Skocz do zawartości

Shimano Metanium MG7 - rewolucja czy ewolucja? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Remek, wnioskuje z twojego opisu, ze szpulka do MG7 jest identyczna w ksztalcie jak do AR. Sprawżcie czy pasuje. Założę się, ze tak. W teście używaliście plecionki, lekka fajnie sie rzuca. nawiń żylke albo fluoro. ten 1,2 g zniknie w róznicy. Jeśli coś jeszce poza szpula poprawili co przeklada się na rzuty, to napisz co. Bo mnie trudno sobie wyobrazić co popza szpula i ewentualnie lożyskami ma wplyw na dystanse badż obsługiwane gramatury wabików.

pozd JW :D

Bardzo fajny tekst. Trochę za bardzo emocjonalny ale to zrozumiałe. W atrykule najbardziej podobają mi się zdjęcia makro. Są to najlepsze zdjęcia techniczne jakie widziałem na tym forum zrobione bądz co bądz przez amatora. Musiała chyba w tym maczać ręce firma NIKON.

Brakuje mi podanych parametrów linek na których testowano kołowrotek. Brak zmierzonych pojemności szpulki tylko zostały przepisane wartości podane przez producenta. Brak też informacji o zachowaniu się wodzika podczas oddawania linki na hamulcu. Czy pracuje czy też stoi w miejscu.

Chciałbym pogratulować obydwóm testerom dobrej roboty,a Remkowi jak już pisałem fajnego i napisanego takim lekkim językiem tekstu.

Już przed otwarciem tego artykulu wiedzialem że będzie zarąbisty :D

Oj Remek sam na siebie kręcisz bata :D Podnosisz sobie sam poprzeczkę :D Za rok dwa to dopiero będziesz się musial napocić by utrzymać poziom :mellow:

Trout, jest jeszcze co poprawiać :D

Jurku, Ty to chyba lubisz negocjacje :D Nawet gdybyśmy postawili znak równości właściwości rzutowe Mg7 = właściwości rzutowe AR to dla mnie, osoby łowiącej na casting w rzece większe przełożenie i mocniejszy hamulec ma znaczenie. Nie bym mówił, że 4kg to mało w AR - nie, ale jak przyjemnie mieć 5kg :lol:. Ale pomyśl sobie Jurku nad jeszcze jedną rzeczą PE0.8-200 - szpulka 10.9g, płytka :D No i jak teraz to widzisz?

Nie chcę udawadniać, że jeden czy drugi jest lepszy. Obydwa to bardzo wysokiej klasy multiplikatory.

Sprawdzę czy pasuje szpulka. Moim zdaniem NIE.

Pozdrawiam

Remek

Bardzo fajny tekst. Trochę za bardzo emocjonalny ale to zrozumiałe. W atrykule najbardziej podobają mi się zdjęcia makro. Są to najlepsze zdjęcia techniczne jakie widziałem na tym forum zrobione bądz co bądz przez amatora. Musiała chyba w tym maczać ręce firma NIKON.

Brakuje mi podanych parametrów linek na których testowano kołowrotek. Brak zmierzonych pojemności szpulki tylko zostały przepisane wartości podane przez producenta. Brak też informacji o zachowaniu się wodzika podczas oddawania linki na hamulcu. Czy pracuje czy też stoi w miejscu.

Chciałbym pogratulować obydwóm testerom dobrej roboty,a Remkowi jak już pisałem fajnego i napisanego takim lekkim językiem tekstu.

Andrzeju, dziękuję. Braki uzupełnię. Co do pojemności to jak to widzisz? Chętnie wdrożymy jakąś metodologię.

pozdrawiam

Remek

Jurku,

Miałeś dobrego nosa. Szpulka od Metanium Mg7 pasuje jak ulał do Antaresa AR. Sprawdziłem, wszystko gra jak w dobrej orkiestrze. Znaczy się, że ta Pe0.8-200 też będzie pasowała.

Pozdrawiam

Remek

więc jak sie pojawi to kupię napewno. Polazłem razu pewnego na okonie i do AR włożyłem szpulkę od curado 101D, też pasuje, choć szczelina między obudową a szpula jest minimalnie większa. Multik pracował nie nagannie, podejrzewam, ze do metanium bedzie wchodzic tez szpulka od chronarcha 51S, ale nie odwrotnie.

Jurku,

Miałeś dobrego nosa. Szpulka od Metanium Mg7 pasuje jak ulał do Antaresa AR. Sprawdziłem, wszystko gra jak w dobrej orkiestrze. Znaczy się, że ta Pe0.8-200 też będzie pasowała.

Pozdrawiam

Remek

więc jak sie pojawi to kupię napewno. Polazłem razu pewnego na okonie i do AR włożyłem szpulkę od curado 101D, też pasuje, choć szczelina między obudową a szpula jest minimalnie większa. Multik pracował nie nagannie, podejrzewam, ze do metanium bedzie wchodzic tez szpulka od chronarcha 51S, ale nie odwrotnie.

Oczywiste Jerzy, że szpulka metanium nie wejdzie do chronarcha. Ma o 1mm większą średnicę. A czy chronarcha 51 pasuje do Metanium mg7?

Pozdrawiam

Remek

chronarch.jpg

Masz je oba więc warto sprawdzić, dlatego chcialem ostatnio porównac szpulki od chronarcha 51 i curado 101D. Wg TT to bliżniacze młynki, ale TT sobie a ja wolałbym byc pewny :unsure: . Szkoda, że Yumeya nie chce wprowadzić do tych multików płytszej szpulki. Tak, żeby miesciło sie powiedzmy 100m 0,18. To byłby czad na klenie i jazie !! Niestrety z tego co wiem dostępne sa jedynie oryginalne szpulki do chronarcha 51, a tam sie mieśi 150m 0,22, wiec już sporo.

pozds JW :D

o kurna nie zwrócilem uwagi na te otwory w szpuli !! Tak wiec widzisz sam kompatybilność godna podziwu.

Tak dopiero później spojrzałem na szpulę!! Jednak z tych wszystkich eksperymentów jest jedna konkluzja. Między MG7, AR czy chronarchem 51, Curado 101D róznice funkcjonalne są nieznaczne. Ja w warunkach łowiskowych nie odczuwam jakiejś szczegolnej lepszości między 101D a AR. Oba śmigają te 5-7g w podobny sposób. Pytanie jest jedno. Po jakiego grzyba wprowadzać na rynek kolejny taki sam (z grubsza) młynek? jestem trez ciekaw, czy po zdjęciu łożyska ze szpuli conquesta 51 dałoby radę zamocować ja w chronarchu albo curado 101D. Masz Remek ten multik??

To może jakaś podkładka z każdej strony? Zreszta jak nawiniesz 0,2 to powinno być dobrze. Jestem ciekaw czy dałoby rade zrobić taka szpule w jakimś precyzyjnym warsztacie. W końcu to wcale nie jest skomplikowany element. Kurna zamiest MG 7 mogliby w końcu zrobić albo szpulke albo mniejszy multik. Remek pisz zamówienie do Muraty. :D

A tak poważnie to miałem przez 4 dni Daiwe Pixy i muszę przyznać, ze w kleniowcach mini gumkach itd, jest to lepszy multik niż scorpiono podobne shimaniaki.

A tak poważnie to miałem przez 4 dni Daiwe Pixy i muszę przyznać, ze w kleniowcach mini gumkach itd, jest to lepszy multik niż scorpiono podobne shimaniaki.

To racja. Presso też jest o wiele lepszy. Zobacz jaką one mają średnicę szpulki :D To mówi samo za siebie.

Pozdrawiam

Remek

no presso to raczej można porównywać tylko z conquestem 50/51ss bo to inna liga niż scorpion...

pozdrawiam!

No ale presso można swobodniej rzucać lekkimi niż conquest 51ss. Tylko, że 51SS jest ... piękny. Rzeczywiście scorpion przy presso to klocek.

Peresada, a jak Twoje testy z Availem? To mnie interesuje.

Pozdrawiam

Remek

z tego co wiem z małego raczej doświadczenia z presso ale bardziej z opinii użytkowników to z presso można wycisnąc wiecej ale kosztem komfortu rzuto - z ss rzuca się łatwiej.avail - mogę tylko napisać że rzucanie woblerami 1.5 - 2g ( duel ) nie stanowi dla mnie problemu, mieliśmy okazję porównać możliwości rzutowe z presso i ss i są zdecydowanie lepsze. jeżeli ktoś łowi naprawdę lekko to warto zakupić - polecam!

z tego co wiem z małego raczej doświadczenia z presso ale bardziej z opinii użytkowników to z presso można wycisnąc wiecej ale kosztem komfortu rzuto - z ss rzuca się łatwiej.avail - mogę tylko napisać że rzucanie woblerami 1.5 - 2g ( duel ) nie stanowi dla mnie problemu, mieliśmy okazję porównać możliwości rzutowe z presso i ss i są zdecydowanie lepsze. jeżeli ktoś łowi naprawdę lekko to warto zakupić - polecam!

Krzysiek, a w 51 nie przeszkadza blisko ustawiony wodzik? ja presso mialem wrękach raz w życiu i dlamnie to taka plastikowa zabawka. Pixy jest znacznie lepsza, bo też miota 2g duele a ma wydajniejszy hamulec (moim zdaniem) i mocniejszy drag. Co się przydaje jak klenik spiernicza w zawady. Pixy chodzi jedynie nieco mniej płynnie niz znane mi conquesty 51. Ale może dlatego, że moja była z drugiej ręki...

Generalnie jesli Remek nie wymusi na shimano nowego młynka albo nowej szpuli do 101D czy chronarcha to kupie w przyszłym roku nową Pixy + szpule Ize 12g (oryginalna ma 14g).

pozd JW