Skocz do zawartości

Shimano Metanium MG7 - rewolucja czy ewolucja? - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

chyyba raczej co zabrac :mellow:

pomijajac kolorystyke (moim zdaniem core jest ladniejszy od met MG7) zabrali kilka lozysk... :mellow:

prawda

mifek - jest jednak jedna rzecz, którą ewentualnie poprawiłbym w mg7, czego niestety również amerykanie nie poprawili :(

Jest to tworzywo, z którego są one zbudowane: wolałbym raczej aluminium niż mg, nawet kosztem zwiększenia wagi

• Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

mifek - jest jednak jedna rzecz, którą ewentualnie poprawiłbym w mg7, czego niestety również amerykanie nie poprawili :(

Jest to tworzywo, z którego są one zbudowane: wolałbym raczej aluminium niż mg, nawet kosztem zwiększenia wagi

ale to poprawili jeszczed zanim powstał Mg7.. :mellow:

mam na myśli Antaresa AR..Użytkowo niemalże tosamo, ale nie z magnezu..Mozesz nawet zastosować di niego tesame szpulki co do MG7.. pasują na 100%..

pozd JW :D

ale to poprawili jeszczed zanim powstał Mg7.. :mellow:

mam na myśli Antaresa AR..Użytkowo niemalże tosamo, ale nie z magnezu..Mozesz nawet zastosować di niego tesame szpulki co do MG7.. pasują na 100%..

zgadza się :D

źle się więc trochę wyraziłem: mg7 z aluminium w cenie mg7 :mellow:

Witam!

Do mnie wlasnie dzis rowniez dotarl MMg7 :mellow: Rowniez uwazam ze to piekna maszynka choc w porownaniu do Zilliona czy Revo S jest duzo dluzsza i to oczywiscie jest na duzy +. Najwieksza roznica od reszty jest to, ze jest tam duzo luzu pomiedzy szpula a prowadnica i to daje fajny efekt wizualny :D Jutro krotki test nad woda ale wydaje mi sie ze usmiech z twarzy mnie nie opusci <_<

Jeszcze male pytanko: Czy jest juz dostepna ta lzejsza i plytsza szpula o której pisał wczesniej Remek? :mellow:

Pozdrawiam

jest... tylko mozesz miec problem z zapasową rozetka hamulca ;) bo firma YUMEYA produkuje i sprzedaje szpulki bez rozetki co jest troch eupierdliwe jesli sie chce miec dwie szpulki w uzyciu...

PS. jakby ci sie udalo znalezc dostawce SAMYCH ROZETEk to daj prosze znac. bedziesz mial wielki dobry uczynek na koncie a św. mikolaj patrzy przez cały rok

Jeszcze male pytanko: Czy jest juz dostepna ta lzejsza i plytsza szpula o której pisał wczesniej Remek? :mellow:

Tak - posiadam taką szpulkę już od jakiegoś czasu. Tak jak wspomniał Mifek do niej nie dołączyli rozetki z hamulcem odśrodkowym więc albo ściągniesz z oryginalnej szpulki albo dokupisz jako shimano part albo ...

pozdrawiam

Remek

• 11 miesięcy temu...

Hello

Tak sem cital artykul,czy ten baitcasting reel MG7 dobre byl by on do lowiena z wabikami do max 50gr czy on mechanizmy da rede do takieho ,spiinningu na Zandery?

do soft baits ,jig do maximum 40-50gram

to dla mne interesting nowe metoda.

bym sobie wybadal tako new metod :mellow:

Czy MG7 to nie wiem, ale jako użytkownik MG z przełożeniem 6,2 myślę, że do 50g nic sie nie stanie temu multikowi. Pytanie tylko czemu akurat zdecydowałeś się na Metanium MG? jeśli chcesz łowić nim również na przynęty ponizej 10g to rozumiem, ale jeśli pod uwagę bieresz wyłacznie cięższe wabiki np od 20 do 50g to zdecydowanie lepszym wyborem byłby Shimano Curado 201, albo Daiwa Zillion 100HL. Metanium MG to zasadniczo multiplikator do sredniego łowenia dlamnie to oznacza kij 15-17 lbs i wabiki 10-30g.

U mne male Muscle dlateho dla mne dobry light weigh reel :D

jak to napisec.dla mne lepsze czuc bait jak kolowrotki so lekie.

cale combo wedka i reel jak ma leki wage,to ma lepszy feeling

dla mne jak ciezki combo jest on nrwygodny :D

znacit MG7 podola zadaniu z jiging zander fishing?

A ja muszę się przyznać, że po sezonie właśnie takiego sandaczowania zajechałem chyba swojego MG7. Normalnie chodzi jak betoniarka :( Nie wiem czy trafiłem po prostu felerny egzemplarz, bo kolegów- te multiki- chodzą bezbłędnie.

:wacko: ? to znaczy slaby?

Ty ten MG7 service oil zrob :D po 1 sezon juz czas :D

Po 2 miesiącach - lekko czuc tryby - 1 smarowanie - jest ok

Po 6 miesiącach - znowu lekko czuc tryby - 2 smarownie - jest ok

Miałem juz pare multików i doszedłem do wniosku, ze smarowac sie powinno średnio po poł roku uzywania. Za każdym razem kiedy odkręcałem multik do smarowania - był suchy w środku (mimo uzywania gestego smaru) - w przeciwieństwie stałej szpuli.

Janie zastanów się jeszcze może nad nowym Curado 201 E7. Też jest pewnie wygodny, choc moze byc troche cięższy...

Pozdro

@jan mewa

Nie jest to pierwszy przypadek zajechania MG. Po prostu zdarzają się chyba gorsze egzemplarze. Ja dbam o sprzęt i go serwisuję (w przypadku multika smaruję). Naczytałem się o skąpym fabrycznie użyciu smaru przez Shimano i po trzech wyprawach, kiedy to skończyła się płynność pracy nasmarowałem multika. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że coś dzieje się nie tak dopóty, dopóki nie wziąłem do porównania multików moich kolegów. Ich chodzą jak nówki i to po ponad sezonie użytkowania! Zaznaczam, że łowię dość ciężko, nie oszczędzam multika. Musiałem trafić jakąś lekko felerną sztukę. Dodam, że mój poprzedni multik do cięższego łowienia (Curado 201B) mimo równie intensywnego eksploatowania chodzi cały czas niezwykle płynnie.

Smaczku,

Absolutna racja np. mój Antek DC7 chodzi jakby przeszedł co najmniej trzy wojny światowe :D Widziałem inne, wygląda to zdecydowanie inaczej. Odwrotną sytuację miałem w przypadku Metanium DC. Mój chodził świetnie, inne ponoć kiepsko (z relacji forumowicza, który go ode mnie kupił).

pozdrawiam

Remek

a ja jeszcze nie miałem w rękach Antaresa, który chodziłby płynnie. AR, DC7 chodzą jakby zamiast smaru miały piach w przekładni. Mój Metanium MG chodzi na tle antaresów bardzo płynnie, choć przekładnia jest dość głośna. Jak narazie najbardziej miękko chodzące multiplikatpry jaki miałem okazje używać to Conquest 51S, Curado 101D i Team Daiwa Zillion PE.

Jurek, na mojego Antka nie narzekales :D

a miałem wybór? swojego młynka zapomniałem jak jechaliśmy, na ryby :lol: moim zdaniem za te pieniadze to Antaresy powinny chodzić lepiej. dZiwne jest to że w przypadku topowych konstrukcji dochodzi do takiego rozrzutu jakosci.. to mi pachnie jaxonizmem :(

Wrzucę swoje 3 grosze chociasz większość już napisałem w artykule o łożyskach. Niestety on się nie przyjął. Jest lansowana teza, że nie ma to jak ceramiki i nawet przez niektórych dyskutantów są proponowane po przystępnych cenach. Wnioski widać nie tylko u smaczka@.

Ja mam antka, łożyska wymieniam w/g wskazań w artykule i mimo ciężkiego tyrania na okrągło chodzi ładnie.

Jednak trudno przepychać się z wiedzą mechaniczną wśród niektórych fachowców mechanicznych z forum. Takie życie.

pozdrawiam :D