Skocz do zawartości

Exist, Branzino czy Certate ?

macumania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym sprawić sobie prezent.

Mam jednak zagwostke, bo każdy z w/w modeli jest na poziomie.

Branzino użytkuje 2 rok i wiem, że jest niezawodny i nie żałuje wydania kasy.

Nie miałem styczności z Existem i Certate. Z opowiadań kolegów po kiju Exist "wygrywa zawody".

Czy ktoś mógłby mi poradzić na co zwrócić uwagę ? Co jest dobre, lepsze i najlepsze ( oczywiście z autopsji... )

Dzięki z góry za wymianę zdań.

Toż jej przecież nie wykluczyłem :rolleyes:

Tak na serio, to stawiam w jednym szeregu stellę z existem. Różnią się troszkę "odczuciami" związanymi z pracą mechanizmu.

Niestety dalej sprawa jest poważniejsza, bo przy delikatnych niuansach związanych z pracą mechanizmu, wystarczy trafić gorszy  egzemplarz (nowy) i też można być zawiedzionym- zarówno w przypadku stelli jak i exista. Kupuj tam, gdzie istnieje możliwość ewentualnej wymiany.

Edytowane przez DonPablo

Exist czy certate???.Pytanie do czego ma być przeznaczony.Exist piękny bardzo lekki i inne och ach,ale? prekładnia mniejsza delikatniejsza i mniej wytrzymała niż w certate.Po dwuch sezonach użytkowania certate pracuje identycznie jak nówka a exist już nie,czuć wyrażnie trybiki.Mimo że Certate pracowało z dużo cięższymi przynętami.Reasumując do cięższego łowienia -CERTATE. A EXIST - okoń , jaziokleń,pstrąg i koniec, nie ciężej

Jakbym ja miał wybrać, to na 100% CERTATE.NO i parę groszy w kieszeni :D . No ale to moja obiektywna opinia.

Exist czy certate???.Pytanie do czego ma być przeznaczony.Exist piękny bardzo lekki i inne och ach,ale? prekładnia mniejsza delikatniejsza i mniej wytrzymała niż w certate.Po dwuch sezonach użytkowania certate pracuje identycznie jak nówka a exist już nie,czuć wyrażnie trybiki.Mimo że Certate pracowało z dużo cięższymi przynętami.Reasumując do cięższego łowienia -CERTATE. A EXIST - okoń , jaziokleń,pstrąg i koniec, nie ciężej

Jakbym ja miał wybrać, to na 100% CERTATE.NO i parę groszy w kieszeni :D . No ale to moja obiektywna opinia.

Warto dodać, dla "rozjaśnienia", że Daiwa Certate i Daiwa Exist miały takie same przekładnie :rolleyes:

Edytowane przez chub norris
  • Like 1

Jakbym ja miał wybrać, to na 100% CERTATE.NO i parę groszy w kieszeni :D . No ale to moja obiektywna opinia

A to ci historia !!! Daiwa zrobiła topowy model kołowrotka z przeznaczeniem łowienia drobnicy !!! :D  :D  :D z tymi pstrągami to proponuję nie ryzykować bo jak niechybnie siądzie trotka to tylko paździory posypią się z młynka za 3 klocki :lol:  :lol:  :lol:  

Warto dodać, dla "rozjaśnienia", że Daiwa Certate i Daiwa Exist miały takie same przekładnie :rolleyes:

Niestety kolega jest w błędzie.rozbierałem obydwa i w certatce  2010r przekładnia jest wyrażnie większa i zęby są wyrażnie masywniejsze. 

Edytowane przez skalek-77

Kupowałem tam Branzino i Stellke.

Do Stelli niestety nie dostałem karty gwarancyjnej, pisałem do nich ale bez skutku. 

Na szczęście, mam kolegę który Shimano składa i rozkłada jak ja puzzle z Kinder niespodzianki, dlatego im odpuściłem z papierami.

• Like 1

katowałem jedno i drugie...exist i certate ... dostały niemiłosiernie po dup....powiem tak : polecam każdemu , po prostu nic się z tymi kręciołkami nie stało,poszły w drugie ręce i wiem ,że robią dalej swoje, zachowując się przy tym nieprzyzwoicie kulturalnie bo są dalej jak nowe.....

Musi byc ten czarny (hyper branzino) ? nie wystarczy zwykly srebrny Hyper custom ?

I to śię zgadza,zwykły to kołowrotek na krótką chwilę, nowe po małym przebiegu potrafią wkurzyc pracą przekładni.

Zbyt delikatny i preferowany raczej do bardzo delikatnego spinningu.

Tak na margineśie te kołowrotki to jakieś nieporozumienie,wszystkie jakie miałem,a miałem sporo,posiadały tą samą bolączkę,

a mianowicie te słynne ząbkowanie z którym już nic nie da śię zrobić.Były to kołowrotki prawie nowe.

To kołowrotek TOP wg.Daiwy. Ale nie powinien mieć takich objawów,tymbardziej po krótkim użytkowaniu.

Tak powoli zauważam że Daiwa obniżyła swoje loty w porównaniu np. do Shimano.

A to za sprawą bajeranckich kosmicznych technologi i nie tylko.

Gdyby ktoś rozkręcił Exsista to odkrył by, że to co on stanowi jest bardzo ale to bardzo delikatne.

Pozdrawiam 

Józef Leśniak

Edytowane przez Leśniak

Panie Józefie, Polak to taki ludek co jak już na coś nazbiera drogą wielu wyżeczeń to chciałby się tym cieszyć do końca życia i zabrać to jeszcze do grobu a Japońce przez ostatnie 30 czy 40 lat boom-u technologicznego przyzwyczaili się do tego co dobre i kupują obecnie to co najlepsze stąd na rynku tyle modeli Daiwy. Oni  kupują kołowrotek z technologią pozwalającą w danej chwili łowić najprecyzyjniej i najskuteczniej jak to jest możliwe a nie po to żeby nim kręcić. I to jest ta różnica pomiędzy Daiwą a Shimano  :D To tak jak ze starymi Mercedesami-jeżdżą do dzisiaj ale nie chciał bym mieć samochodu który do setki buja się pól minuty  :( Pozdrawiam.