Skocz do zawartości

Batson RCLB 70 L- sugestie dotyczące budowy kija

OlekD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. W końcu musiał nadejść dzień w którym zdecydowałem się na samodzielną budowę wędki...Zacznijmy od podstaw:

Przeznaczenie wędki- SUM

Warunki użytkowania- rzeka Warta, połów z brzegu

Uzbrojenie wędki- CASTING

Przeczytałem sporo pozytywnych opinii na temat blanku Batsona RCLB 70 L i ostatecznie się na niego zdecydowałem. Jak się okazało była to jedyna prosta decyzja...Teraz zaczęły się schody- Jakie przelotki wybrać? Jaki rozmiar? Jaki spacing? W oko wpadły mi dwustopkowe  przelotki ALPS XBXNLG. Co o nich sądzicie? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Witam,

przelotki XBXNLG...

XBXNLG08 $2.07

XBXNLG10 $2.51

XBXNLG12 $3.09

XBXNLG16 $4.55

XBXNLG20 $5.95

XBXNLG25 $8.75

XBXNLG30 $11.64

XBXNLG40 $19.60

widziałem na zywo, sa dostepne w FC....  mocne ramki, dedykowane do kijów o mocy 25-50lb....  ale

koncza sie na nr 8 a moim zdniem to za grubo do blanków XL i L...  w tych balnkach dojezdzałem dwustopkowymi 7 i koczyłem szczytową fuji FST 8   Mocniejsze modele jak najbardziej i na szczyt fuji MNST 8

Edytowane przez yglo

Jeśli miałoby być ekonomicznie to na Forecast'ach BUDLG też będzie działać, a będzie lżej (przyjemniej) niż na XBXNLG.

Poza tym:

- przelotki daj na podkładzie,

- blank ma sporą średnicę w dolniku więc zwróć uwagę na uchwyt, tzn. TCS M18 - może wymagać rozwiercania i też nie mam pewności czy to wystarczy, w Art-Rod mają TDPSD20 z pazurem - ten powinien pasować,

Jeśli jeszcze nie znalazłeś to wrzucać sugerowany spacing producenta.

RCLB70L CAST.pdf

Spacing przelotek już widziałem, ale wolałem zapytać kogoś kto się  na tym zna i zbroił już ten blank. Co do przelotek- jestem otwarty na wszelkie sugestie. Lekkie przelotki na pewno obniżą wagę gotowego kija co jest dość istotne przy kilkugodzinnym łowieniu z ręki. Z drugiej strony czy warto oszczędzać te kilkadziesiąt złotych kosztem niższej jakości? Wiadomo, że chciałbym aby kij był jak najtańszy ale zależy mi również na jego niezawodności.

Uszkodzenie to inna kwestia, po prostu przelotki BUDLG przy XBXNLG wyglądają tak...hm...słabo? Może to moje  osobiste uprzedzenia...Tak jak pisałem, jestem laikiem w temacie rodbuildingu i na wszystkie kwestie jestem otwarty. Każda sugestia będzie dla mnie pomocna. 

Co do przelotek nie walacych po kieszeni a pewnych na 100% polecam:

http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/angelgerate/Fuji-Hardloy-Fuji-Hardloy-BNLG-86-31/

a dostawa "tylko" 10eur pod drzwi kurierem DHL w ciagu 4-5dni...  no i reszte komponentów mozna dobrac  w bardzo przyzwoitych cenach.

Edytowane przez yglo

Zerknij tu : http://www.tackle24.de/komplet kosztuje 27 euro i można w razie potrzeby dokupić pojedyncze sztuki

TAC SlimSic-M Zweisteg-Ringsatz - 7x / 30-08 103111_3.jpg

Pierścień SiC ramki łudząco podobne do Fuji MN

Edytowane przez mrWhite7

.... tego RCLB 25 którego wczoraj skonczyłem zrobiłem dwustopkowymi castowymi  fuji alkonite od 20 do 7 na szczycie kończąc 8 FSTsic,  w układzie 9 + szczytowa, nastepnego bym zrobił od 16stki do 6 i zakończył 7 na szczycie.... Czesc szklana w tym modelu zabiera około 2/3 długosci blanku....  Najwieksze obciazenie przy maksymalnym gięciu jest 20-30 cm przed połaczniem materiałów.... 6 przelotek dałem na podkładzie trzy od szczytu bezpośrednio.... Dzis wedka schnie a jutro gięcie na maxa....  No i obok na drugim silniczku ten sam model pod spina.... 

Zdjecia wędek wstawie w wątku.

Szczytowa fuji sic MNST8 na rurce 2,6 moge odstapic w atrakcyjnej cenie.... na modelu XL  ta przelotka wyglada jak pięść do oka....

post-47734-0-53319900-1360735659_thumb.jpg

Edytowane przez yglo

Witam,

obiecane zdjęcia z naginania modelu XL zrobionego pod casta...  Podczepiona butla z wodą ok 2.5kg na ostatnim zdjeciu wisi juz w powietrzu.... 

post-47734-0-60102200-1361086485_thumb.jpg

post-47734-0-03009900-1361086460_thumb.jpg

post-47734-0-87617700-1361086503_thumb.jpg

Wiecej zdjec tu :

http://jerkbait.pl/topic/7545-jedna-wedka-druga-wedka-las/page-5

Edytowane przez yglo
  • Like 1