wprawdzie nie znoszę rękojeści dzielonych, ale bardzo jestem ciekaw efektu końcowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Wędka już wstępnie przetestowana bardzo ładnie się ładuje i mocno katapultuje przynęty od 1,2 do 2,2g (takimi łoiłem), czucie prowadzonej przynęty powiedział bym, że prawie wzorcowe, a sama wędka nie gnie się zbytnio nawet w mocnym prądzie. Blank przypominał pracą muchówkę więc aby rozłożyć odpowiednio obciążenie na wędce przybliżyłem przelotkę wejściową bliżej uchwytu, a sam uchwyt pochyliłem lekko do blanku aby zmniejszyć załamanie na pierwszej przelotce. Tunel to osiem przelotek KT 4,5 następnie Stożek na trzech przelotkach KR 12H; KR 7M i KB 4,5. Rozmieszczenie przelotek od szczytu 8,5; 18,5; 29,5; 41,5; 54,5; 68,5; 83,5; 101,5; 122,5; 145,5; 177 nóżka kołowrotka 231 czyli 53 od przelotki wejściowej. Całość po uzbrojeniu jeszcze bardziej przypomina blank muchowy ale mi to nie przeszkadza łowi mi się tą wędeczką bardzo przyjemnie i komfortowo, bardzo mi odpowiada głębokie i progresywne ugięcie. Rybek jeszcze nie holowałem łowiłem raptem dwie godziny brak czasu i czystej wody w rzekach. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego projektu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Ja szukam travela pod morskie trocie z plaży,może Pan coś zaproponowaćna priv . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Czekała Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 I jest ok, po kilku godzinach na rybach i po kilkunastu rybkach uważam, że mam nową zabaweczkę do spinningu (teraz moją ulubioną) na klenie, okonie i im podobne. Rybki holuje się bezproblemowo powiedział bym, że aksamitnie jej głębokie ugięcie daje komfort i bezpieczeństwo jednocześnie stosunkowo szybka pozbawia rybki złudzeń nawet takich w granicach 40 - 45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi