Skocz do zawartości

Shimano Metanium MG7 - rewolucja czy ewolucja? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie jesli Remek nie wymusi na shimano nowego młynka albo nowej szpuli do 101D czy chronarcha to kupie w przyszłym roku nową Pixy + szpule Ize 12g (oryginalna ma 14g).

Raczej moje zdanie nie ma tutaj żadnego znaczenia. Ale zadam takie pytanie - czy myślą o wprowadzeniu.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jakto twoje zdanie niama znaczenia??? Wogóle nie wolno ci myśleć w tych kategoriach !! Właśnie, że ma ! Musisz w to uwierzyć.. :lol: a tak BTW to podeslij też pytanko do IZE czy ZPI, skoro zrobili szpule do średniaka takiego jak metanium XT to moze do chronarcha czy curado tez by obleciało. Mogą wykonać tylko jeden egzemplarz..dla mnie :unsure:

JW

z tego co wiem z małego raczej doświadczenia z presso ale bardziej z opinii użytkowników to z presso można wycisnąc wiecej ale kosztem komfortu rzuto - z ss rzuca się łatwiej.avail - mogę tylko napisać że rzucanie woblerami 1.5 - 2g ( duel ) nie stanowi dla mnie problemu, mieliśmy okazję porównać możliwości rzutowe z presso i ss i są zdecydowanie lepsze. jeżeli ktoś łowi naprawdę lekko to warto zakupić - polecam!

Krzysiek, a w 51 nie przeszkadza blisko ustawiony wodzik? ja presso mialem wrękach raz w życiu i dlamnie to taka plastikowa zabawka. Pixy jest znacznie lepsza, bo też miota 2g duele a ma wydajniejszy hamulec (moim zdaniem) i mocniejszy drag. Co się przydaje jak klenik spiernicza w zawady. Pixy chodzi jedynie nieco mniej płynnie niz znane mi conquesty 51. Ale może dlatego, że moja była z drugiej ręki...

Generalnie jesli Remek nie wymusi na shimano nowego młynka albo nowej szpuli do 101D czy chronarcha to kupie w przyszłym roku nową Pixy + szpule Ize 12g (oryginalna ma 14g).

pozd JW

no właśnie wychodzi na to że kompletnie nie przeszkadza, była na ten temat dość szeroka dyskusja na multiplikatorze kiedyś. na pixy nie łowiłem a presso miałem tylko jedno popołudnie. w porównaniem z moim conquestem presso wypada słabo. chodzi głownie o to że łowienie lekkimi wabikami jest dziecinnie proste. nie trzeba mieć niewiadomio jakiej praktyki z lekkim łowieniem. po po prostu łapiesz i łowisz. presso łowiło mi się dużo ciężej. jeżeli idzie o hamulec to nie robiłbym wielkiego halo z tego zawsze jest kciuk i skoro ja mogę zatrzymać conquestem pstrąga 40-45cm w ostrym nurcie to pokaż mi takiego klenia z którym nie można tego zrobić :D no i z plecionką szpulka waży mi tylko 11g :D

pozdrawiam!

no to prawda z tym hamulcem, klenie to nie pstrągi pod każdym wzgledem :D . Zastanawiam się nad ta łatwościa w obsłudze C-51 nad presso. Może jak wielu tobie nie bardzo leży magnetyk i to prosty. W presso niema magforce`a V czy Z. W pixy jest magforce Z i mimo tego potrzebowałem chwili aby sie mentalnie przestawić z odśrodkowego. Mnie tak naprawdę potrzebny jest młynek, który z palcem w nosie pozwoli rzucac 3g bączkami, na max 10-12m. Z curado 101d da radę, ale ta odrobina komfortu więcej by się przydała. Lżej już nie łowię mój najlżejszy wabik ma 2g.

pozd JW :D

cóż wybór należy do Ciebie, ja na Twoim miejscu zapytał bym jednak @Buriego z drugiego forum. miał pixy, presso a łowi conquestem. ja rówinież polecam ten młynek z zamkniętymi oczyma. mam tu na myśli wersję ss bo ze szpulą avial jest jeszcze lepszy tyle tylko nie wiem czy jest sens inwestować następne $100. ja tak zobiłem bo w czasie kiedy kupowałem conquesta wersji ss nie można było zdobyć. poza tym conquest to pancerna maszyna z klikającym dociskiem ect. full wypas :D presso to taki plastik choć naprawdę ładny i fajnie leży w dłoni. z resztą ja nie mogę być obiektywny - uznaję tylko shimano :D

pozdrawiam!

Tak czytam o tych paprochach i czytam. 2g, 3g, 1.5g ... i tak sobie myślę o tym kołowrotku do UL z shimano. Rano dzisiaj obudziłem się wcześniej i wrzuciłem płytkę Lure Magazine 10 do TV. Oglądam jeden film, drugi, trzeci ... dochodzę do końca płytki i ... co? Chyba nikt nie łowi na lżejsze przynęty niż 5g. Zdecydowana większość to przynęty powyżej 10g albo i jeszcze cięższe. Zastanawiam się więc kto pcha ten wózek i kto go rozpędza. Myślę, że shimano wcale się nie pali do UL, bo to z dużym prawdopodobieństwem nisza, tak jak łowienie pstrągów w Japonii. Łowi się a jakże ale gdzie :D Większość to stawy hodowlane. Na te w strumykach wszyscy używają spinningu. I masz tu racjonalne podejście.

Z drugiej strony podoba mi się podejście nasze, rodzime. W katalogu shimano stoi jak wół - szpulka do Mg7. Ładujesz ją do Antaresa pasuje :D To dlaczego oni nie piszą, że ona też pasuje do Antka AR'a? Polak potrafi ... nawet do Mg7 władował szpulkę od Chronarcha :D - podoba mi się ... może właśnie Polak powinien wyprodukować multiplikator niskoprofilowy do UL.

Pozdrawiam

Remek

... jeżeli idzie o hamulec to nie robiłbym wielkiego halo z tego zawsze jest kciuk i skoro ja mogę zatrzymać conquestem pstrąga 40-45cm w ostrym nurcie to pokaż mi takiego klenia z którym nie można tego zrobić :D ...

ad hamulca, to ja chyba nie rozumiem, bo skoro kciukiem to nie hamulcem, a skoro kciukiem, to po co rozpisywac sie o hamulcu?

ad klenia, to ja bym sie nie wychylal za bardzo, tylko moze lepiej polapac duzych kleni w nurcie ;)

Pitt - wcale nie wątpie że klenie to silne i waleczne ryby, tyle tylko że najpierw to chyba powinineś połowić je multiplikatorem bo z tego co wiem to korbą łowisz - więc nie wiesz chyba jak to wygląda na multiplikatorze, o kciuku wspomniałem raczej jako o dodatkowym hamowaniu. sam chyba wiesz że jak się łowi multiplikatorem to używa się takiego hamowania b. często.

pozdrawiam!

Pitt - wcale nie wątpie że klenie to silne i waleczne ryby, tyle tylko że najpierw to chyba powinineś połowić je multiplikatorem bo z tego co wiem to korbą łowisz - więc nie wiesz chyba jak to wygląda na multiplikatorze, o kciuku wspomniałem raczej jako o dodatkowym hamowaniu. sam chyba wiesz że jak się łowi multiplikatorem to używa się takiego hamowania b. często.

pozdrawiam!

Mnie się wydaje, że Pitt ma pojęcie jak łowi się multiplikatorem :D

Pozdrawiam

Remek

ja podkreslajac zalety hamulca, bez roznicy w jakim kolowrotku, nie wspominalbym o zatrzymaniu (szpuli) ryby kciukiem (palcem wskazujacym), bo to w rzeczywistosci ma niewiele wspolnego z hamulcem zamontowanym w kolowrotku i mozliwosciami tego hamulca

moj wybor padl na lekkie lowienie i stala szpule nie ze wzgledu na 'niemozliwosc' lowienia multikiem, tylko ze wzgledow racjonalnych, wynikajacych z uzycia stalej szpuli i lekkich wabikow

Tak czytam o tych paprochach i czytam. 2g, 3g, 1.5g ... i tak sobie myślę o tym kołowrotku do UL z shimano. Rano dzisiaj obudziłem się wcześniej i wrzuciłem płytkę Lure Magazine 10 do TV. Oglądam jeden film, drugi, trzeci ... dochodzę do końca płytki i ... co? Chyba nikt nie łowi na lżejsze przynęty niż 5g. Zdecydowana większość to przynęty powyżej 10g albo i jeszcze cięższe. Zastanawiam się więc kto pcha ten wózek i kto go rozpędza. Myślę, że shimano wcale się nie pali do UL, bo to z dużym prawdopodobieństwem nisza, tak jak łowienie pstrągów w Japonii. Łowi się a jakże ale gdzie :D Większość to stawy hodowlane. Na te w strumykach wszyscy używają spinningu. I masz tu racjonalne podejście.

Z drugiej strony podoba mi się podejście nasze, rodzime. W katalogu shimano stoi jak wół - szpulka do Mg7. Ładujesz ją do Antaresa pasuje :D To dlaczego oni nie piszą, że ona też pasuje do Antka AR'a? Polak potrafi ... nawet do Mg7 władował szpulkę od Chronarcha :D - podoba mi się ... może właśnie Polak powinien wyprodukować multiplikator niskoprofilowy do UL.

Pozdrawiam

Remek

Mas rację Remek, takie multiki powinne być zaprojektowane przez tych ktorzy chcą nimi łowić. Wogóle co to znaczy UL czy light casting? Sa kraje, gdzie za light casting z cała powaga uważa się kij 30 lbs + okraglak klasy ABU 6501. Jednak wracając do samych kolowrotków to konkurencyjna Daiwa wprowadziła jednak dwa takie młynki na rynek i to już jakiś czas temu. Presso i Liberto Pixy. Czyli zapotzebowanie na takie konstrukcje jest. Mnie presso nie leży. Pixy znacznie bardziej, choć być może z przyzwyczajenia chciałbym shimaniaka w tej klasie. Bo brzydki mały roundzik conquest 51 jakos mi nie odpowiada :unsure: :unsure: .

pozd JW

Brawo Remku za profesjonalne podejscie do tematu. Dla mnie kolowrotek to cos co ma mi nawijac zylke na wedke, ale serio - po przeczytaniu takiego artykulu i obejrzeniu takich pieknych zdjec sam mialbym ochote podotykac tego inzynieryjnego cudenka.

Dziękuję za dobre słowo. Mam już poysły na następną porcję wiedzy. A już jutro i w czwartek następne artykuły. :D

pozdrawiam

Remek

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Do bolenia będzie SUPER!!!

I to będzie jego podstawowy cel :D

Na razie wrażenia to same +

ps - no może oprócz podkładek do stopek - zaraz po ich przyklejeniu i umieszczeniu multika w uchwycie kijka, jakoś mi sie pogięły i szybko odeszły - trudno może bez nich też uda się jakoś złapać rybę

pps - oraz, może najmniej istotne, ale co mu subiektywnie muszę przyznać - oprócz samej budowy, funkcjonalności itp., jest to również b. ładna konstrukcja

Już nie mogę się doczekać niedzieli - pierwsze testy nad wodą :D

No i testy odbyły się nad wodą

Jestem nadal pod wrażeniem tej maszynki - innymi słowy jest to idealny multik do mojego najczęściej wykorzystywanego zakresu przynęt (7-21g).

Do tego przełożenie - szybkie prowadzenie wobków bez większego wysiłku.

Bardzo dobrze leży w dłoni, co w połączeniu z jego wagą, pozwala na bardzo wygodne wędkowanie przez bardzo długi okres.

Jednym słowem SUPER !! :D

(sam zastanawiam się co też amerykanie, oprócz koloru, mogli dodać do odmiany mg7 na usa: core)

ps - po dzisiejszym dniu zaczęła chodzić mi po głowie pewna nowa myśl: a może dobrać by jakiś nowy kijek specjalnie do niego :unsure: