Skocz do zawartości

Blanki Restaffine i wędki na blankach Resstafine

Jozi

Rekomendowane odpowiedzi

To zdjęcie z katalogu firmy Waterland, dla której w 2007 r Restaffine zrobiła limitowaną serię wędek Monster.

Wędki były sygnowane nazwą Waterland Monster Edition i przez Waterland sprzedawane jako własne.

post-52249-0-46720600-1593435057_thumb.jpg

Mam nadzieję, że tłumaczenie wniesie nowe informacje do sprawy.

Rozmawiałem ponownie z p. Krzysztofem. Przyznał, że pierwsze dostawy blanków Monster były rzeczywiście boronowe po całości, jednak ze względu na zdarzające się krzywe szczyty i wynikające z tego reklamacje, kolejne dostawy były już grafitowe. Co szokujące, dowiedział się o tym nie od Japończyków a z autopsji, czyli po obejrzeniu złamanej szczytówki. Po wysłaniu oficjalnego zapytania, potwierdzili, że kolejne blanki dostał bez boronu.

Niech każdy sam wyciągnie wnioski.

Przypuszczam, że na rynek JDM robili wędki boronowe po całej długości, zgodne z opisem na oficjalnej stronie,

a co wysyłali za granicę, to nie ma już pewności.

Wszystko co robią Japończycy na własny rynek ma wyższa jakości ,podobno w ten sposób buduje się tam szacunek (warte na saldowania ) . Jak jest z tym boronem w ich blankach na rodzimy rynek wiedza tylko oni sami i ci co te wędki połamali . Ale możesz mieć racje  i to dosci smutne  .      

Edytowane przez GREK

To zdjęcie z katalogu firmy Waterland, dla której w 2007 r Restaffine zrobiła limitowaną serię wędek Monster.

Wędki były sygnowane nazwą Waterland Monster Edition i przez Waterland sprzedawane jako własne.

monster edition-strona z katalogu waterland 2.jpg

Mam nadzieję, że tłumaczenie wniesie nowe informacje do sprawy.

Rozmawiałem ponownie z p. Krzysztofem. Przyznał, że pierwsze dostawy blanków Monster były rzeczywiście boronowe po całości, jednak ze względu na zdarzające się krzywe szczyty i wynikające z tego reklamacje, kolejne dostawy były już grafitowe. Co szokujące, dowiedział się o tym nie od Japończyków a z autopsji, czyli po obejrzeniu złamanej szczytówki. Po wysłaniu oficjalnego zapytania, potwierdzili, że kolejne blanki dostał bez boronu.

Niech każdy sam wyciągnie wnioski.

Przypuszczam, że na rynek JDM robili wędki boronowe po całej długości, zgodne z opisem na oficjalnej stronie,

a co wysyłali za granicę, to nie ma już pewności.

Ze zdjecia sie raczej nie da przetlumaczyc chyba ze ktos zna Japonski ale wedlug mnie te wedki to sam wegiel bez boronu a nazwa tylko taka sama (ボロン nie ma tego znaczka w opisie nigdzie a to po japonsku boron, ale moge sie mylic). Wychodzi na to ze to Japonczycy cos kreca, dziwna sprawa I troche odrzuca chec kupna wedki. Nie zmienia to faktu ze wedki chwalone czy sa z boronem czy bez.

Teraz trzeba się cierpliwie przyczaić na giełdzie, może będzie wysyp ”boronowych”(bez pewności) wędek Restaffine..????po tych wpisach sam nie wiem co posiadam,niby boron, ale nie wiadomo gdzie,i czy w ogóle? ????

Edytowane przez PaPaDaNcE
  • Like 1

Teraz trzeba się cierpliwie przyczaić na giełdzie, może będzie wysyp ”boronowych”(bez pewności) wędek Restaffine..po tych wpisach sam nie wiem co posiadam,niby boron, ale nie wiadomo gdzie,i czy w ogóle?

To ja będę skwapliwie przeglądał giełdę, może uda się takie niechciane dziecko wyrwać w dobrej cenie :)

• Like 1

J JAKIE to ma znaczenie czy on tam jest czy go niema  (mam na myśli boron ) skoro mamy do czynienia z LUKSUSEM W PEŁNYM WYDANIU . A to czy jest tam boron można sprawdzić .Jeśli macie taka wędkę to boron tworzy kręgosłup blanku na górnym składzie to doskonale widać (wygląda to jak by  została nieprawidłowo uzbrojona )      

No nie, litości.

Obecność boronu jest nie do stwierdzenia, dopóki nie naruszysz konstrukcji blanku.

Można to zrobić jedynie przy złamaniu lub po nadpaleniu końca.

Wtedy widać, czy są tam cienkie jak włos, ułożone wzdłużnie włókna boronu.

Absolutnie nie widać żadnych odstępstw wizualnych od normalnego blanku grafitowego.

Przeszło przez moje ręce ponad 20 wędek boronowych Restaffine, UFM i Saurus, z czego prawie połowa została u mnie, więc wiem o czym mówię.

Jakie to ma znaczenie, czy jest boron?

Ano takie, że dodatek włókien boronowych przesuwa granicę wytrzymałości wędki +30% w stosunku do najlepszych wędek grafitowych.

Co więcej, tą samą moc co w wędce grafitowej uzyskuje się ze zdecydowanie bardziej smukłego blanku, jeśli dodamy boron.

Wędka zyskuje na dynamice przy wyrzucie (wkłada się mniej siły, by uzyskać tą samą odległość jak przy czysto grafitowej), zwiększa się zdecydowanie czułość i znika uczucie "suchości" blanku. To są wartości, dla których boron jest ważny w konstrukcji wędek.

• Like 4

Przedstawiam fakty dotyczące wędek Restaffine, UFM, Saurus.

Nie miałem innych, to się nie wypowiadam.

To fakty poparte własnymi doświadczeniami, materiałami źródłowymi, lekturą informacji z oficjalnych japońskich stron www i ichniejszych forów wędkarskich.

Ty wpadasz w dwa wątki: dotyczące wędek Restaffine i FA, ze swoimi prostackimi, wziętymi z plotek i własnych domysłów wpisami, chcąc nie wiem...zaistnieć?

Napisz wreszcie cokolwiek merytorycznego, bo rozmowa z tobą daje mi wrażenie, jakbym próbował gry w szachy z gołębiem.

Edytowane przez DonPablo

Aniby jakie to fakty przedstawiasz .

1.Wklejasz prospekty reklamowe 

2.Powtarzasz z uporem maniaka ich treści

3. Stworzyłeś sobie jakaś teorie ze jak niema boranu w blanku to jest ARMAGEDON 

Ja teraz poproszę kolegów zbrojarzy niech ktoś mu wyjaśni kilka kwestii .

1 kręgosłup w blanku z zawartością maty baronowej który materiał decyduje o jego usytuowaniu na blanku . 

2 Co decyduje o pracy i cechach blanku i czy nie jest tak ze obecności borony jedynie pewne cechy konstrukcyjne podnosi  a nie o nich decyduje .

Czy Ty myślisz ze posiadacze tych wędek jak się dowiedzą ze ich zabawki maja boron w jednym skradzeń zaczyna je wyrzucać i mówić ze maja  gówno o 30 procent gorsze .

Zycie toczy się dalej     

Edytowane przez GREK

Czy ty jesteś normalny skoro Ci pisze ze to boron  określa kręgosłup w blanku to  tak jest (ja p ......le co za typ) Czy dla ciebie katalog reklamo to jest jakaś biblia .Weź się chlupie ogarnij

Z ciekawością czytam wpisy, przepychania się, wyzwiska i kłótnie z Waszej strony.

Czy możesz mi doprecyzowac Twoje określenie „Boron określa kręgosłup w blanku”? Bo nie za bardzo rozumiem co masz na myśli.

Miejsce gdzie łączy się mata borou  jest kręgosłupem blanku w takich konstrukcjach i doskonale to widać na przekroju górnego składu . Całość wygląda ta  jak by zbrojarz popełnił błąd i uzbroił blank  z boku kręgosłupa. 

W blankach Restaffine jest o tyle trudniej dostrzec dlatego ze maja niszy moduł ,małą zbierznosci   i grube ścianki  

Edytowane przez GREK

Na przykład naciskasz na blank  rozłożony na dwóch popupach a on  układa się kręgosłupem do góry czyli tym miejscem łączenia mat

Poważnie nie wiedziałeś co to jest kręgosłup w blanku.

Rozumie ze zbroisz wędki  

A czy monster był wysoko modułowym blankiem

Edytowane przez GREK

Wszyscy co mieli wędki Restaffine  to je chwalili uważali na naj naj i nawęd nie wiedzieli ze w niektórym   brakowało boranu .Bareja by tego lepiej nie wymyślił .  Teraz sobie wyobraźcie ze ktoś wam dokłada te 30 procent jakości i macie GRALA   To są świetne wędki i tyle .

Wszyscy co mieli wędki Restaffine to je chwalili uważali na naj naj i nawęd nie wiedzieli ze w niektórym brakowało boranu .Bareja by tego lepiej nie wymyślił . Teraz sobie wyobraźcie ze ktoś wam dokłada te 30 procent jakości i macie GRALA To są świetne wędki i tyle .

Pozwolę sobie sprostować - ja nie chwaliłem bez względu na zawartość boronu.

Szczerze wątpię że dojdzie tu ktoś do porozumienia. Opinie są sprzeczne pomiędzy dystrybutorem w PL a info (przytoczone) przez producenta.

No chyba że odbędzie się komisje łamanie blanków.????