Skocz do zawartości

Moje woblery - Wepster

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki chłopaki, cieszę się ze wam się podobają :) mam do pomalowania jeszcze kilka korpusów pstragowych, teraz chyba na warsztat pójdą okonki i może pstrazki jakieś.... Się zobaczy.

Pozdrowienia dla was dobrzy ludzie ;)

Edytowane przez wepster

• 2 tygodnie później...

Troci nigdy nie łowiłem, ba! nawet w życiu na oczy nie widziałem więc nie podchodzę nawet do tematu zupełnie mi obcego, choć podejrzewam, że zachowania troci nie wiele różnią się od pstrągowych, no może rozmiarówka przynęt trochę inna... ale ekspertem nie jestem. Są inni od tego, którzy regularnie te ryby łowią  :)

Kielo to zwykłe kredki takie jakie nosiłes w tornistrze w podstawówce :) ja używam akurat takich trochę lepszych za dwie dychy, bo mają intensywniejsza barwę ale tanie z tesco też się sprawdzają. Najlepiej jeśli kredki sa akrylowe, można nimi malować maczajac jak pędzelek w wodzie, wtedy kolor jest intensywny. To dobry sposób na np kroki na pstragach czy inne wyraźne wzorki, paski itp. Z kolei na sucho fajnie robi się różne cieniowania, okoniowe paski i inne pierdoły.. Ja to robię tak że maluje sobie wobka wstępnie farbkami za pomocą gąbki i detale typu paski, plamki, kropki i inne skrzela i płetwy jadę kredkami. naprawdę fajna zabawa, cieniujesz jak ołówkiem na kartce a jak coś nie wyjdzie to zwilzony patyczek do uszu, zmywasz i lecisz od nowa. Lakiery tego nie ruszają, polecam;)

Edytowane przez wepster

Chodziło Ci chyba o kredki akwarelowe.

Czy wstępne pomalowanie gąbką daje Ci szorstką powierzchnię? Próbowałem kiedyś zdobić wobki kredkami, ale nie chciały rysować po podkładzie - rysiki się ślizgały i prawie nie było śladu.

Malowanie bardzo fajne!

Edytowane przez peekol
  • Like 1

No jasne, że o akwarelowe mi chodziło :)

Właśnie w tym rzecz, że malowanie gąbką daje lekko chropowatą powierzchnię. Przy farbach o wysokim połysku w sprayu lub z aero rzeczywiście jest problem, bo kredka jeździ jak po szkle. do tej pory malowałem wszystkim po trochu: humbrole, spraye, jakieś akryle różnych firm i było ok. Dziś odebrałem na poczcie świeżutkie pactry i będę je testował... Zobaczymy ja się spiszą w połączeniu z gąbką i kredkami  ;)

Fajnie, że się wam podobają. Mam nadzieję, że kropkowanym też przypadną do gustu... Pozdro

To ekipe masz konkretna swoja droga wobki piekne no fachura jednym slowem to juz najwyzsza polka wg mnie :-) pozdrowki

Kamil bez przesady, strasznie niskie meble musisz mieć, że je na najwyższą półkę chcesz wrzucać :lol:

Sporo im jeszcze brakuje ale nie mówię, że do najwyższej półki nie będę dążył :ph34r: