Skocz do zawartości

Lososiowate Michigenu - nowe odkrycie

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko dlatego Jerzy ze tu wplywaja lososiowate z jeziora Michigen ...rozmaitej masci i wielkosci ...a to tylka kilka obsmyczonych rzeczek na poludniu jeziora w czterech przyleglych stanach . Cale jezioro i zlewiska to jest skarb B) . Wiedza Tadka poraza ...jak ulysze ze za tym patyckiem stoja dwie ; samczyk i samiczka o dlugosci 68 i 75 to mnie to wcale juz nie zdziwi , samczyk wezmie na Executorka a samiczka na Minnowa i tyle w tym temacie :mellow:

Faktycznie skarb!!

Taka wiedza musi byuc bardzo cenna. Pomyslec, ze sporo ludzi na swiecie placi grube pieniadze zeby polowic na jakims egzotycznym lowisku a wyniki moga miec w porownaniu z waszymi dosc mizerne!

Ja jestem glodny wedkarskich wrazen. Od kilku miesiecy mam monsy=un na poludniu Omanu i fale czesto po 4m a wiatr do 80 km/h ... Trzeba z rybami poczekac do polowy jesienii..

Milo popatrzec na te wasze zielone lowiska i piekne ryby!!

JW :D

Nie cierpie takiej pogody i wspolczuje Ci , u nas ostanie lata byly przerabane ; 40C plus duza wilgotnosc . Mnie nigdy nie ciagnelo na Floryde czy do Meksyku z oceanu polowic ...zawsze mnie pcha na polnoc ...w skaly , lasy i jeziora ..tam sie czuje jak u siebie .

Jerry musky tam nie znajdziesz. :lol: Floryda nie umywa sie do Meksyku. :mellow: Najlepszy w miare cichy resort posrodku dzungli gdzies na Riviera Maya. Podpatrywalem jak lowili z brzegu -wedka typu surf, duzy kolowrotek spinningowy, ciezki wobler i byle dalej od brzegu. Ryby slonowodne sa diabelnie waleczne. Jak nie biora zawsze mozna ponurkowac na rafach lub lagunach i je ogladac. Poza tym dla milosnikow prekolumbijskiej kultury Mayow jest zwiedzania a zwiedzania, zreszta dla samych plaz i wody warto tam sie wybrac. Polecam. Viva Mexico!

http://img40.imageshack.us/img40/50/dsc00074k.jpg

http://img40.imageshack.us/img40/1763/dsc00154s.jpg

• 3 tygodnie później...

Wlasnie wczoraj w ramach rekonesansu postanowilem zajrzec nad pike river w Kenoschy. Woda srednia ale mocno tracona. Stanalem na ladnym zakrecie z glebokim dolkiem gdzie wiem ze jest duzo kamienistych zaczepow dlatego zalozylem tania wirowke south bend. Pierwszy rzut dla sprawdzenia czy to sie wogule kreci, drugi mocno pod prad i sciagam blaszke srednio wolnym tempem. w momencie kiedy sie patrze na zegarek nagle czuje walniecie i cos probuje mi wyrwac wedke razem z reka. Rybka najpierw skacze a potem kreci kilka poterznych mlynow, luzuje chamulec i daje rybie poszalec. Za ktoryms razem podciagam ja pod brzeg i widze ze to swierzutki srebrniak kinga. Siegam po podbierak ale ryba znowu robi zryw i czuje znajomy luz na wedce. Wyciagam blache i widze ze dwa groty na kotficzce sa zlamane, tak to jest jak sie chce oszczedzac na blachach. Lowie jeszcze kilka godzin ale to byl jedyny kontakt z ryba. Wyglada na to ze glowny ciag sie jeszcze nie zaczal a w rzece narazie sa tylko pojedyncze osobniki. Wiec na razie pozostaje mi czekac na deszc, krecic muchy no i tym razem kupic kilka dobrych wirowek.

Archie

Ja w podobnie bezmyslny sposob stracilem rybe zycia dwa tygodnie temu. Nie wymienilem kotwiczek w starym Minnow 9S, i nawet jak zapinalem agrafke to tak sobie pomyslalem, ze zle robie... Po ok. 10 minutach emocjonujacej walki, ryba obrala kierunek na Morze Polnocne. Bieglem za nia i zaliczylem glebe na kamienistym dnie. Nabralem wody oczywiscie. Ryba juz byla dobre 40m ode mnie i nagle luz - kotwiczka sie wyprostowala. Pocieszam sie faktem, ze gdyby nie kotwiczka, to bym i tak ja stracil, bo plecionka byla pocieta na kamieniach na maxa. Wogole potem mialem trzy kolejne wyjazdy i na kazdym stracony ladny losos. Udalo mi sie przerwac czarna serie, ale niedosyt pozostal, szczegolnie po tym pierwszym.

Pozdrawiam

Niestety ale jak to mowia madry Polak po szkodzie, pozostaje jedynie uczys sie na bledach. Ja w sumie nie mialem do tych blaszek zastrzezen ale przed tem lowilem na nie jedynie bassy i male szczupaki. Niestety gdy sprzet testuje metrowy srebrniak lososia to dosc szybko wychodza jego mankamenty. Ja pocieszam sie tym ze to dopiero poczatek jesiennego ciagu takze bede mial jeszcze okazje naprawic bledy.

• 1 miesiąc temu...

Jerry a ty kiedy atakujesz? Czy tylko kibicujesz? Przy korzystnym ukladzie w sobote bede katowal redfishe w Zatoce Meksykanskiej w okolicy Galveston. Lososie to to nie sa, ale na bezlosiu i redfish losos, czy jakos tak :mellow: Zeby jeszcze tylko pogoda byla...

ile najtańszy bilet w obie mańki <_< ?

ryby piekne

Pewnie jak byś się dobrze zakręcił to z 1600PLN byś poleciał :D ale musiałbyś się?postarać. Jak już wylądujesz w Chicago to ... kilkadziesiąt mil nad Lake Michigen no i tam sobie wynajmiesz jakiś pokoik w moteliku nad samą zatoką :D za kilkadziesiąt dołków za nocleg no i ... chyba trzeba licencję na IL. Po drodze BPS oraz Cabelas ... trochę outletów (np. w Kenoshy) i żyć nie umierać. W sumie wyjdzie jakoś koło 10 000PLN :D