Skocz do zawartości

Exist, Branzino czy Certate ?

macumania

Rekomendowane odpowiedzi

Daiwa czy Shimano , Real czy Barcelona , Śląska czy Zwyczajna Samsung czy iPhone... ? Wszystko jest dobre, ale nie dajmy się zwariować. Zgadzam się z przedmówcą. Kupujemy dzisiaj młynek, on jest dobry na 2 lata(dobry technologicznie) a pozniej czas go opylić na rynku wtórnym, dołożyć i nabyć co technologicznie bardziej zaawansowanego... taki świat...

To że kołowrotek ma delikatne części w środku to żadna nowość, wszak to tylko kołowrotek a nie klucz francuski :)

Proponuję przejść na multiki Shimano lub Daiwa. Oczywiście okrąglaki klasy CC lub Ryoga. Ta sama kasa co super hiper korby tyle, że wytrzymają kilka razy dłużej i jaki sznyt... ;)  :lol:  :D

Albo na ruskie gwiazdy bo one to są wogóle nie do zajebania a i kulture pracy mają aligancką  :wacko: 

Muszę to rozważyć. Stelle już miałem (nawet trzy sztuki), jakieś Daiwy również, czas na "ruskie" wynalazki... Dzięki Kolego za podpowiedź... :)

Tylko nie wynalazki  :angry: w moich stronach to klasyka. Znawcy tematu uważają, że to,  tu między Bugiem a Wisłą jest kolebka polskiego castingu hej !  :D 

W tamtych czasach cała PRL tego używała :D Na początku lat 80 jako młody szczaw pojechałem na zakładowe kolonie letnie gdzieś do ośrodla wxczasowego w przepastnych lasach ZSRR . Pamiętam, że przez trzy tygodnie pobytu jeden raz zawieźli nas autobusem do Mińska żebyśmy mieli co opowiadać jak tam ładnie  :D  pokazali metro i jeden fajowy sklep w którym kupiłem mamie złoty pierścionek i pierwszy swój wymażony spiner ze wspomnianym wyżej kołowrotkiem. Ale byłem szczęsliwy :)  nigdy tego njie zapomnę hej ! ;)

Przepraszam, że wtrącam się w sentymentalne podróże, ale już nie daję rady...

Jak widać i wśród wędkarzy obowiązuje zasada "gdzie dwóch Polaków, tam trzy różne opinie na ten sam temat". Dodam więc swoją.

Daiwa. Owszem słyszałem o PRZYPADKACH kołowrotków z najwyższej półki, które nie wykazywały się wystarczająco jedwabistą pracą. Zazwyczaj wymiana na inny egzemplarz pomagała. Jak jest tego przyczyna- nie wiem, może sprzedawcy w sklepach w wolnych chwilach robią sobie zakłady "czy na sucho dam radę go zajechać?" :D

Widziałem za to takie kołowrotki zakatowane przez "specjalistów", dla których ustawienie hamulca "na amen" jest jedynym słusznym i służy zwłaszcza do wyszarpywania przynęt z zaczepów na plecionce 0,2. One coś potem nie wiedzieć czemu- "ząbkują"...

"Kurczę, wydałem dwa klocki na kołowrotek, to powinien to wytrzymać....do końca świata i to bez serwisu."

Wg mnie zwykły exist nie wytrzyma długiej orki z główkami po 30-40g na Wiśle, bo jest zaprojektowany do precyzyjnego łowienia bassów i pstrągów stosunkowo lekkimi przynętami. Natomiast hyper w wielkości 2500-3000 powinien to znieść, bo materiał wykorzystany do budowy mechanizmu jest taki, jak w saltidze.

Nie udało mi się żadnego z moich kołowrotków doprowadzić do stanu "ząbkowania", więc ogólnie jestem trochę zdziwiony tym, co tu czytam.

Ogólną bulwersację u wędkarza wywołuje praca drogiego kołowrotka. Jeżeli jest inna niż w jego snach ( no bo jak ma się kręcić młyn za 3tys ++ ? ) to wtedy są takie a nie inne opinie.

Zapomnieć jednak nie należy, że to tylko maszyna jak każda inna i ma prawo mieć też wady. Jeżeli my ludzie mamy wady, dlaczego kołowrotek może ich nie mieć?

p.s. mój branziono jeszcze nie ma żadnych wad... Orka na rzekach, jeziorach i morzu(bałtyckim)

Ogólną bulwersację u wędkarza wywołuje praca drogiego kołowrotka. Jeżeli jest inna niż w jego snach ( no bo jak ma się kręcić młyn za 3tys ++ ? ) to wtedy są takie a nie inne opinie.

Zapomnieć jednak nie należy, że to tylko maszyna jak każda inna i ma prawo mieć też wady. Jeżeli my ludzie mamy wady, dlaczego kołowrotek może ich nie mieć?

p.s. mój branziono jeszcze nie ma żadnych wad... Orka na rzekach, jeziorach i morzu(bałtyckim)

będziesz wniebowzięty -zapewniam ;) fakt,że wisły nim może i nie należy katować ,nie sprawdzałem, ale na zaporówkach dostał główkami po 35 gr i nawet nie jęknął ;)

Owe czucie przekladni jest chyba jedyna bolaczka tych topowych daiw.Tylko jak to sie dzieje,ze niektorzy maja mocno eksploatowane krecioly i chodza dalej miekko a w innych po sezonie a nawet wczesniej praca przestaje byc maślana i czuc tryby,mimo że owe egzemplarze mogly zejsc z tasmy produkcyjnej jeden po drugim.Moze nalezy poszukac przyczyny w nieprawidlowym serwisie albo zbyt poznym.Ciekawe jaką teorie ma na to japonski serwis daiwy...

Jedyną opcją posiadania dobrego drogiego i niezawodnego kołowrotka jest zakup Van Staal-a, i żeby nie było,tu nikt nie gwarantuje super lekkiej maślanej pracy mechanizmów,gwarantowana jest nie zniszczalność,szczelność i wysoka cena.

Wracając  do Daiwy,są różne modele do różnych zastosowań,popatrzcie na Saltigi, przecież mogliby odchudzić je na maxa,ale nie,bo są modele preferowane do zadań ciężkich i do lekkich,jest aspekt ekonomiczny,i jeszcze jedno co do starych kręćków,kiedyś każdy chciał zrobić coś co jest najlepsze,najtrwalsze i nie do zniszczenia,teraz priorytet to sprzedać w miarę dobry kołowrotek,Być może to znane już ludziom "planowe postarzanie produktu" myślicie że naszego hobby to nie dotyka? Ci którzy nie oglądali,polecam bo wiele to wyjaśnia o dzisiejszych czasach.

http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU

A jest sposób na owe ząbkowanie Panowie!!!

Ja zatykam uszy a kolega mający daiwe nosi słuchawki z muzą, i nic nie ząbkuje.

A tak na poważnie to kilka młynków przerobiłem ze stajni daiwa i

Certa 2500 ze starej serii (niebieska) to najlepszy produkt jaki miałem, zadne hiper, digger itd.

3 sezony zanderowania 20-35gr i na zaporówkach i na jeziorach i..... i nic z nią się nie działo.

Fakt od początku przekładie słychać może i jakieś ząbkowanie jednak nie dlatego kupuję owe młynki by wsłuchiwać się

ale po to by zawsze były gotowe na walkę z rybą.

I w dupie mam czy ząbkuje czy coś słychać, ma działać zgodnie z przeznaczeniem czyli kręcić.

A ze swojego słownika wykreślcie słowo "maślana" i już będzie wszystko dobrze.

pzdr,

ZH

• Like 2

Mi się wydaje że oburzenie wynika stąd ,że np shimańce w podobnej cenie lub sporo niższej, nie ząbkują,. Rozumiem Wasze rozgoryczenie,Płacisz np 3 koła za Top Daiwę i ząbkuje,a taki TP z tego samego roku nie ząbkuje,

wkurzyć może taka sytuacja,No bo jak chcę mieć daiwę to muszę liczyć się z ryzykiem,a chyba własnie po to płaci się tyle, bo chce się uniknąć własnie tego ryzyka niezadowolenia.druga kwestia to czy kołowrotek jest katowany na granicy przeznaczenia(jerki, koguty ),czy stosowany raczej lajtowo.

Generalnie Japońce z tego co rozmawiałem ze znajomym skośnookim,stosują do lżejszego łowienia stała szpulę,(poza może łowami morskimi jak GT-poppingiem i jiggowanie za tunkiem)ale tam lataja wielkie morskie maszyny.reszta to multiki,na bassy snake fishe itd.poza tym jako że to naród nie biedny,mają nieraz po kilka jak nie nasicie zestawów na łodzi,czyli praktycznie nie są w stanie wyeksploatować każdej maszynki ,bo generalnie co waga przynęty i rodzaj to inny dokładnie dopasowany zestaw,po co zmieniać przynęty jak można zmienić cały zestaw :D

Panowie mam pytanko co by kolejnego tematu nie zakladac.Jesli kupuje cos z Japoni to place clo 3% +podatek 23%.A jesli kupuje to samo np z wysylka do innego kraju EU?? np Francja Niemcy??

Masz większą szansę że ominiesz te 26%.Tpe kupował z do Anglii i przeszło mu bez bólu :) .