OlekD Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam wszystkich. W końcu musiał nadejść dzień w którym zdecydowałem się na samodzielną budowę wędki...Zacznijmy od podstaw: Przeznaczenie wędki- SUMWarunki użytkowania- rzeka Warta, połów z brzeguUzbrojenie wędki- CASTING Przeczytałem sporo pozytywnych opinii na temat blanku Batsona RCLB 70 L i ostatecznie się na niego zdecydowałem. Jak się okazało była to jedyna prosta decyzja...Teraz zaczęły się schody- Jakie przelotki wybrać? Jaki rozmiar? Jaki spacing? W oko wpadły mi dwustopkowe przelotki ALPS XBXNLG. Co o nich sądzicie? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Polece CI kontakt z Forumowiczem @yglo to prawdziwy specjalista od zbrojenia RCLB.Widzialem jego projekty na wszystkich modelach blankow RCLB dostepnych w ofercie na rynku polskim.Klasa. Pozdrawiam i powodzenia na sumach Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Widziałem kije kolegi @yglo i nie ukrywam- liczę na jego pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Witam,przelotki XBXNLG... XBXNLG08 $2.07XBXNLG10 $2.51XBXNLG12 $3.09XBXNLG16 $4.55XBXNLG20 $5.95XBXNLG25 $8.75XBXNLG30 $11.64XBXNLG40 $19.60 widziałem na zywo, sa dostepne w FC.... mocne ramki, dedykowane do kijów o mocy 25-50lb.... alekoncza sie na nr 8 a moim zdniem to za grubo do blanków XL i L... w tych balnkach dojezdzałem dwustopkowymi 7 i koczyłem szczytową fuji FST 8 Mocniejsze modele jak najbardziej i na szczyt fuji MNST 8 Edytowane 7 Lutego 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 A co powiesz o takim układzie: XBXNLG08XBXNLG08XBXNLG08XBXNLG10XBXNLG10XBXNLG12XBXNLG16XBXNLG20 ? (sugeruję się informacjami z forum batsona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Jeśli miałoby być ekonomicznie to na Forecast'ach BUDLG też będzie działać, a będzie lżej (przyjemniej) niż na XBXNLG.Poza tym:- przelotki daj na podkładzie,- blank ma sporą średnicę w dolniku więc zwróć uwagę na uchwyt, tzn. TCS M18 - może wymagać rozwiercania i też nie mam pewności czy to wystarczy, w Art-Rod mają TDPSD20 z pazurem - ten powinien pasować, Jeśli jeszcze nie znalazłeś to wrzucać sugerowany spacing producenta. RCLB70L CAST.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Spacing przelotek już widziałem, ale wolałem zapytać kogoś kto się na tym zna i zbroił już ten blank. Co do przelotek- jestem otwarty na wszelkie sugestie. Lekkie przelotki na pewno obniżą wagę gotowego kija co jest dość istotne przy kilkugodzinnym łowieniu z ręki. Z drugiej strony czy warto oszczędzać te kilkadziesiąt złotych kosztem niższej jakości? Wiadomo, że chciałbym aby kij był jak najtańszy ale zależy mi również na jego niezawodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Nie wyobrazam sobie "zawodzacych" przelotek w kiju recznie montowanym.Chyba ze na skutek uszkodzen przez uzytkownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Uszkodzenie to inna kwestia, po prostu przelotki BUDLG przy XBXNLG wyglądają tak...hm...słabo? Może to moje osobiste uprzedzenia...Tak jak pisałem, jestem laikiem w temacie rodbuildingu i na wszystkie kwestie jestem otwarty. Każda sugestia będzie dla mnie pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Najwyzej sie odksztalca pod obciazeniem Zdejmiesz i zalozysz w ich miejsce mocniejsze - nieodksztalcajace sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Dlatego wolę od razu założyć coś mocnego. Powiem tak- nie stać mnie żeby kupić bubel i po chwili drugi raz wydawać pieniądze. Wolę wydać troszkę więcej i mieć pewność, że wędka mnie nie zawiedzie i posłuży dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Co do przelotek nie walacych po kieszeni a pewnych na 100% polecam: http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/Fuji-Hardloy-Fuji-Hardloy-BNLG-86-31/ a dostawa "tylko" 10eur pod drzwi kurierem DHL w ciagu 4-5dni... no i reszte komponentów mozna dobrac w bardzo przyzwoitych cenach. Edytowane 11 Lutego 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Zerknij tu : http://www.tackle24.de/komplet kosztuje 27 euro i można w razie potrzeby dokupić pojedyncze sztuki TAC SlimSic-M Zweisteg-Ringsatz - 7x / 30-08 Pierścień SiC ramki łudząco podobne do Fuji MN Edytowane 12 Lutego 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Przelotki już do mnie jadą, padło na XBXNLG. Pozostała tylko kwestia przelotki szczytowej- jaki rozmiar? 10 mm nie będzie dziwnie wyglądało jeżeli przedostatnia przelotka będzie w rozmiarze 8? Strasznie mały wybór na krajowym rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Ja tak mam w mocarnym kiju na Hardloyach HN-kach. Wygląda to ciut przyciężko (nie było tak dużej tulei w HN-ce "ósemce"), ale może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Fuji MGST 08 (szukaj w Art-Rod) - nie od zajechania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Tania nie jest ta przeloteczka , ale widzę że Olek nie oszczędzasz na komponentach - rób tak jak uważasz - i dobrze - raz a dobrze - przemyślanie. Jak się wszystkie zamówienia zjadą to wpadnę i zobaczymy czy da się coś z tego ukręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) .... tego RCLB 25 którego wczoraj skonczyłem zrobiłem dwustopkowymi castowymi fuji alkonite od 20 do 7 na szczycie kończąc 8 FSTsic, w układzie 9 + szczytowa, nastepnego bym zrobił od 16stki do 6 i zakończył 7 na szczycie.... Czesc szklana w tym modelu zabiera około 2/3 długosci blanku.... Najwieksze obciazenie przy maksymalnym gięciu jest 20-30 cm przed połaczniem materiałów.... 6 przelotek dałem na podkładzie trzy od szczytu bezpośrednio.... Dzis wedka schnie a jutro gięcie na maxa.... No i obok na drugim silniczku ten sam model pod spina.... Zdjecia wędek wstawie w wątku. Szczytowa fuji sic MNST8 na rurce 2,6 moge odstapic w atrakcyjnej cenie.... na modelu XL ta przelotka wyglada jak pięść do oka.... Edytowane 13 Lutego 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 No to jestem ciekaw efektu końcowego. Aktualnie czekam na odpowiedź w sprawie przelotki szczytowej, jeżeli nic z tego nie wyjdzie to odezwę się w sprawie tej MNST8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Efekt końcowy to bedzie nad wodą, ale nie ja juz zdam relację z tego jak RCLB25 wytarabania ryby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Witam,obiecane zdjęcia z naginania modelu XL zrobionego pod casta... Podczepiona butla z wodą ok 2.5kg na ostatnim zdjeciu wisi juz w powietrzu.... Wiecej zdjec tu :http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-wedka-druga-wedka-las/page-5 Edytowane 17 Lutego 2013 przez yglo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlekD Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Ciekawe. Wydawać by się mogło, że tylko 5 lb różnicy w porównaniu z RCLB 70 L a moc wyraźnie mniejsza. RCLB 70 L ma podobne ugięcie pod ciężarem 5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 a czy czasem wędka zbrojona pod casta nie ma nieco mniejszej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 a czy czasem wędka zbrojona pod casta nie ma nieco mniejszej mocy? niby czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 niby czemu? Nie wiem, zadałem pytanie retoryczne, gdzieś coś takiego obiło mi się o uszy, ale raczej to kwestia zbrojenia na kręgosłupie bądz po jego przeciwnej stronie, nie znam się na tym, więc liczyłem na odpowiedz znawców tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi