Skocz do zawartości

Lososiowate Michigenu - nowe odkrycie

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

No to pieknie ...Luko zostaniemy bez warg :lol: . Tadek dzis dzieli sie garbatka z Steelhedami ...Jacor swietuje bo Tatko przyjechal :mellow: ...a ja lecze ranny palec i ponadgryzane wargi :lol: ...wodery dopiero wczoraj doprowadzilem do suchosci ...zastanawiam sie czy nie nawinac 12 zamiast 10teczki ...z szafy wysypuja sie przynety ...trza remanent zrobic bo trace kontrole nad sprzetem .

@jerry

Ja tak myślę, że Ty powinieneś zmienić zawód, nie wiem co Ty tam

robisz w tej hameryce, ale jak już któryś z kolegów napisał,

powinieneś pisać relacje do najlepszych pism wędkarskich na całym świecie. Hoowk, tyle chciałem powiedzieć !!!

Pozdro Jachu

Remku dziekuje za wstawienie zdiec :mellow: . Prosze wstaw chociaz jedno zdiecie Tadka z jego steelheadem , byl to trzeci steelhead na tej wyprawie .

Jurku ... nie mam. Jacek podesłał mi zdjęcia ale nie ma tam Tadkowego steelheada. Usunąłem praktycznie tylko te, które się powtarzają lub pokazują to samo inaczej :D

Pozdrawiam

Remek

I tak .... w sobote spotkalismy sie o 6.00 rano przed stacja radiowa 1030...potem pogawedzilismy przy mikrofonach i nastal czas podjecia decyzji - gdzie jechac . Jacek mial do zakonczenia najswierzszy numer Zewu Natury , po za tym byl troche wymeczony i przeziebiony wiec dal sobie spokoj z wyprawa . Ja z Tadkiem postanowilismy pojechac do Indiany nad wydeptane sciezki jego strumienia . Analiza pogody wedlug oceny Tadka nie prognozowala dobrych wynikow . Musicie wiedziec ze po dniach ostrego mrozu -10 -15 nadeszlo gwaltowne do ocieplenie do +5 , zmienilo sie tez gwaltownie cisnienie . Na te dni i najblizszy tydzien zapowiadaja deszcze ktore zmyja snieg i lod ...przegonia zime B) Czy to dobrze ? . Ja nie mysle . Zima powinna byc zima i zrobic swoj plan . A teraz panie takie dziwne czasy w przyrodzie :unsure: . Po godzinie jazdy docieramy do rzeczki . Tadeusz mowi ze odkryl nowy odcinek i mi go pokaze . Wyobrazcie sobie male miasteczko i ze to jest szachownica . Rzeka wije sie tak po tej szachownicy . Pola biale to teren prywatny i niedostepny dla intruzow . Pola czarne to teren malych zarosnietych parkow gdzie przedzieraja sie zatwardziali wedkarze . Czy zatwardziali ? ..ja mysle ze taka ekstrema i to w zimowych warunkach to trzeba miec dobrego fiola :lol: . Znacie ten temat po waszych wypadach nad pomorskie rzeki w ostatnie mrozne dni . Na parking zajezdrzamy i nie ma nikogo . Ale jak juz sie przebieramy to dwa samochody parkuja , wyskakuje 7 fiolow i jeszcze przed nami wyparzaja nad rzeczke . Oni ida w prawo ... to my w lewo :lol: . To sa jedyni wedkarzy ktorych dzis spotkalismy . Mimo ze wedrujemy po tej szachownicy do wieczora nie napotykamy wiecej nikogo . Tym razem wziolem ze soba delikatniejszy sprzet a jest to wedeczka z BassPS MicroLite 7 stop medium light 1/16 do 3/8 oz , 4-10 lb. do tego Stradica 2000 z Power Pro 20 lb . Przynety to kilka salmiakow , wirowek Martin Panther , Mepsikow , male wahadloweczki , jedno kopytko . Taki zestaw raczej na pstragi . Troche sie obawialem jak sobie poradze w razie ataku steelheada . Tu musze wspomniec ze Tadek juz trzy steelheady zlowil w drugi dzien nowego roku a wiec mial swoje zaliczone otwarcie . Ja liczylem ze mnie dzis to szczescie spotka . Bylem oczywiscie w swoich nowych , ochrzczonych juz woderach wiec szanse byly duze . Mialem tez aparat ktory po ostatniej kapieli podsuszylem i cale szczescie robi kiciunia :lol: Rozpoczela sie nasza wedrowka po tych szachowych polach i w tym dniu dostalismy od przyrody i rybek mata . Co prawda Tadeusz wyciagnal kilka malych pizdunow [ steelheady ?] ale to bylo wszystko . Mial tez dwa wyjscia do przynety lecz duze ryby steelheady po wyjsciu i obserwacji nie pokazaly sie ponownie . Nad woda wydawalo sie pusto i bez zycia . Potwierdzily sie przewidywania Tadka ze ryby sa w wyczekiwaniu i dostosowuja sie do zmian cisnienia i temperatur . Za dwa dni powinny byc juz aktywne . My tez bedziemy aktywni ale w pracy wiec nie bedzie ruchu na tej szachownicy az do weekendu . Caly wiec dzien spedzilismy na marszrucie brzegami rzeczki . Tyle naszego ze poobserwowalismy miejscowki , pooddychalismy i trening rzutowy doskonalilismy . Tadeusz znalazl podbierak ktory mi dal , taki co to za kolnierz sie zaczepia i na plecach nosi . Rownierz kilka przynet zostalo znalezionych a wisi tu tego na krzakach i konarach , nie wszystkie mozna dosiegnac . Najwiecej splawikow od tych co na maline lowia :lol: . Gdy juz zaczelo szarzec dalismy spokoj . Ja to prawde mowiac padalem z glodu . Od rana bylem po kawie i baglu i mazylem o jakims wypieczonym steku . Tadek zaprosil mnie do takiej knajpki co kurczaki dobre pieka . Tam usiedlismy i ze smakiem pojedlim i pogadalim . Gadalim o pomorskich rzekach i wyprawch na trocie . Nasze wyprawy tutaj na lososiowate to taki odnosnik do Waszych wypraw . Nie jest to rywalizacja a raczej przedsmak tego co Tadek doswiadczyl jak lowil w Polsce . Zyczylibysmy Wam tylko wiecej troci i lososi a mniejszych skladek i oplat za wedkowanie , po prostu normalnosci . Konczac opis tego dnia trzeba oddac wodzie szacunek ...dzis ryby w te partie szachow daly nam mata ...ale przyjdzie czas na nastepna partie i powalczymy :mellow: B)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Wracam do watku choc malo tu bedzie terapii :lol: . Wiec tak ...Jacek cwiczy caly czas z Zbyszkiem na lodzie , obecnie sa w Michigen . Tadeusz od czasu do czasu jezdzi do Indiany , Wisconsin i mierzy sie z lososiowatymi . Wczoraj mial 3 wyjscia i zaden nie zagryzl ... i tak bywa z rybami . Ja juz dwa tygodnie mam przerwy . Pracuje i odpoczywam . Za tydzien sa eliminacje u nas w Illinois na Chanel Lake ale na lodzie ...wiec lososiowate znowu od Jacka i mnie odpoczna . Tadek raczej je pogoni :mellow: . Bede chcial zdiecie Browna ktorego zlowil Tadek dwa tygodnie temu jakos wrzucic na forum . Brown mial 39 cali . Bylo to dokladnie w piatek , dzien przed wystawa Muskie Show . W ten piatek wzielo jeszcze kilka ryb ..wszystko na wirowke Martin Panther lekko podrasowana przez Tadka . Woblery wogole nie robily . Ja bardzo zaluje ze z nim nie bylem poniewaz wedkowal w porcie w Kenoshy a ja wole tam lowic niz w rzeczkach ...jest mnie :lol: B) latwiej .

• Like 1