Skocz do zawartości

Jest na sali entomolog ?

Zanderix

Rekomendowane odpowiedzi

"Jebak leśny" z łac. jebakus posspolitus :-D... potomek gnidy dworskiej, wychowanek wędkarskiej braci zwany potocznie "pluskwą", który ma za zadanie śledzić poczyniania ZANDERIXA do nowego sezonu wędkarskiego, szpiegowanie i przeglądanie zawartości Jego Waszmości pudełek wędkarskich :)

• Like 1

"Jebak leśny" z łac. jebakus posspolitus :-D... potomek gnidy dworskiej, wychowanek wędkarskiej braci zwany potocznie "pluskwą", który ma za zadanie śledzić poczyniania ZANDERIXA do nowego sezonu wędkarskiego, szpiegowanie i przeglądanie zawartości Jego Waszmości pudełek wędkarskich :)

Ekran do czyszczenia :lol:  :lol: :lol: . 

• 2 tygodnie później...

Na zdjęciu widoczna jest nimfa karaczana prusaka (Blattella germanica), pospolitego szkodnika o znaczeniu sanitarnym. Prusaki występują najliczniej w wilgotnych kuchniach i łazienkach, w których znajdują pokarm i wodę. Gdy w tych pomieszczeniach brakuje pokarmu lub dostęp do wody jest ograniczony, wtedy prusaki przemieszczają się do pokoi mieszkalnych. Większość prusaków jest jednak bardzo przywiązana do swojej kryjówki w danym pomieszczeniu, którą opuszcza tylko w celu poszukiwania pokarmu i wody. W mieszkaniach przebywają w szczelinach ścian, za listwami, szafami, boazerią, pod kuchenkami i zlewozmywakami.

Szkodliwość prusaków polega na zanieczyszczaniu produktów spożywczych wylinkami, odchodami, pleśniami i bakteriami powodującymi gnicie produktów. Odgrywają bardzo ważną rolę w przenoszeniu chorób bakteryjnych i wirusowych (biegunka, dżuma, trąd, cholera, gruźlica i inne) oraz pasożytów (glisty). Mogą także powodować alergie u ludzi. Zgromadzone w dużej liczbie prusaki wydzielają charakterystyczny, niemiły zapach.

Aby pozbyć się prusaków należy uniemożliwić im dostęp do wody, pokarmu i kryjówki. Jeśli te zabiegi nie pomogą, zalecam zabieg chemiczny z zastosowaniem preparatu żelowego. Drobne kropelki żelu nanosi się w miejsca aktywności szkodnika. Zabieg ten powinien przeprowadzić technik firmy zwalczającej owady szkodliwe (firmy DDD). Właściwie rozmieszczony preparat żelowy przez dłuższy okres czasu zapobiega ponownemu pojawieniu prusaków w pomieszczeniu. Jeśli mieszkanie jest w bloku, wówczas należy zabieg przeprowadzić w sąsiednich mieszkaniach.

Pozdrawiam,

Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra entomologii stosowanej SGGW

Edytowane przez trojszyk_konsultacje

Dziękuję, w razie pytań związanych z entomologią bardzo prosze o kontakt.

Pozdrawiam,

Prof.dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra entomologii stosowanej SGGW

Edytowane przez trojszyk_konsultacje

• 4 miesiące temu...

Witam Szanowne grono.

Nie chciałem zakładać kolejnego tematu, poświęconego rozpoznawaniu owadów, więc pytam tu. Kto zacz:

20130718_160454_zpsf7c887a7.jpg

20130718_160506_zps16e66063.jpg

?

Larwa pływaka żółtobrzeżka? Wiem, że te są większe od postaci dorosłej, ale to chyba nie to. Owad bardzo silny, o agresywnej motoryce, że się tak wyrażę, i długości ok. 8 cm. Na lądzie lepiej porusza się tyłem, w wodzie "dostaje skrzydeł", ale ciągnie go na ląd. Czyżby szykował się do przeobrażenia? Znaleziony dziś, na brzegu warmińskiego jeziorka.

Pozdrawiam,

Radek

O, wygląda bardzo, bardzo podobnie :)

Dziękuję, przeszukałem sieć pod kątem drapieżnych owadów wodnych i nic. Nic zresztą dziwnego, skoro dorosły owad jest niemięsożerny ;)

Nakręciłem też film, ale przy łączu, do którego mam dostęp upload na YT trwa wieki...

O tak, ale w ruchu to dopiero może zniesmaczyć... Jak mówi mój serdeczny kolega, larwa "naku*wia salta" :lol: :lol: :lol:

Proszę oglądać w 1080p:

http://www.youtube.com/watch?v=TzlJV5oFlEI

Zaskakująco silny... zwierz :P

Ps. Żaden owad nie ucierpiał podczas kręcenia ww. filmu :D

• Like 1

Za pierwszym razem (wtedy nie filmowałem), gdy wziąłem to to za nagiego ślimaka i lekko dotknąłem szczypcami, zasunął żuwaczkami tak mocno, że aż w łokciu poczułem. Później nie atakował, wręcz unikał konfrontacji. Widać to świetnie na innych filmach, które popełniłem ;)

Zresztą, wrzucam kolejny na YT. Plik sporo waży, więc to trochę potrwa.

Zapraszam wkrótce.

Krystianie, jeśli się nie mylę, arachnofobia ma swe źródło w lęku przed czterema parami odnóży, a nie owadami w ogóle ;)