yacaré Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 No, coz, panowie - rasowe konie, bryki, kobiety... kolowrotki maja inne wymagania niz zwykle woly robocze A tak powazniej: Przy dzisiejszych technologiach produkcyjnych chyba nie ma mowy o rozrzucie w tej klasie sprzecie - bo niby jak?Zebatki sa wycinane na CNC-frezach (tak sadze) z tolerancja 0,01-0,001 mm, czesci odlewane sa identyczne jak dwie krople wody, lozyska... a reszte zalatwia quality control, wiec no way... przyczyny musza lezec gdzie indziej - brak smaru itd.A moze tylko oczekiwania sa zbyt wygorowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 O, przepraszam, ja sie do artykułu zastosowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Wrzucę swoje 3 grosze chociasz większość już napisałem w artykule o łożyskach. Niestety on się nie przyjął. Jest lansowana teza, że nie ma to jak ceramiki i nawet przez niektórych dyskutantów są proponowane po przystępnych cenach. Wnioski widać nie tylko u smaczka@.Ja mam antka, łożyska wymieniam w/g wskazań w artykule i mimo ciężkiego tyrania na okrągło chodzi ładnie. Jednak trudno przepychać się z wiedzą mechaniczną wśród niektórych fachowców mechanicznych z forum. Takie życie. pozdrawiam Thymallus, a jaki wpływ na pracę przekładni mają, łożyska główne w multiplikatorze? Moim zdaniem żadną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Friko, kolego sympatyczny wiem. U Ciebie wszystko chodzi dobrze i nie ma sprawy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Jerzy, żeby rozróżnić które to łożysko lub trybik w przekładni szumi nie wystarczy je rozebrać pilniczkiem do paznokci ale jeszcze przydaje się kilka lat praktyki warszatowej i troszeczkę wiedzy mechanicznej. Ja siedzę w fachu ponad 40 lat, a Ty jak długo????? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Jerzy, żeby rozróżnić które to łożysko lub trybik w przekładni szumi nie wystarczy je rozebrać pilniczkiem do paznokci ale jeszcze przydaje się kilka lat praktyki warszatowej i troszeczkę wiedzy mechanicznej. Ja siedzę w fachu ponad 40 lat, a Ty jak długo????? pozdrawiam no to konkretnie! Prosze o odpowiedź ! Bo jak narazie mamy tu dąsy fochy i zwykły spam! Jak juz 40 lat siedzisz w tych łożyskach i trybach to mógłbyś sie raz podzielić z kolegami wiedzą a nie na starcie traktować resztę jak idiotów co ci do kolan nie dorastają! Nie trzeba być inżynierem mechaniki, zeby sie zorientować, ze na styku przekładni głownej i zębatki w którą wchodzi oś szpuli niema ŻADNEGO łożyska. Szorstkość pracy przekładni czuć jak sie kreci korbką i sciaga stawiajacy opór wabik lub holuje rybę. Szum łorzysk głownych słuchać szczególnie przy rzucie. To są dwie zupełnie różne kwestie. Ale żeby to wiedzieć trzeba przedewszystkim łowić ryby !!! JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Panowie - proszę spokojniej. Jeśli coś dla Was nie jest jasne to pytajcie, jeśli ktoś dalej nie wyjaśnił to pytajcie ponownie lub ... pozostańcie w milczeniu i swoich wnioskach. Nie ma co się unosić, licytować, bo nie o to chodzi kto jest mądrzejszy a kto głupszy. Chodzi o dojście do sedna sprawy. Yacare - teoretycznie nie, praktycznie niestety tak. pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ja swojeg mg mam co prawda tylko kilka miechów ale chodzi ok.Myśłę ze wiele może zależeć też od wody w jakiej się łowi - nie wiem czy woda z Wisły czy Odry nie zawiera jakiś dodatków, które płukane przez multiki przy każdym zwijaniu robią swoje.Kolejna sprawa - chyba albo lekko albo trwale. Ja jestem dziwny, ale dla mnie jak coś ma być madafakiczne to jednak trochę musi ważyć - być zrobione z kawałka odpowiedniego żelastwa. Po pierwszych zachwytach Premiery okazują się niezbyt wytrzymywać cieżką orkę, podobnie scorpiony mg (choć ponoć do 30g bez problemu można) i jak widać coraz częściej metanium. Ja chyba śladem Peresady przezbroję się na conquesty, sądzę ze to dobra, długoterminowa inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 standerus skad ja to znam. tez jestem wyznawca ciezkiej szkoly mocnego sprzetu. jak lowilem lekkkim airmetalem czy innym magnezem to czegos mi po prostu brakowalo... nie odczuwalem po prostu TEJ MOCY ale ja zawsze mowilem ze jestem inn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ty to może jakiś klub załóżmy?? Może dostaniemy zniżki na basen?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 W moim Mg7 rozleciala sie dzisiaj zebatka (Drive Gear). A przynety jakimi lowie wazyly max.30g . Nic dodac, nic ujac. Daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 CzescJeszcze raz ja.Slyszalem ,ze do Mg7 pasuje Drive Gear i Pinion Gear z multiplikatora Cora. Mam pytanie , a mianowicie czy jest to Cor 101 MG z Drive Gear nr. 3874 i Pinion Gear z nr. czesci 3878Pozdrawiam i prosze o pomoc Daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Core to Metanium MG na rynek amerykański, czyli zembatki będa identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Czesc JerzySlyszalem , ze zebatki od Core nie sa z aluminium jak jest to w przypadku Mg7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 ja miałem na mysli ich kształt i co zatym idzie 'pasowalność' z czego są zrobione zembatki w Core to nie wiem. Zapytaj na TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 CzescCos tam pisza. Jednak chce miec pewnosc zanim je (zebatki) kupie. Nie chce nastepnej niespodzianki jak bylo to w przypadku szpuli Yumeya bez rozetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Nie chce nastepnej niespodzianki jak bylo to w przypadku szpuli Yumeya bez rozetki. A mozesz wiecej szczegółów o tej niespodziance ? Na TT jest dział shimano support i tam dziuała koleś o nicku Bantam1 on powienien wiedzieć na 100% z czego i jak są zrobione zembatki do Core. http://www.tackletour.net/TTForums/viewforum.php?f=40&si d=4eaadb34450007f3246a57e0cb184c2b Zresztą nawiasem mówiac to w mojej opinii wszystko co ma duze przełożenie nawet jak nie jest specjalnie obciążane podczas eksploatacji szybciej bedzie wykazywało znaki zurzycia. Ja mam Metanium MG z przełozeniem 6,2 zobaczymy jak długo pociągnie. Daro opisz co dokładnie stało się z twoim MG. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Slyszalem , ze zebatki od Core nie sa z aluminium jak jest to w przypadku Mg7.???! Zebatki z ALUMINIUM? W tym miejscu??? Pierwsze slysze/czytam... toc nawet w chinskim Quantum sa one z mosiadzu... jak przystoi... A ciekawil mnie ten mlynek... Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 CzescCos tam pisza. Jednak chce miec pewnosc zanim je (zebatki) kupie. Nie chce nastepnej niespodzianki jak bylo to w przypadku szpuli Yumeya bez rozetki. Oczywiście, że z mosiądzu Gdyby były aluminiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Według Review na TT zębatki w Core 100MG są aluminiowe a w 100MGFV mosiężne. The main reason for the weight difference between the 100MG and the MGFV are that the 100Mg utilizes aluminum gears, while the MGFV makes use of heavy-duty brass alloy gears for more power and durability in power fishing situations.A jeżeli szukasz części do Metanium MG7 to właśnie ten drugi model (101MGFV na lewą rękę) będzie chyba bardziej odpowiedni (przełożenie 7.0:1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Czesc Piwoluka Dzieki za odpowiedz, ale tekst pisany byl 24.10 na goraco i obecnie sprawa naprawy multiplikarora znajduje sie na dobrej drodze. Taki juz jestem ,ze jak jest mi cos potrzebne to najlepiej na wczoraj PozdrawiamDaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 ... Taki juz jestem ,ze jak jest mi cos potrzebne to najlepiej na wczoraj Skąd ja to znam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 The main reason for the weight difference between the 100MG and the MGFV are that the 100Mg utilizes aluminum gears, while the MGFV makes use of heavy-duty brass alloy gears for more power and durability in power fishing situations. Dzięki za poprawkę. Swoja drogą zweryfikuję to ale ... na razie z braku dowodów przyjmuję opcję TT. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 - ale na mieszane... jak groch z kapusta -zamiast rosyjskiego mial byc lepiej angielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Na Cabelas'ie, w opisie multika, też powtarzają tę informację. Na niektórych innych stronach przy opisie MG i MGFV podkreślają, że ten drugi ma: Heavy Duty Brass Drive Gear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi