Skocz do zawartości

Ekonomiczny multiplikator niskoprofilowy

Lars

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie tez myślałem o tym Revo 4 X, z tym ze z przełożeniem 7,3:1, czyli dokładnie Revo 4 X HS. Wydaje mi się ze do jerkow taki z większym przełożeniem będzie chyba lepszy, aczkolwiek jeżeli ten przełożeniem 5,4 jest mocniejszy to już sam nie wiem...

Edytowane przez PatLove

Właśnie tez myślałem o tym Revo 4 X, z tym ze z przełożeniem 7,3:1, czyli dokładnie Revo 4 X HS. Wydaje mi się ze do jerkow taki z większym przełożeniem będzie chyba lepszy, aczkolwiek jeżeli ten przełożeniem 5,4 jest mocniejszy to już sam nie wiem...

Do jerków bierz zdecydowanie coś z większym przełożeniem a co za tym idzie nawojem 70 cm+. Docenisz to przy energicznym ich prowadzeniu . Poza tym jerki nie stawiają dużego oporu w wodzie i nie obciążają mocno multika. 

• Like 2

Z czego wynika ekonomiczność R4XW względem n.p. RT Beast ?!

Materiał przekładni??

To zupełnie inne maszyny . Spójrz na wagę, pojemność szpulki czy też wielkość wielkość. Ten Revo 4XW to jak dla mnie multik do gum max 100-120 gramów.

Poza tym lewy panel w którym zamocowana jest korbka jest plastikowy.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Do jerków bierz zdecydowanie coś z większym przełożeniem a co za tym idzie nawojem 70 cm+. Docenisz to przy energicznym ich prowadzeniu . Poza tym jerki nie stawiają dużego oporu w wodzie i nie obciążają mocno multika.

Dzięki ale poza jerkami multik ma obsłużyć właśnie wieksze gumy-ok 50-75g, a te już zdecydowanie stawiają opór i obciążają multik.

• 5 tygodni później...

dołączę się do tematu, otóż raz czytam, że do wabików 40-70 gr musi być niskie przełożenie a raz czytam, że do jerków 70gr lepiej wyższe przełożenie bo właśnie nie stawiają oporu itd... ale co z lotnością przynęt?? Ja mam w tej chwili okuma helios air i chce go sprzedać sam już nie wiem czy on się nadaje do jerków 50-70 gr? Może ktoś wytłumaczy temat albo poda modele nadające się do średnich/dużych jerków??

• 4 tygodnie później...

Kwestia wizualna jest dla mnie zupełnie drugorzędną, a wyglad Rojo zupełnie mi nie przeszkadza. Są dużo brzydsze multiki.

STX ma natomiast wyższe przełożenie, a wiec i większy nawoj, co przy jerkach będzie zaleta, zgadza się?

Edytowane przez PatLove

Kwestia wizualna jest dla mnie zupełnie drugorzędną, a wyglad Rojo zupełnie mi nie przeszkadza. Są dużo brzydsze multiki.

STX ma natomiast wyższe przełożenie, a wiec i większy nawoj, co przy jerkach będzie zaleta, zgadza się?

Wyższe przełożenie w różnych multikach nie zawsze zawsze oznacza większy nawój. Średnica szpulki ma tez znaczenie.

Wielkość nawoju przy jerkowaniu jest sprawą osobistą , mnie najbardziej pasuje taki pomiędzy 70 a 80 cm z grubsza mówiąc a niektórzy stosują multiki z nawojem 60 cm i twierdzą że tak jest najlepiej.

Ja nie wyobrażam sobie energicznego jerkowania przy takim nawoju. 

To co sugerujecie- Procaster Rojo, czy Revo STX-HS-L?

Na forum multiplikator.pl STX opisywany jest jako mocny multik do zadań specjalnych do 100g włącznie ale jak trzeba, to i od dołu ogarnia nawet 7-8g, z tym że to akurat jest dla mnie mniej istotne.