Zanderix Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Mała prośba o identyfikację zwłok LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Cześć, mniej więcej ile cm? mm? mial te owad? Podobny do Pluskwy ale to nie pluskwa, gdzie został znaleziony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Cześć, mniej więcej ile cm? mm? mial te owad? Podobny do Pluskwy ale to nie pluskwa, gdzie został znaleziony?około centymetraznaleziony w kuchni i stąd dochodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Blattella germanica postać młodociana - nimfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 i za to cenię j.pl - zawsze pomocni - DZIĘKI Sławku - to "toto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skob.el Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 "Jebak leśny" z łac. jebakus posspolitus :-D... potomek gnidy dworskiej, wychowanek wędkarskiej braci zwany potocznie "pluskwą", który ma za zadanie śledzić poczyniania ZANDERIXA do nowego sezonu wędkarskiego, szpiegowanie i przeglądanie zawartości Jego Waszmości pudełek wędkarskich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Wydaje mi sie, ze to jakas nimfa pluskwiaka.Duze toto bylo? wrzuc na entomo.pl do oznaczenia pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Whoops siem spoznilem;) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 PS Matryca do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 "Jebak leśny" z łac. jebakus posspolitus :-D... potomek gnidy dworskiej, wychowanek wędkarskiej braci zwany potocznie "pluskwą", który ma za zadanie śledzić poczyniania ZANDERIXA do nowego sezonu wędkarskiego, szpiegowanie i przeglądanie zawartości Jego Waszmości pudełek wędkarskich Ekran do czyszczenia :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trojszyk_konsultacje Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 (edytowane) Na zdjęciu widoczna jest nimfa karaczana prusaka (Blattella germanica), pospolitego szkodnika o znaczeniu sanitarnym. Prusaki występują najliczniej w wilgotnych kuchniach i łazienkach, w których znajdują pokarm i wodę. Gdy w tych pomieszczeniach brakuje pokarmu lub dostęp do wody jest ograniczony, wtedy prusaki przemieszczają się do pokoi mieszkalnych. Większość prusaków jest jednak bardzo przywiązana do swojej kryjówki w danym pomieszczeniu, którą opuszcza tylko w celu poszukiwania pokarmu i wody. W mieszkaniach przebywają w szczelinach ścian, za listwami, szafami, boazerią, pod kuchenkami i zlewozmywakami.Szkodliwość prusaków polega na zanieczyszczaniu produktów spożywczych wylinkami, odchodami, pleśniami i bakteriami powodującymi gnicie produktów. Odgrywają bardzo ważną rolę w przenoszeniu chorób bakteryjnych i wirusowych (biegunka, dżuma, trąd, cholera, gruźlica i inne) oraz pasożytów (glisty). Mogą także powodować alergie u ludzi. Zgromadzone w dużej liczbie prusaki wydzielają charakterystyczny, niemiły zapach.Aby pozbyć się prusaków należy uniemożliwić im dostęp do wody, pokarmu i kryjówki. Jeśli te zabiegi nie pomogą, zalecam zabieg chemiczny z zastosowaniem preparatu żelowego. Drobne kropelki żelu nanosi się w miejsca aktywności szkodnika. Zabieg ten powinien przeprowadzić technik firmy zwalczającej owady szkodliwe (firmy DDD). Właściwie rozmieszczony preparat żelowy przez dłuższy okres czasu zapobiega ponownemu pojawieniu prusaków w pomieszczeniu. Jeśli mieszkanie jest w bloku, wówczas należy zabieg przeprowadzić w sąsiednich mieszkaniach. Pozdrawiam,Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra entomologii stosowanej SGGW Edytowane 21 Lutego 2013 przez trojszyk_konsultacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 - Dzięki wielkie - SERDECZNE DZIĘKI Jerkabait czasami zaskakuje i to jedna z większych PRZYJEMNYCH NIESPODZIANEK z nim związana P.S.Niezłe wejście na forum - tak na boku powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Satyrę na bożą krówkę Gałczyńskiego tylko dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trojszyk_konsultacje Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Dziękuję, w razie pytań związanych z entomologią bardzo prosze o kontakt. Pozdrawiam, Prof.dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra entomologii stosowanej SGGW Edytowane 21 Lutego 2013 przez trojszyk_konsultacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Witam Szanowne grono. Nie chciałem zakładać kolejnego tematu, poświęconego rozpoznawaniu owadów, więc pytam tu. Kto zacz: ? Larwa pływaka żółtobrzeżka? Wiem, że te są większe od postaci dorosłej, ale to chyba nie to. Owad bardzo silny, o agresywnej motoryce, że się tak wyrażę, i długości ok. 8 cm. Na lądzie lepiej porusza się tyłem, w wodzie "dostaje skrzydeł", ale ciągnie go na ląd. Czyżby szykował się do przeobrażenia? Znaleziony dziś, na brzegu warmińskiego jeziorka. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) To chyba larwa Kałużnicy. Piszę "chyba" bo entomolog ze mnie taki jak z koziego zadka instrument dęty. http://www.przyroda.mazury.pl/index.php?page=nature&id=243 Edytowane 18 Lipca 2013 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 O, wygląda bardzo, bardzo podobnie Dziękuję, przeszukałem sieć pod kątem drapieżnych owadów wodnych i nic. Nic zresztą dziwnego, skoro dorosły owad jest niemięsożerny Nakręciłem też film, ale przy łączu, do którego mam dostęp upload na YT trwa wieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 ...przeszukałem sieć pod kątem drapieżnych owadów wodnych i nic...Ja skorzystałem ze swoich niebywałych mocy podstarzałego internauty i wklepałem w google "czarna larwa". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 No tak, hasło klucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Ja skorzystałem ze swoich niebywałych mocy podstarzałego internauty i wklepałem w google "czarna larwa". Y hy hy ubawiłem się, podstarzały internauto .@Dienekes, cokolwiek by to nie było, wyjątkowe obrzydlistwo . Edytowane 18 Lipca 2013 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 O tak, ale w ruchu to dopiero może zniesmaczyć... Jak mówi mój serdeczny kolega, larwa "naku*wia salta" :lol: Proszę oglądać w 1080p: http://www.youtube.com/watch?v=TzlJV5oFlEI Zaskakująco silny... zwierz Ps. Żaden owad nie ucierpiał podczas kręcenia ww. filmu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 cholera,na prawdę "to" paskudnie wygląda... ale może to przez to,że mam "arachnofobię" ...?(tak wiem to lęk przed pająkami a jednak..... )...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 A to ci złośliwy balasek, pewnie w palucha by użarł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 bankowo na bank... bbrrrrryyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Za pierwszym razem (wtedy nie filmowałem), gdy wziąłem to to za nagiego ślimaka i lekko dotknąłem szczypcami, zasunął żuwaczkami tak mocno, że aż w łokciu poczułem. Później nie atakował, wręcz unikał konfrontacji. Widać to świetnie na innych filmach, które popełniłem Zresztą, wrzucam kolejny na YT. Plik sporo waży, więc to trochę potrwa. Zapraszam wkrótce. Krystianie, jeśli się nie mylę, arachnofobia ma swe źródło w lęku przed czterema parami odnóży, a nie owadami w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi