Skocz do zawartości

Abu revo sx vs reszta modeli niskoprofilowych Abu

MIGOTKA

Rekomendowane odpowiedzi

nie zapominajmy, ze obecnie na rynku jest juz 3 generacja tego kolowrotka, 1 byla z cala pewnoscia najbardziej zywotna, obecnie slyszy sie coraz czesciej, ze pewne komponenty roznych modeli revo maja ... jak by to powiedziec ... ogromna rozpietosc pod wzgledem jakosci, tzn. wiekszosc kolowrotkow jest nadal dobrej jakosci, ale nieprzecietnie wielu uzytkownikow skarzy sie na lozyska, sprzegla wolnego biegu, hamulec walki ... i co tam jeszcze ... byc moze jest to wynik zmniejszenia wagi kosztem uzycia lekkich materialow, czytaj plastiku, a moze po prostu ABU kupilo czesci slabe jakosciowo, lub czesci od dostawcy, ktory nie potafi produkowac towaru poniewaz nie opanowal procesow ... mozna duzo gdybac ... revo z 1 generacji mozna polecic w ciemno, a o tym jak bedzie sie sprawowac 3 generacja dowiemy sie za rok, moze dwa ... przy czym nie ma co demonizowac, poniewaz, jak pisalem, wiekszosc uzytkownikow jest zadowolona

W revo stx mialem problem ze sprzeglem wolnego biegu o czym napisałem na forum, po oddaniu go sprzedawca przesmarowal go jakimś smarem na prowadnicach i wszystko wydaje się okej. Trzeb uważać żeby za mocno nie odkręcić nakretki od hamulca rzutowego bo taka mi wypadła, mimo sprawdzenia czy trzyma się dobrze. Rzuca się dobrZe ale jestem jeszcze zoltodziobem w castingu i to mój pierwszy multik. Na 20-25 m rzucam już 3 gramowa główka z 8 centymetrowym kopytem ( bez odsrodkowego i rzutowego, ustawiam tylko magnetykiem)

Edytowane przez kubek
  • Like 1

• 3 lata później...

Jak w temacie czym się różni :

Ambassadeur Revo SX od Ambassadeur Revo STX 

poza ceną ilością łożysk i przełożeniu xD 

szukam czegoś do jerkow i woblerów na rzekę do 25g

Dzięki za odp i pozdrawiam :)

Edytowane przez Kreatywny

poza ceną ilością łożysk i przełożeniu xD 

... pewnie masą szpuli i obudową - przecież to dwa różne multiki...

... zerknij do bazy, coś tam powinno się znaleźć: http://jerkbait.pl/forum/44-multiplikatory/

Edytowane przez maxtip
  • Like 1

... pewnie masą szpuli i obudową - przecież to dwa różne multiki...

... zerknij do bazy, coś tam powinno się znaleźć: http://jerkbait.pl/forum/44-multiplikatory/

Obudowa ? Oba sa z x craft cos tam, różnią sie tylko przez hamulec rzutowa dlatego obudowa inna przekładnię aa te same. Szpula maja ta sama głębokość, musza sie różnic bo dwa inne hamulce ale twierdzić ze to sa rożne kołowrotki to juz małe przegięcie ;-)

Stx ma być w założeniu troszkę lepszym, minimalnie lżejszym i z jednym łożyskiem więcej multikiem

Nic poza tym oba działają w tych samych gramaturach

Schematy aby porównać ilość tych samych części :)

Revo sx

http://s7d5.scene7.com/is/content/purefishing/Abu%20Garcia/Schematics/REVO%20SX%20%2016%2000.pdf

Revo Stx

http://s7d5.scene7.com/is/content/purefishing/Abu%20Garcia/Schematics/REVOSTX%201600.pdf

Akurat jeżeli chodzi o 25 gram to polecił bym bardziej revo sx miałem lt i jego hamulc rzymutowy jest pdystosowany raczej do lżejszych przynęt, przy cięższych dostaje zadyszki ( słaba moc magnesów )

Według mojej opinii oba nadadzą się do 25g

Miałem SX'a jeden sezon i nie pasował mi jego hamulec magnetyczny. Przy takim zakresie wagowym przynęt zdecydowanie lepiej sprawdza mi się odśrodkowy. SX miał dla mnie istotną wadę. Śrubka, którą dokręca się blokadę nakrętki korby jest ostra i kaleczyła mi palec przy kręceniu.

Teraz mam STX'a i lata wszystko od 10g z jednym bloczkiem jak trzeba. Magnetyka nie używam.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Panowie, lekko odgrzebie wątek. 

Akurat posiadam oba przedmiotowe multiki.

Jak oceniacie ich możliwości jeżeli chodzi o wagę używanych wabików? Zakładam następującą konfigurację: 

Revo STX - przynęty 30g - 100g 

Revo SX - przynęty 15g - 60g 

Czy podołają takim zakresom? 

Panowie, lekko odgrzebie wątek. 

Akurat posiadam oba przedmiotowe multiki.

Jak oceniacie ich możliwości jeżeli chodzi o wagę używanych wabików? Zakładam następującą konfigurację: 

Revo STX - przynęty 30g - 100g 

Revo SX - przynęty 15g - 60g 

Czy podołają takim zakresom? 

Która generacja . Jak 3 to oba zajeździsz w sezon.No może w dwa . 100 g  nie ten multik

Edytowane przez jacekp29

Do jerków używam młynka z jeszcze mniejszym przełożeniem niż ma SX.

Jacek przy jakich przynętach zajeździłeś SX'a i STX'a? Pytam z czystej ciekawości.

Oba sprzęty są niemal identyczne wewnątrz więc wg mnie pisanie o tym, który da radę a który nie może być jedynie oparte na  pierwszych odczuciach i rzeczywiście również wg mnie STX wydaje się być delikatniejszym ale żeby go zajeździć? Okrąglaki ABU można znaleźć zajeżdżone ale to może świadczyć o czymś zupełnie innym.

Jeśli łowisz ciężkimi gumami i do animacji używasz głównie kija możesz być spokojny tym bardziej przy jerkach, które są tylko ciężkie a w wodzie opór stawiają niewielki.

• Like 1

Panowie przepraszam, że wejdę w słowo. Ja z takim pytaniem: Abu Revo S pierwszej generacji z 2012r, bez magnetycznego hamulca, w stanie prawie fabrycznym za 350 zł, czy warto? Moje doświadczenie jeżeli chodzi o multiki jest zerowe, dlatego ośmieliłem się zapytać.

Edytowane przez Olo1970