Skocz do zawartości

Moje woblery - Wepster

Rekomendowane odpowiedzi

@stoner No właśnie skrzydełka są teraz folii z wyrytymi na niej przy pomocy igły wzorkami...A jeśli chodzi o ster to też myślałem nad tym żeby go zlikwidować i najwyżej spuszczać jętkę z nurtem lekko ją ewentualnie podszarpując... tylko problemem jest to, że wobek przewraca się na bok ( fajnie gdyby siadał na wodzie jak prawdziwa jętka) ale zaletą tych skrzydełek jest to, że zawsze można zrobić tak:

post-53384-0-87110300-1360615723_thumb.jpg i już robal leży se naturalnie plackiem na wodzie ;)

@wobler1 najwyżej upierdzielę skrzydełka jakimś muszkom z mojego pudełka i będzie git ;)  Dzięki za podpowiedź

Nagrałem pracę kilku woblerków. Jakość kiepska ale jest...

Znalazłem w szufladzie zapomniany przeze mnie korpus. Pomalowałem go tak na szybko bez pomysłu i od niechcenia i myślę, że nawet nie najgorzej wyszedł. Lakier rozmył tylko nieco czerwone kreski na ogonie, które miały imitować rany po ząbkach szczupa.... Wobek ma 7,5 cm, pracuje agresywnie i myślę że będzie schodził na niezłą głębokość. Może jakiś zębol go dziabnie :)

post-53384-0-87783100-1360780795_thumb.jpg

A tu jego praca:

Raczki. Każdy z nich pracuje nieco inaczej gdyż mają stery pod różnym kątem (eksperymenty ;) ) W przyszłości postaram się zrobić cięższe, tonące.... TYlko gdzie ja ten ołów pomieszczę?! Hmmm..

Duży raczek

Edytowane przez wepster

Skrzela i te inne popierdółki maluję pisakiem, cienkopisem żelowym pentel dokładnie. Próbowałem wcześniej kilku innych ale tylko tego domalux kompletnie mi nie rusza a tego niebieskiego akurat to dosłownie kilka minut malowalem, nie  miałem na niego pomysłu to tak na spontana poleciałem  ;) Dzięki @Artech za miłe słowa!

Ciekawe i bardzo estetycznie wykonane woblery. Gratuluje talentu :) Tak sobie pomyślałem, że w tych mniejszych wobach ten haczyk można by było mocować grotem do góry, co zapewne zwiększyło by prawdopodobieństwo zacięcia ryby (bo w chwili obecnej trochę zasłania go korpus) oraz zminimalizowało by szansę złapania potencjalnego zaczepu. Taka moja mała sugestia :)

Wepster, gratulacje!!! :)  Jeżeli faktycznie rozpocząłeś robienie woblerów na początku zimy - to masz talent i jestem przekonany, że zrobisz niesamowite cudeńka. Chcę zwrócić uwagę, że pięknie robisz jako początkujący owady. Przyznaję!  Raczek jest wyjątkowym w/g mnie z pośród zaprezentowanych przynęt, dlatego, że posiada inną niż spotykaną rzeźbę. Tak  trzymaj.

Pozdrawiam

Harjer

Edytowane przez Harjer

Dzięki Panowie. Ostatnio dostałem w prezencie od forumowego kolegi @Bajzi sporą porcję lipy, towar mistrzowski, pocięty w śliczne listeweczki, poprostu miód !! Aż się trzęsę żeby strugać :D niestety nie mam zbytnio czasu na dłubaninowe zabawy. Studia, i ta cholerna robota, zeby cokolwiek zarobić w tym kraju trzeba cisnąć nadgodziny do oporu.... ale każdą wolną chwilę poswięcam na struganie, co z ręsztą skutkuje notorycznym zasypianiem do pracy  :P Na pierwszy ogień na warsztat poszły raczki. Mam zamiar zrobić ich większą ilość i puścić paru łowcom klenio-jazi na forum do przetestowania - o ile w ogole znajdą się chętni... Przekonałem się już, że lipa to nie balsa i struganie w niej takich maluchów bez sterty taśmy na kciuku to nic mądrego, ale przecież człowiek uczy się na błędach  ;)

post-53384-0-40242200-1362076178_thumb.jpg

post-53384-0-17303600-1362076218_thumb.jpg

Wymyśliłem sobie też imitację pijawki na pstrągi, w głowie wszystko zapowiadało się pięknie, wystrugałem poskładałem do kupy testuję i ,.......DUPA! Miala pięknie wężowato pracować a wyszła migotliwa  :( połączyłem segmenty tylko  na ruty i lekko przykleiłem klejem typu kropelka nie zaklejając od spodu rowków na obciążenie i by mieć jescze pole manewru. Kombinowałem z różnymi sterami podgiętymi pod różnymi kątami, umieszczałem obciążenie w różnych kombinacjach....Macie jakiś pomysł by wydusić z tego wężowe ruchy?